Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klare for matte-finale

Klare for matte-finale

 

Klasse 9E ved Sola ungdomsskole er i Unge Abel-finalen.

Tekst:

Publisert:

Unge Abel er den nye matematikkonkurransen for 9. klassinger i Norden. Den består blant annet av matematiske oppgaver i to runder. Første runde ble avsluttet i november i fjor, mens andre runde ble avsluttet i slutten av januar. Det er klasse 9E ved Sola ungdomsskole som er vinneren av disse rundene.

Demografi

Klassen ble best av 19 andre klasser i Rogaland, og solaelevene er nå klare for den nasjonale finalen. Den foregår på Eidsvoll i mars.

– Da reiser fire av oss dit for å gjøre matteoppgaver, forteller Thomas MacFarlane, som er en av elevene i klassens «regnegruppe».

Nå jobber elevene med et prosjekt som også skal leveres innen finalen. Temaet er demografi, og elevene konsenterer seg nå om inn- og utflytting i Sola kommune.

– Vi ser på innbyggertall, innflytting og utflytting. Vi ser også på hvor folk bosetter seg og prognoser for folketallet de neste ti-tjue årene, forteller klassekamerat Johan Emil Larsson.

Klasseprosjekt

Hele klassen er med i Unge Abel, men ikke alle utfører regneoppgavene. Noen driver med promotering og markedsføring, andre med foto og film og annet som er med på å følge regneprosjektet.

To jenter og to gutter skal til Eidsvoll i mars. Guttene har foreløpig ikke valgt sine regnedelegater, men Marion Risa og Mari Espeland er klare til å reise.

– Vi gleder oss, det blir nok spennende, sier de.

Mattenøtter

Matematikkoppgavene er hovedsakelig grubleoppgaver.

– De er vanskelige, men de er likevel innenfor et nivå som vi klarer, sier Thomas MacFarlane.

Elevene forteller at matte er et fag de liker.

– Har dere blitt bedre i matte ved å være med i denne konkurransen?

– Kanskje. Litt tidlig å si, sier Johan Emil Larsson.

En oppgave om gangen

Dersom klasse 9E blir best i landet, bærer det videre til den nordiske finalen i Finland til sommeren. Ambisjonene er høye hos elevene, men foreløpig tar de en oppgave om gangen.

– Først må vi få unnagjort prosjektoppgaven. Vi gjør litt på skolen, men vi må nok også gjøre litt på fritiden for å bli ferdige innen fristen 14. mars, forteller elevene.

Sola ungdomsskole har også tidligere gjort det godt i matematikkonkurranser, blant annet i KappAbel.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!