Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble filmet med skjult kamera:

– Jeg føler meg maktesløs

– Jeg føler meg maktesløs

Morgan Rege og minkene hans ble filmet med skjult kamera i en periode på nesten to år. Bildet er tatt i 2012. FOTO: Arkivfoto

Pelsdyroppdretter Morgan Rege føler seg rundlurt etter at dyrevernaktivisten Frank Nervik filmet med skjult kamera på gården hans, og brukte opptakene i NRK-dokumentaren «Pels».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2014 kl 12:20

Det har ikke vært stille i mobiltelefonen til minkbonde Morgan Rege, etter at NRK-dokumentaren «Pels» ble vist på fjernsyn denne uken.

– Jeg har fått telefoner og meldinger fra folk i hele landet som viser støtte. Selv om de kanskje ikke er for pelsdyrnæringen, mener de at måten filmen ble laget på er helt feil, sier Rege.

Filmet i skjul

For to år siden ble han kontaktet av en mann som sa at han ville starte med pelsdyroppdrett, og som lurte på om han kunne komme til minkfarmen på Ræge for å lære om næringen. Morgan Rege tok i mot ham med åpne armer. Denne mannen viste seg å være dyrevernaktivisten Frank Nervik, som nå står bak dokumentarfilmen «Pels». Filmen ble vist på NRK tirsdag kveld.

I løpet av to år har Nervik infiltrert den norske pelsdyrnæringen, ved å late som om han selv hadde tenkt å starte en pelsdyrfarm. Han besøkte gårder over hele landet og brukte samtidig skjult kamera og mikrofoner for å dokumentere besøkene. I den ferdige dokumentarfilmen kan man blant annet se bilder av skadde dyr og bruk av forbudte insemineringsmetoder.

Filmen har skapt enorme reaksjoner og mange har vist avsky mot pelsdyrnæringen i media, etter å ha sett filmen.

Morgan Rege ble selv filmet med skjult kamera og i filmen vises klipp fra gården hans.

– Det føles helt for jævlig. Jeg forstår ikke hvordan de kan sende noe sånt, sier Rege.

Feil bilde

Pelsdyrbonden mener at filmen er klippet slik at den gir et helt feil bilde av virkeligheten.

– Han har klippet meg midt i setninger, slik at ting jeg sier fremstår som veldig feil. Alle kommentarene om dyrevelferd er fremprovosert av ham, sier Rege.

Filmskaperen har blant annet brukt et klipp hvor Sola-bonden sier «Nå skal vi rydde før veterinæren kommer».

– Han spurte meg hva vi skulle gjøre hver morgen. Når jeg sa at vi skulle rydde høres det ut som at vi kun skulle rydde fordi veterinæren kom. Slik er det jo selvfølgelig ikke, sier Rege.

Dette avviser produsent Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film bestemt.

- Dette er en grov løgn som Rege fremfører mot bedre vitende. Vi forstår at Rege er skuffet over filmen og over Frank Nervik, sier han.

Ifølge ham har Piraya Film gitt Rege og alle andre deltakere muligheter for faktasjekk og muligheter for tilsvar.

- De har stilt spørsmål gjennom sin interesseorganisasjon og fått svar. Dette har de aldri kommet opp med før. Vi har alt råmaterialet, og situasjonen Rege henviser til er gjengitt på en korrekt og sannferdig måte. Igjen registrerer vi at Rege uttaler seg mot bedre vitende, hevder Mørner Tveit.

Se bildet større

Morgan Rege mener pelsdyrnæringen er god i dag. – Det har vært store endringer de siste årene og folk har endret holdninger. Jeg opplever næringen som god, sier han. FOTO: Arkivfoto

Ble sladdet

I filmen er bøndene sladdet. Dette reagerer Rege kraftig på.

– Det er bare tre typer folk NRK sladder; pedofile, kriminelle og meg. Det hadde vært mye bedre om de ikke sladdet meg. Jeg har ikke noe å skjule, sier bonden.

Også dette avviser filmselskapet.

- Dette stemmer ikke. Alle sekvensene i filmen er klippet i kontekst, og det fremgår tydelig hvor bildene er fra. Når det gjelder sladding er dette gjort av personvernshensyn. Vi har forsøkt å få Rege i tale om hans deltakelse i filmen, det takket han gjentatte ganger nei til. NRK var på besøk hos Rege for å høre om han villle stå åpent fram. Vi fikk aldri noen tegn på det, og måtte ta egne etiske vurderinger. Da bestemte vi oss for å anonymisere Rege, sier Bjarte Mørner Tveit.

Morgan Rege sier han forstår at folk reagerer på bilder som vises i filmen, men sier at han støtter alle de andre bøndene som ufrivillig har blitt med i filmen.

– Det var bilder som ikke så bra ut, men vi vet ikke sammenhengen og grunner til at ting har blitt gjort slik, sier Rege.

Han understreker også at dyr kan bli skadet, enten det er en mink, hest eller ku.

