Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Iskald start på julen

Iskald start på julen

De tøffeste elevene ved Sola videregående skole badet i sjøen på tirsdag. Nissebadingen er en tradisjon på skolen og gjøres hvert år før juleferien. FOTO: Trine Barka Højmark

Tradisjon tro tok elevene ved Sola videregående skole en dukkert på Solastranden siste uken før juleferien. – Kaldt, men gøy, var tilbakemeldingene fra elevene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2015 kl 11:10

– Det var iskaldt, sier Leonita Doshlaku, mens hun hutrer.

Hun har akkurat kommet opp fra sjøen på Solastranden. Det er fire grader i luften og nattens snøfall har akkurat smeltet. Hvorfor i all verden føler noen for å bade nå?

Setter Sola på kartet

Hvert år samler elevene ved Sola videregående seg på Solastranden midt i desember for å bade. Nissebading har blitt en tradisjon for skolen og noe idrettselevene har arrangert i over ti år.

– Vi setter skolen på kartet og så er det en litt annerledes ting å gjøre. En god start på julen, sier idrettslærer Erling Skagseth om hvorfor i all verden de gjør dette.

På tirsdag møtte over 50 elever på stranda - kun iført badeklær og nisselue. Kun de tøffeste elevene hadde møtt opp. Bading i desember er ikke for pyser. Elevene løp over hele stranda og ut i sjøen. De snudde raskt og returnerte til håndklærne og dunjakkene. Skrikene for hvor kaldt det var i sjøen kunne høres over hele stranda.

Grudde seg til det

Etter badet fikk elevene varme pølser i brød, men de fleste elevene ville helst ha skyndet seg inn i varmen.

Venninnene Leonita Doshlaku, Adriana Johannesdottir og Marlen Johnsen har grudd seg lenge til å bade og er ganske stolte over at de faktisk torde å hoppe i havet midt i desember. De badet for første gang i år, men er gjerne med neste år om de fortsatt går på Sola videregående skole.

– Jeg håper jeg ikke blir syk etter dette. Det er ganske kaldt å stå her etterpå, sier Doshlaku.

Liker å bade

I fjor var det litt bedre vær, men det var like kaldt i vannet, mener elevene. Tonje Frafjord, som var med og arrangerte årets nissebading, synes det er en gøy tradisjon.

– Jeg liker å bade, selv om det er kaldt, sier hun.

Det var mange førsteklassinger som møtte opp til årets bading, selv om det er tredje klasse som står for arrangementet. Det var også en overvekt av idrettselever, selv om arrangementet er for hele skolen.

Koster så lite

Idrettslærerne på skolen startet tradisjonen, mens nå har de overlatt ansvaret til tredje klasse. De setter likevel opp en buss som frakter elevene ned til stranda og sørger for penger til pølser etter badet.

– Det koster så lite å lage noe kjekt. Og så kan elevene si at de har badet i desember, sier Skagseth, som også tok en dukkert sammen med elevene.

Nøkkelord

Bildeserie

Nissebading

 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark
 Foto: Trine Barka Højmark

Nissebading

Se bildet større

Venninnene Marlen Johnsen, Leonita Doshlaku og Adriana Johannesdottir ringte julen inn med et kaldt bad. FOTO: Trine Barka Højmark

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!