Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for en hverdagstur?

Klar for en hverdagstur?

Trim 11-gruppa i Tananger møtes hver onsdag for å gå tur i nærmiljøet. Nå vil kommunen at enda flere skal bruke turmulighetene i nærområdet sitt og merker derfor turløyper i hele kommunen. (Arkivfoto) FOTO: Line Viste

Innen utgangen av året skal 10 turløyper i Sola være T-merket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2014 kl 12:37

- Vi holder på og velger ut rutene nå, sier idrettsrådgiver Torbjørn Hovland i Sola kommune.

Målet er at det innen utgangen av året skal være 10 merkede hverdagsturer i Sola: To i Sørabygda, tre i Tananger og fem sentralt i Sola. Hovland håper at de kan ha de første tre turene klar allerede før sommeren.

Prøvegår turene

Arbeidet med å plukke ut rutene har allerede begynt. Foreløpig skjer dette på kartet, men når en rute er staket ut, skal de også prøvegå den.

- Vi må ut og gå ruten sammen med Stavanger turistforening for å se hvordan vi kan merke ruten best mulig. I tillegg må vi se etter eventuelle hindringer som ikke er synlige på kartet, enten det er veibommer eller andre ting, sier Hovland.

Kommunen ønsker at en del av turene skal ha ruter som er universelt tilgjengelig, noe som innebærer at også rullestolbrukere kan benytte seg av turtilbudet.

- De fleste vil bli universelt utformet, men på ruten via Kjerrberget vil vi ikke ha mulighet til dette ettersom terrenget er mer ulendt.

Inspirert av Stavanger

Ideen om ruter for hverdagsturer har Sola hentet fra Stavanger. Der har Stavanger turistforening gjennomført et prosjekt hvor de har merket opp 52 rundturer gjennom boligområder og friarealer. De såkalte hverdagsturene har vært svært populære og Den Norske Turistforening har derfor utfordret alle landets kommuner til å bli med på en storstilt turdugnad.

- Ønsket vårt er at disse nærturene blir med og styrke Sola som en god kommune for natur og friluftsliv, sier Hovland.

Turkart på mobil

Som i Stavanger vil også hverdagsturene her i Sola få hver sin unike QR-kode. Ved å skanne denne med mobiltelefonen skal du få opp kart på mobiltelefonen.

De 10 turene vil være permanent merket og kommunen vil knytte til seg frivillige som kan holde oppsyn med merkingen. Turene kan både gå i kommunen sitt turveinett, men enkelte ruter kan også være konsentrert om boliggater.

Lengden på de merkede hverdagsturene vil variere fra 4 til 8 kilometer.

Solaturen består

Hovland opplyser at de merkede nærløypene vil komme i tillegg til Solaturen. Hvert år gir kommunen ut brosjyren «Solaturen», hvor de presenterer en del av turmulighetene i Sola. I likhet med de nye hverdagsturene, er Solaturen skiltet.

Mens Solaturen gjerne omfatter turer på stranden, vil de nye turløypene gå i nærmiljøet. Tanken er at folk skal kunne starte turen rett utenfor husdøren sin.

- Solaturen vil fortsette med uforminsket styrke, forsikrer Hovland.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!