Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Knapt flertall for båndtvang

Knapt flertall for båndtvang

Snart blir det ulovlig å la hundene løpe fritt på Hellestøstranden. FOTO: Arkivfoto

Snart er det forbudt å la hunden løpe fritt på Hellestøstranden.

Tekst:

Publisert:

- I dag har vi en kvasiløsning der det er totalt anarki med løse hunder på Hellestøstranden. Derfor vil vi gå bort fra dagens ordning og finne en annen, sier Høyre-politiker Rune Østerhus.

- Båndløst hele året

Kommunestyret behandlet torsdag saken om båndtvang for hunder. Flere politikere har sterke meninger i saken, og det tok ikke lang tid før de snakket seg varme.

En av dem er Margrethe Dysjaland (Frp).

- Vi stemmer gjerne for å ha hundene løse på Hellestøstranden hele året. Det er viktig for hundene å kunne få løpe fritt, og det er viktig for hundeeierne. Vi vil ikke gå med på å avvikle dagens ordning når det ikke er opprettet et fullgodt alternativ, sier hun.

Vil ha et fritt område

Rune Østerhus er leder i utvalg for kultur, samfunnsutvikling og miljø, og han var blant politikerne som behandlet saken i dette utvalget tidligere i uka. Der ble det flertall for å innføre båndtvang hele året på Hellestøstranden.

- Men vi vil ha et alternativ slik at folk får la hundene sine være uten bånd. Vi ser derfor på muligheten av å bruke en del av Ølbergsskogen til dette, sier han.

Østerhus legger til at han ønsker at et båndfritt område er opprettet innen utgangen av året.

- Det synes jeg vi skylder brukerne av Hellestøstranden, sier han.

Frp er ikke fornøyd. De mener Ølbergsskogen ikke er et godt nok alternativ.

- Hva med rådyrene der, og hva vil det koste å gjerde inne et området her. Et slikt inngjerdet område kan også føles innestengt og føre til flere hundeslagsmål. Vi vil ha et fritt område, sier Dysjaland, som også er hundeeier.

- Ubehagelig

I dag er det tillatt å lufte hunden uten bånd tre dager i uka i høst- og vinterhalvåret på Hellestøstranden. Flere politikere mener dette er en ordning som ikke blir godt nok etterfulgt.

- Vi skal ikke endre på noe som fungerer, men dette fungerer ikke. Jeg er ofte på Hellestøstranden, og jeg prøver å gå dit utenom hundedagene, fordi jeg liker ikke når det kommer flere løse hunder mot meg. Men det går ikke. Det er løse hunder alle dager, og jeg får mange henvendelser fra folk som opplever dette ubehagelig. Selvsagt skal vi ta hensyn til rådyr, og et nytt båndløst sted skal være inngjerdet slik at man har kontroll med dyrene. Det er synd at folk må velge vekk Hellestøstranden fordi de ikke vil møte løse hunder, mener Høyre-politiker Janne Stangeland Rege.

- Reglene fungerer

Sola Ap stiller seg ved siden av Frp i denne saken, og mener båndløst er god psykisk helse både for hunden og for hundeeieren.

- Vi har regler, og de fungerer. Vi har mange strender, friområder og skogområder. Vi må opprette dette flotte tilbudet på Hellestøstranden. Det er jo båndtvang i sommerperioden. Ellers i året må folk som bor nær Hellestøstranden heller bruke en av de andre flotte strendene de dagene det er løse hunder der, mener Jess Milter.

Vurderer Ølbergskogen

Alle partiene vil ha et sted der hundeeiere kan slippe sine firbente, men hvor det skal være, er det ikke enighet om. Frp mener Ølbergsskogen kan være et problematisk alternativ. Både Frp og Ap mener at et alternativt hundeområde må velges og etableres før det innføres generelt båndtvang på Hellestøstranden.

- Vi kan ikke bare frata folk et slikt flott tilbud og ikke erstatte det. Det er ikke godt nok å si at det kommer et alternativ. Det må på plass før vi legger ned dagens ordning, mener Milter.

Frp, Ap, Venstre og Tanangerlisten fremmer derfor et forslag om at dagens ordning vurderes på nytt når et alternativt sted å kunne lufte hunden uten bånd hele året foreligger. Partiene vil at Ølbergskogen vurderes sammen med andre potensielle områder.

Forslaget får 19 stemmer og faller. Høyre, KrF og Sp sitt forslag om å legge ned dagens ordning og se på Ølbergskogen som et alternativ får et knapt flertall med 22 stemmer.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!