Kommunen
underbudsjetterte

Satte av for lite til innkjøp av mat

I kommunebudsjettet er det budsjettert med å kjøpe mindre mat fra storkjøkkenet, enn det kommunen kjøpte i både 2012 og 2011. Storkjøkkenet har derimot budsjettert med den summen som kommunen faktisk kjøper mat for. Nå må kommunebudsjettet rettes opp i. FOTO: Arkivfoto

Kommunen har budsjettert med 350.000 kroner for lite til innkjøp av mat fra Sola storkjøkken. Dette ble gjort for andre året på rad.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2013 kl 14:58

Solabladet.no
Solabladet A/S

Da rådmannen gikk gjennom budsjettet til KF Sola Storkjøkken, som ble fremlagt for politikerne i kommunestyret forrige uke, oppdaget hun at det var et avvik fra kommunens budsjett. Storkjøkkenet hadde budsjettert med 350.000 kroner mer i inntekt fra kommunens kjøp av mat, enn det kommunen selv hadde satt av som utgifter i sitt budsjett. Det viste seg å være kommunebudsjettet som var feil.

– Jeg tenkte at storkjøkkenet hadde budsjettert for optimistisk, men det viste seg at disse tallene samsvarer med det kommunen faktisk har kjøpt av mat fra storkjøkkenet de siste årene. Det er derfor dette tallet som er mest realistisk. Feilen ligger i kommunen sitt budsjett. Jeg tror vi har dekning for dette beløpet, men det må vi komme tilbake til senere, sier rådmann Ingrid Nordbø til kommunestyret.

Ville utsette saken

Dette fikk opposisjonen til å hisse seg opp. Ikke bare fant de feil i tallene, men dette blusset også opp debatten som Ap og Frp tidligere har stått i spissen for; Bør Sola storkjøkken være et kommunalt foretak (KF) i det hele tatt? Akkurat disse feilene mente de to partiene var et bevis på det motsatte.
– Dette viser at KF er noe vi bør følge nøye med. Finnes det andre feil i budsjettet som rådmannen ikke har oppdaget?, spurte Siv-Len Strandskog (ap) seg.

Roar Johannessen (frp) sa at partiet deres ønsker å legge ned storkjøkkenet, men det ville de ikke foreslå i dag.
– Da vi ryddet opp i foretakene tidligere, burde det være gjennomført. Det burde ikke ligge igjen små foretak som dette. Forslaget fra oss er å utsette denne saken, til feilene er rettet opp i. Vi burde ikke måtte legge inn nye tall i budsjettet til kommunen, sier Johannesen.

Talte feil

Rådmannen understrekte så godt hun kunne at denne feilen ikke lå hos storkjøkkenet og at de hadde gjort som de skulle.
– Det er kommunebudsjettet som er feil. Vi kan ikke be brukerne kjøpe mindre mat i år enn i fjor, sier hun.

Før de gikk videre i diskusjonen stemte politikerne over om de skulle utsette saken, da det ikke ville være vits i å diskutere mer om den ble det. Sekretariatet telte først 21 stemmer for utsettelse, men da Høyre ba om kontra ble også dette 21 stemmer.
Dermed måtte de stemme på ny og forslaget falt mot 21 stemmer.

– Legg det ned

Som tidligere stod Ap på sitt om å ville legge ned Sola storkjøkken som et kommunalt foretak og legge det under rådmannen.
– Frp vil ikke foreslå å legge ned storkjøkkenet, men det vil vi. Ikke fordi de ikke gjør en god jobb. Men det vi gjør nå med å gi styrehonorarer og møtegodtgjørelser er helt bak mål, sier Strandskog og la frem forslag om nedleggelse.

Frp støttet dette, men var også opprørte over at det var underbudsjettert med 350.000 kroner i kommunebudsjettet og lurte på hvor i all verden disse pengene skulle komme fra.
– Vi kan ikke vedta dette uten at rådmannen kan si hvor pengene skal komme fra. Vi må gjøre hele jobben. Dette er heller ikke en budsjettfeil. Dette er en underbudsjettering, sier Tom Henning Slethei (frp).

Ble godkjent til slutt

Rådmannen innrømmet at dette var en budsjettfeil, og sa at det var en forutsetning at dette skulle dekkes inn i driftsbudsjettet. Hun fortalte også at den samme feilen eller underbudsjetteringen var gjort i 2012 - så dette var altså andre året på rad kommunen havnet bakpå.
– Hvor mye er egentlig 350.000 kroner? Det er en halv vaktmester, det er mye penger for en virksomhet og et halvt årsverk. Frp påpeker i hvert fall dette. Resten av dere synes bare det er greit, påpeker Strandskog overfor kommunestyret.

Til tross for at Ap rettet kritikk mot posisjonen, var det ingen av representantene fra flertallet som entret talerstolen i denne saken. Bortsett fra Idar Møller (h) som hadde funnet en feil i tabellen.

Til slutt stemte opposisjonen for at KF skulle legges ned, mens resten stemte for rådmannens forslag om å godkjenne budsjettet.

Siste nytt i Nyheter

Nå kan du få gratis advokathjelp
ANNONSE
Havarikommisjonen skal <br> granske fritidsbåt-ulykker
 
I denne barnehagen er sykefraværet lavt
McDonald's nærmer seg åpning
Norsea Group med ny avtale på Dvalin-feltet
 

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Sandnesposten

Bygdebladet

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE