Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fargerikt og mobilfritt fellesskap

Fargerikt og mobilfritt fellesskap

Høy temperatur rundt bordet når bingobrettene kommer frem. Og premier er det nok av. FOTO: Line Njaa Viste

En søndag i måneden møtes en gruppe innvandrerkvinner og barna deres for kvalitetstid. En del av «kvalitetssikringen» består i at mobiltelefonene legges igjen på gangen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.02.2015 kl 12:32

– Velkommen, velkommen! Shmaila M. Raja møter oss i gangen med sitt karakteristiske smil. Det er lett å forstå hvorfor mange blir fristet til å kalle henne «smiley», og hvorfor hun er god på å få folk med seg.

Inne i Storstovå er det høylydt latter og god stemning allerede.

Begynte som venninneforening

De fleste som er til stede denne søndagen er fra Pakistan, men det er også kvinner fra Afghanistan, Chile, Eritrea, Thailand og Indonesia med. I dag har de også besøk av Oddbjørg Årthun, leder for Sola Omsorg i Røde Kors. Hun vil gjerne se hvordan foreningen har blitt, nå som den har kommet inn under deres paraply.

– Dette er et kjempebra opplegg. Vi ser hvor mye slike foreninger betyr for folk, sier Årthun.

Utgangspunktet for Get2gether var en venninneforening som Raja tok initiativ til. Selv er hun oppvokst i Kristiansand, men har bodd i regionen de siste 25 årene. Hun så at mange av hennes venner som var godt integrerte, fortsatt slet med å komme seg ut på ting. Særlig vanskelig er det for dem som ikke har sertifikat og bil.

Så de begynte å gjøre ting sammen. De har vært på Dragefestivalen på Hellestø, i julebyen i Egersund, i Kongeparken og i trimparken på Klepp. Blant annet.

Frivillighetsprisen

Med tiden har gruppen vokst seg større og større. Shmaila mottok frivillighetsprisen for Rogaland i 2012, og i fjor fikk hun støtte fra Sparebankstiftelsen for sitt arbeid med integrering og møteplassen hun driver for kvinner og barn gjennom Get2gether.

– Mange innvandrerkvinner har stort ansvar hjemme, og får ikke sjanse til å komme seg ut på ting så ofte i løpet av ukedagene. Mange har heller ikke så mye kvalitetstid med barna sine, så én søndag i måneden setter vi av til det, sier Shmaila.

Alle har ansvar

De har en egen Facebook-gruppe hvor de organiserer samlingen, og hver gang rullerer de på hvem som har ansvar for å organisere aktivitetene.

I dag er det Gul Hasan Rizvi, Christina Massey og Shazia Gilani sin tur.

– Shhh!

Damene veier med armene og prøver å få den hele og fulle oppmerksomheten til gruppen. Man skulle ikke tro det var så lett når nærmere 40 damer og barn er samlet, men de får det til.

Det er tid for bingo.

De deler ut brett og starter opplesingen. Barn som voksne følger spent med på brettene, og etter hvert kommer ivrige hender i været.

– Bingo! lyder det fra alle kanter. Det skorter verken på konkurranseinstinkt eller engasjement. Og premier er det nok av.

Feiringer

Get2gether-gjengen feirer høytider, bursdager og andre store hendelser i livet. De baker og lager mat sammen. I dag har de alle tatt med en rett hver, og kjøkkenbenken er full av alt fra masalaretter og pakistanske spesialiteter, til pasta, sandwicher og dessert.

– Da en av damene ventet barn arrangerte vi baby-shower med bleiekake og alt, forteller Shmaila.

Når fastemåneden ramadan er over, feirer de Id sammen, og de har også julefeiring for de med religioner som markerer det.

Oljefruer

Flere av damene er blitt med ektemenn som jobber i oljebransjen, og opplever at det er vanskelig å skaffe seg eget arbeid.

Christina Massey føler seg heldig som har fått jobb i barnehage, til tross for at hun egentlig er utdannet økonom. Gul Hasan Rizvi og Shazia Gilani er stadig på jakt etter jobb. De har vært i Norge i henholdsvis fem, syv og tre måneder. Selv om de ser på Get2gether samlingene som sosiale og givende, skulle de gjerne hatt en arbeidsplass å gå til i det daglige.

– Vi vil gjerne lære enda mer norsk. Det er vanskelig når vi bare er hjemme, sier de.

Siden mange av innvandrerkvinnene ikke har jobb, og flere av barna går enten på den britiske eller internasjonale skolen, oppfordres det til at man i størst mulig grad skal snakke norsk på samlingene.

Møteplass

Iram Butt er også fra Pakistan, men kom til Norge sammen med mannen for ti år siden. Nå er de bosatt på Uthaug, og har vært med på samlingene på Stangelandsenteret en stund. Hun har med seg datteren Minal og sønnen Arhaan.

– Dette er et veldig kjekt møtested for oss, sier Iram.

– Jeg liker godt å leke med de andre barna, legger Minal (8) til.

For lek blir det også tid til, men Shmaila legger opp til at det skjer i rolige former, i hvert fall når de er innendørs hele dagen. Ungene spiller spill og arrangerer stolleken, og når det er fint vær går de ut og spiller fotball.

Yumnah Gilani (11) og Rameen Jafri (12) synes det kjekkeste er når de spiller musikk og drar ut på ulke aktiviteter.

– Jeg synes det er kult at vi er sammen og holder oss i aktivitet, sier Yumnah.

Det viktigste er uansett at mobilene ikke kommer frem i løpet av timene de er sammen.

Se bildet større

Oddbjørg Årthun fra Sola Røde Kors Omsorg var på besøk for å se hvordan de hadde det i gruppen som nå er kommet inn under deres paraply, og som Shmaila M. Raja er initiativtakeren bak. FOTO: Line Njaa Viste

Se bildet større

Gul Hasan Rizvi, Christina Massey og Shazia Gilani er alle kommet til Norge sammen med ektemenn som jobber i oljebransjen. Alle vil gjerne ha eget arbeid, men så langt er Massey den eneste som har lykkes. FOTO: Line Njaa Viste

Se bildet større

I gruppen finner de på ulike aktiviteter. Når det er innevær og de kun er inne i Storstovå, er det ofte at brettspillene blir tatt frem. FOTO: Line Njaa Viste

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!