Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ja til nye bomringer

– Ja til nye bomringer

Tom Henning Slethei (lengst til høyre) og resten av Frp-politikerne i kommunestyret må se på at det store flertallet stemmer ja til nye bomringer. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Frp klarte ikke å overbevise flertallet om at regionen ikke trenger den nye bomringordningen.

Tekst:

Publisert:

– Det er ingen logiske argument igjen for å flå bilistene for å få bompenger der 70 prosent av dem brukes til kollektivtiltak, sa en engasjert Tom Henning Slethei (Frp) under kommunestyremøtet torsdag kveld da solapolitikerne behandlet fylkeskommunens forslag til ny bomringordning.

– Vi blir motarbeidet

Frp sine argumenter er tydelige og handler om penger og kontraktsbrudd. Slethei påpeker at staten årlig tar inn cirka 60 millioner kroner i ulike bilrelaterte avgifter. Kun 15 millioner av disse går til veiutbygging.

– Resten går i det store svarte hullet. Vi vil bruke vesentlig mer på veiutbygging, men Høyre og bremseklossene Venstre og KrF motarbeider oss, sier Frp-politikeren.

Snøde-fella

Debatten om bypakken på Nord-Jæren handlet utelukkende om bomringene som flere nå mener vil splitte kommunen. Fylkeskommunen foreslår bomstasjoner i Risavika, Forus, flyplassen for å få legge bommene til områder der det er stor trafikk.

For beboere på Snøde vil det bety at de blir inneklemt mellom to bommer. Før møtet samlet mange mennesker seg utenfor rådhuset for å demonstrere mot bomplanene i Hagakrossen og ved Baker Hughes. Det var et engasjement som gikk hjem hos politikerne.

– Vi skal ta innvendinger fra folk på alvor og lytte til dem. Vi ønsker at fylkestinget trekker bomstasjonen som er tenkt ved Hagakrossen lengre nord mot Hafrsfjord bru slik at folk på Snøde ikke bli inneklemt, sier ordfører Ole Ueland.

Vil ikke stenger inne Snøde-beboerne

Han påpeker at fylkessamferdselssjefen Gottfried Heinzerling uttalte til kommunestyret like før møtet i går kveld at fylkeskommunen vil lytte til innspill angående bomplasseringer.

Dersom fylkestinget sier ja, slipper dermed Snøde-beboerne bommen i Hagakrossen.

Solapolitikerne vil også flytte den planlagte bommen ved flyplassen slik at den ikke rammer folk på Kirkesola.

– Ikke noe valg

Innvendingene fra Frp i bomsaken var mange og tallrike. Det nyttet likevel lite.

– Er Frp villige til å ta konsekvensene av at det uten bompenger ikke blir bygget de veiene vi trenger, spør Janne Stangeland Rege (H).

Høyre bruker «vi har ikke noe valg»-argumentet alt de kan.

– Veinettet vårt er ikke optimalt, og utbygging tar for lang tid. De som stemmer for nei til denne bomringordningen, stemmer samtidig mot veiutbygging, erklærer Kirsten Lode (H).

Også ordfører Ole Ueland mener lokalpolitikerne ikke har noen annen mulighet enn til å si ja til bomringene dersom man vil forbedre trafikkflyten og få nødvendige kollektivtiltak.

– I bypakken for Nord-Jæren ligger det inne alle de veiprosjektene vi må ha, slik som Transportkorridor Vest og flere sykkelveiprosjekt. Alternativet til å si ja til den foreslåtte bypakken er at vi ikke får disse prosjektene, sier Ueland.

31 mot 10 kommunestyrepolitikere stemmer ja til bom. Frp og Tanangerlisten maktet ikke å få flere til å støtte sitt syn på den foreslåtte bomringordningen.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!