Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kenneth fant familien igjen på tyrkisk TV

 Kenneth fant familien igjen på tyrkisk TV

Kenneth Bråtveit fra Tananger reiste sammen med venninnen Adile Özbal (til høyre) for å delta på TV-programmet «Tatli Sert» i Tyrkia. Ved hjelp av programleder Müge Anli og seerne fant adopterte Kenneth sin biologiske familie. FOTO: Privat

Etter å ha lett i 25 år, fant Kenneth Bråtveit (41) fra Tananger den biologiske familien sin i Tyrkia.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2015 kl 18:59

Bare 8 måneder gammel ble Kenneth Bråtveit (41) adoptert fra Tyskland til Tananger. Her vokste han opp som enebarn i en liten familie. Da han var 16 år begynte gutten å bli nysgjerrig på det biologiske opphavet sitt.

– Foreldrene mine var alltid åpne om at jeg var adoptert. De visste ganske mye om meg og årsaken til at den biologiske moren min gav meg fra seg, forteller Kenneth.

Den biologiske moren hans reiste fra hjemlandet Tyrkia til Berlin for å arbeide med fiskeforedling på 70-tallet. Der møtte hun Kenneths biologiske far, en tyrkisk sjømann, og de to ble forelsket. Problemet var at moren fortsatt var gift med en mann i hjemlandet. Da hun ble gravid med Kenneth bestemte hun seg for å adoptere bort barnet.

– I adopsjonspapirene mine stod det litt om hva som hadde skjedd i Berlin, at barnet var født utenfor ekteskap og derfor ikke lot seg beholde, sier Kenneth.

Meldte seg på TV-program

Etter å ha lett etter familien i flere år, uten hell, ble Kenneth tipset om et tyrkisk TV-program. Kenneths kollega og venninne, norsk-tyrkiske Adile Özbal, fortalte ham om det populære programmet «Tatli sert» for ett år siden. Programmet går ut på å gjenforene familier og er veldig populært i Tyrkia, og har også tyrkiske seere fra hele Europa.

– Jeg hadde aldri hørt om det, men Adile fortalte at det minnet om det norske programmet «Tore på sporet» og at de var flinke til å finne folk, sier Kenneth.

Han var litt i tvil om hva han skulle gjøre, men etter å ha blitt mast på at av gode venner bestemte han seg til slutt for å melde seg på. Hans gode venninne Adile hjalp ham med alt det praktiske.

Forrige uke reiste han til Istanbul i Tyrkia for å fortelle historien sin foran 8 millioner TV-seere. Med seg hadde han Adile som tolk, i og med at Kenneth ikke snakker tyrkisk selv.

Lynrask respons

Tananger-mannen var svært forventningsfull da han og historien hans ble presentert for de tyrkiske TV-seerne forrige mandag. Den kvinnelige programlederen, Muge Anli, fortalte publikum at Kenneth kom helt fra Norge for å lete etter sin tyrkiske familie, og ba om hjelp fra TV-seerne til å finne den. Kenneth var svært forventningsfull mens han satt i TV-studioet.

– Jeg visste at de som lager programmet er veldig flinke, så jeg håpet at de skulle klare å finne en slektning eller to i løpet av noen måneder, sier han.

Men å oppspore familien gikk mye fortere enn Kenneth hadde drømt om. En niese av Kenneth så programmet og kjente igjen navnet til bestemoren da det ble nevnt. Det var også en kjent sak i familien at bestemoren hadde adoptert bort den lille sønnen sin for 41 år siden. Niesen kontaktet flere familiemedlemmer, og før det hadde gått en halvtime fikk Kenneth beskjed om at han var langt fra noe enebarn. Han hadde to eldre søstre på morssiden, i tillegg til flere nieser, nevøer, grandnieser og grandnevøer.

– Det var selvfølgelig kjempestort. I løpet av 25 minutter fant de familien min. Det er på kortere tid enn det tar å kjøre fra Sola til byen. Det er helt utrolig, sier Kenneth begeistret.

Varm gjenforening

Dagen etter at familien var funnet var Kenneth og Adile nok en gang på plass i det tyrkiske TV-studioet. Endelig skulle han få møte dem.

– Jeg var kjempespent og gledet meg som bare det. Dessverre var det en liten språkbarriere, men heldigvis hadde jeg Adile med meg, sier Kenneth.

På direkten, foran millioner av seere, møtte han storesøstrene sine. Det ble utvekslet både gledestårer og gode klemmer. Kenneth forteller at han umiddelbart følte slektskap til søstrene sine.

– Det var ikke vanskelig i det hele tatt. De tok i mot meg med åpne armer og viste varm kjærlighet fra første stund, sier han.

Snakket med moren

Etter at han hadde møtt storesøstrene fikk Kenneth se et bilde av moren sin for første gang, og før han visste ordet av det var en tydelig rørt mor på telefonen fra Berlin. TV-seerne fikk høre den sterke samtalen.

– Det var veldig godt å høre stemmen hennes, men samtidig veldig vondt for jeg forstod jo ikke hva hun sa. Jeg tror at for henne var det en slags propp som løsnet. Hun har holdt mye inne i seg i mange år. Det var nok godt for henne å få vite at alt er OK, sier Kenneth.

Moren, som har blitt 82 år, var ikke sterk nok til å reise til Tyrkia, men inviterte sønnen sin til å komme til Berlin. Kenneth er ikke i tvil om at han vil treffe henne.

– Jeg kommer til å reise ved første og beste anledning, forsikrer han.

Etter det uforglemmelige møtet med søstrene på TV forrige uke, benyttet Kenneth resten av tiden i Tyrkia på å besøke flere slektninger. Sammen med Adile dro han til byene Usak og Antalya for møte flere familiemedlemmer. Alt det praktiske ble ordnet av TV-programmet.

– Alle i familien tok i mot oss med åpne armer. Til og med ungdommer i 20-årene hev seg rundt halsen min. Det er en utrolig varm og sammensveiset familie, sier Kenneth.

Fant farens slekt

Da Solabladet snakket med Kenneth på telefon tirsdag formiddag denne uken, var han tilbake i Oslo hvor han bor. Han hadde akkurat fått vite at detektivene i det tyrkiske TV-programmet også har klart å oppspore familien på farssiden.

– Det viste seg at min biologiske far var over 80 år og gikk bort i mai i fjor, men jeg har både søsken og familie på hans side som bor i Berlin. Planen blir å dra dit for å møte dem. Jeg gleder meg veldig, sier Kenneth.

Hvordan er det å finne familien sin etter så mange år?

– Jeg har lett etter dem siden jeg var 16 år. Å endelig finne dem gir meg en veldig indre ro, sier Kenneth.


VG følgte Kenneth da han reiste for å delta i programmet. Flere bilder og video fra da Kenneth møtte familien kan du se på VG's nettsider.

Se bildet større

Her har Kenneth nettopp møtt familien for første gang på det tyrkiske programmet «Tatli Sert», som sendes på kanalen ATV. Fra venstre: Sema (niese), støresøster Nurten, programleder Müge Anli, Adile Özbal, Kenneth Bråtveit, storesøster Aysun og Serap (niese). FOTO: Privat

Se bildet større

Etter at Kenneth fant familien forrige uke har han besøkt flere slektninger. Dette bildet er fra da han var på middag sammen med niesen og hennes familie. FOTO: Kenneth Bråtveit

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!