Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommunesammenslåing:

Ja-siden samler seg

Ja-siden samler seg

Ja til storkommunen-møtet trakk ikke like mange som nei-siden fikk i forrige uke, men engasjementet er minst like stort. FOTO: Helene Pahr-Iversen

- Vi er allerede vokst sammen til en stor klump. Grensene er kunstige, mener KrF-politiker Per Kåre Foss.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2016 kl 22:06

Ja til storkommunen hadde sitt oppstartsmøte i kulturhuset i kveld en liten uke etter at nei-siden fylte den samme foajeen med kampklare solabuer.

Også ja-siden er kampklare, selv om de foreløpig ikke teller like mange. Men møtet ble likevel sett og hørt av flere enn de som fysisk møtte opp.

- Flere hundre har sett streamingen av møtet på Facebook, sier en fornøyd Høyre-politiker Peter Schwarz, som overførte videosending av ordfører Ole Ueland sitt innlegg som forklarte kommunereform-prosessen og innholdet i prinsippskissen som de tre kommunene er enige om skal ligge til grunn for den kommende folkeavstemningen.

- En klump

I salen sitter fem-seks benkerader med mennesker, både unge og eldre. Mange av dem er politikere, enten i kommunepolitikken eller i fylkespolitikken, eller har tidligere hatt politiske verv.

- Vi er ute etter å informere folk om hva slags muligheter og positive sider en storkommune vil få for oss og for regionen vår, sier Schwarz, som er en av ja-lederne.

Det er også Venstre-politiker Ine Marit Torsvik Bertelsen, som kaller seg 100 prosent for storkommunen. KrF-politiker Per Kåre Foss er også blant de engasjerte på ja-siden.

- Vi har allerede vokst sammen til en stor klump om nesten alt vi foretar oss. Grensene er kunstige, mener han.

- Bedre planlegging

Ja-forsamlingen mener det er en rekke viktige fordeler som Sola vil nyte godt av ved å slå seg sammen med Stavanger og Sandnes.

- Ikke minst gjelder dette arealplanlegging. Se bare på Risavika. Hadde vi vært én kommune da vi utviklet Risavika kunne vi hatt jernbaneforbindelse mellom havna og Ganddal. Selv da jeg var i politikken på 80- og 90-tallet opplevde vi at kommunene lå oppå hverandre og at det var vanskelig å få strekene til å passe. Jeg tror en sammenslåing vil tvinge seg frem med tiden uansett hva folkeavstemningen sier nå, sier Einar Bjelland, tidligere Venstre-politiker i kommunestyret.

Ja-argumentene

Blant argumentene ja-siden legger vekt på er mer effektiv og forutsigbar areal-, by- og stedsutvikling, bedre vern av matjord, mer ambisiøs nærings- og klimapolitikk, større regional- og nasjonal slagkraft, større og sterkere fagmiljøer innen kommunal tjenesteyting og bedre evne til å satse på samferdsel- og kollektivtiltak.

- De fleste som jobber i kommunene jobber i tjenesteproduksjonen ute i skolene, barnehagene og sykehjemmene. Det vil ikke endre seg. Men med storkommunen vil vi kunne samordne en del tjenester som vi i dag ikke har, eller ikke har nok av grunnet vår størrelse. Det gjelder blant annet tilbud innen rus- og psykiatri, men også en del helsetilbud. Unge demente må i dag plasseres på demensavdelingen med eldre folk på Tabo. Det er ikke et godt nok tilbud til 50-åringer med demens, mener ordfører Ole Ueland.

Slike spesielle tjenester er også noe som opptar partikollega Idar Møller.

- For meg er dette veldig viktig. Stavanger planlegger en demenslandsby, det vil være bedre om vi kan være en del av dette enn om vi bare får kjøpe noen av tjenestene, mener han.

- Stemmer for fremtiden

Flere ja-folk mener nei-folkene er for opptatt av følelser i kommunesammenslåing-saken.

- Visst er det trygt å ha det som vi har det i dag, men skal vi være trygge hele tiden kommer vi ikke fremover. Vi kan ikke kjøre vil mens vi bare ser i bakspeilet. Vi stemmer ja for fremtiden, for våre barn og barnebarn. Fortiden er fin, men vi kommer ikke fremover om vi ikke går videre, mener KrF-politiker Arnfinn Clementsen.

Tidligere Høyre-politiker Kirsten Lode er enig i at følelser får mye plass hos motstanderne av storkommunen.

- Det er rart å høre at alle plutselig er all misnøye med den politiske forvaltningen glemt. Jeg er spesielt opptatt av skolen, men jeg reagerer på hvordan nei-siden får det til å høres ut som om de to andre kommunene ikke har gode skoler. Det har de, de har gode skoler slik som vi har, sier hun.

Prat på si

Da møtet åpner for spørsmål og innspill fra salen, er den ferske unge kommunestyrepolitikeren Anne Marie Lund (H) en av dem som tar ordet.

- Hva betyr det at Stavanger og Sandnes har innledet samtaler med andre kommuner utenom Sola, spør hun.

Ordfører Ole Ueland forklarer at Stavangers samtaler med kommuner i Ryfylke og Sandnes sin prat med Gjesdal ikke har noe å bety for den storkommunen som folket skal ta stilling til 30. mai.

- Skulle vi fått panikk hver gang en av kommunene innledet prat med andre, ville vi hatt mye å stresse med. De samtalene som Stavanger og Sandnes har parallelt betyr ikke noe for denne prosessen, påpeker han.

- Kan navnet endres?

Det går likevel ikke lang tid før navnet Nord-Jæren dukker opp. Heller ikke ja-siden er fornøyd med det valgte navnet, og det er dem som sier de håper det kan endres. Ueland sier han liker ideen om at en ny kommune får et nytt navn, selv om han selv heller så for seg Hafrsfjord som kommunenavn.

- Jeg tror ærlig talt ikke navnet betyr så mye. Det er ikke slik at Sola, Stavanger eller Sandnes ikke lenger er stedsnavn. Alle stedsnavn består, det er kun kommunenavnet som endres, sier han.

Bittelille Sola?

Om kort tid skal folk i Hå, Klepp og Time kommuner si ja eller nei til å danne Jæren kommune. Ole Ueland mener Sola kan komme i en ny situasjon dersom nabokommunene slår seg sammen.

- Dersom jærkommunene slår seg sammen er vi ikke lenger den tredje største kommunen på Nord-Jæren med den innflytelse vi i dag har i interkommunale selskap. Dersom også Sandnes skulle slå seg sammen med Gjesdal og Stavanger med noen ryfylkekommuner, vil Sola og Randaberg bli veldig små, påpeker han.

Det viktigste for ja-siden er å overbevise usikre velgere om at det finnes gode argumenter for en kommunesammenslåing.

-Det skal vi gjøre med fornuft og med saklig debatt. Vi kan ikke slåss mot folk som bruker følelser som argument, sier Ine Marit Torsvik Bertelsen.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!