– Dyr kan bli skadet, spesielt når minkene skal avvennes med morsmelk kan de bite mye. Vi tar godt vare på dyrene og har jevnlige besøk av veterinær, sier han.

– Mener du at pelsdyrnæringen er god nok?

– Ja. Nå er den det. Det har vært store endringer de siste årene og folk har endret holdninger. Jeg opplever næringen som god, svarer Rege.

– Hva med de sterke bildene i filmen?

– Hadde dette vært en film laget av en nøytral person, hadde jeg lagt meg flat. Men han som har laget den ønsker å forby hele næringen. Han har klippet det til slik han ønsker. Det er viktig å huske, sier Rege.

Vil fortsette

Solabonden fikk vite om filmen i september, da han fikk telefon fra Frank Nervik, som forklarte hvorfor han egentlig hadde besøkt ham. Det var et stort sjokk og Rege skrev et åpent brev til Nervik, som ble trykket i Aftenbladet i oktober.

– Jeg følte meg så utrolig lurt, sier Rege.

Han valgte også å politianmelde den skjulte filmingen, men saken ble henlagt.

– Har du vært fristet til å gi deg som pelsdyroppdretter noen gang?

– Nei, dette er min store interesse. Jeg vil uansett holde på med dette, selv om det blir forbud i Norge. Da går det an å flytte produksjonen i utlandet.

Se bildet større

– Det er klart at det ikke er gøy å bli hengt ut som dyremishandler i media, sier Bength Oftedal (til venstre). FOTO: Arkivfoto

Tar avstand

En annen oppdretter, Bength Oftedal, driver minkfarm med 15.000 dyr på Byberg. Også han reagerer på dokumentarfilmen.

– Selv om jeg forsvarer næringen, tar jeg sterk avstand fra enkelte av bildene vi ser. Det er ikke slik man skal drive. Allikevel må folk huske at filmen er nøye klippet av en dyrevernsaktivist og vi har ikke sett råmaterialet. Jeg føler ikke at filmen gir et riktig bilde av næringen, sier han.

Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film avviser dette.

- Filmen er selvsagt ikke klippet av en av filmens deltakerne, men av profesjonelle filmskapere. Filmen "Pels" er produsert av Piraya Film as, vi er et profesjonelt filmselskap uten annen agenda enn å fortelle sannheten slik vi ser den, sier han.

Åpnet farmene

Både Morgan Rege og Bength Oftedal deltok i en åpenhetskampanje som ble startet av pelsdyrnæringen i 2012. Solabladet skrev om saken og begge pelsdyrbøndene oppfordret folk til å komme på besøk for å se hvordan de driver gårdene sine.

– Det var veldig få som kom, bortsett fra noen politikere, sier Oftedal.

Begge bøndene gjør det klart at invitasjonen til å besøke farmene deres fortsatt står, og han håper at flere vil ta turen.

– For hver person jeg får inn i farmen, jo bedre er det. Folk bør holde seg for gode til å ha mange meninger om pelsdyrdrift, uten å sette seg inn i det først, sier Oftedal.

Også han er klar på at han kommer til å kjempe dersom pelsdyrnæringen legges ned i fremtiden.

– Å gi seg er ikke et alternativ, enten vi vil eller ei. Hvem skal betale meg for alle investeringene? Pelsdyrnæringen eksisterer i de aller fleste land og jeg kommer til å kjempe for den til siste slutt.

– De fleste driver bra

Se bildet større

Morgan Rege vil ikke gi seg som pelsdyroppdretter, selv om det blir forbudt. FOTO: Arkivfoto

Mattilsynet i Midt-Rogaland har funnet to alvorlige brudd på pelsdyrhold så langt i år.

– Vår erfaring er relativt god ved hold av pels. Da snakker jeg om Midt-Rogaland. De aller fleste som har har pelsdyr her gjør det som forventet, sier Odd Ivar Berget, distriktssjef for Mattilsynet i Midt-Rogaland, som blant annet dekker Sola kommune.

Rogaland står for rundt 70 prosent av norsk minkskinnproduksjon, og i fjor startet 14 nye pelsdyroppdrettere opp her, i følge NRK. Sola har to minkbønder foreløpig, men en tredje er i ferd med å etablere seg.

Mattilsynet drar på jevnlige, uanmeldte kontroller til alle som driver med pelsdyr. Så langt i år har tilsynet funnet to alvorlige brudd blant pelsdyrbønder i Midt-Rogaland.

– Da har vi fattet beslutning om avliving. Men det er unntaksvis at vi ser alvorlige brudd, sier Berget.

Distriktssjefen har også sett NRK-dokumentaren om pels.

– Jeg ble forferdet over at enkelte ikke tar dyrevelferd mer alvorlig, sier han.

– Hva kommer mattilsynet til å gjøre fremover for å avdekke slike forhold?

– Jeg kan ikke svare på det foreløpig. Vi avventer utspill fra hovedkontoret.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!