Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Karine har store dansedrømmer

Karine har store dansedrømmer

Karine Dersyd (i front) har allerede danset i ti år til tross for at hun bare går i tiende klasse. Sola-jenta drømmer om en jobb i showbusiness. FOTO: Trine Barka Højmark

Karine Dersyd (15) har en av hovedrollene i Steps dansestudio sin juleforestilling i år. Hun drømmer om å danse på de store scenene og har alltid et mål om å bli bedre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2015 kl 14:53

Inne på hovedscenen i Sandnes kulturhus er det fullt kaos. Man ser «tjenestepiker», «pepperkaker», «dronning» og ikke minst «greven» svinse forbi. Scenen er dekorert med juletrær og rød belysning og øverst i det ene hjørnet henger selveste julestjernen.

Danserne fra Steps dansestudio holder på å terpe på teknikken før helgens store show. De skal spille hele 16 show i løpet av to helger og da må alt sitte. Årets forestilling er basert på det tradisjonsrike eventyret «Reisen til Julestjernen». Det er en danseforestilling og det er derfor ingen som snakker, men hendelsene blir uttrykt gjennom dans og kroppsspråk.

Se bildet større

Karine har vært med på flere av juleforestillingene til Steps dansestudio, men i år er første gang hun har fått en av hovedrollene. FOTO: Trine Barka Højmark

Fikk en av hovedrollene

Karine Dersyd (15) fra Sola er en av de 2.000 danserne som skal være med på juleforestillingen, som har premiere på lørdag. Hun har danset siden hun var fem-seks år gammel og for første gang har hun fått en av hovedrollene i den årlige forestillingen til Steps. Hun spiller tjeneren Petrine.

– Det er veldig kjekt å ha en hovedrolle, men jeg blir ekstra nervøs når jeg har en slik rolle. Nå skal jeg være på scenen nesten alene og da må jeg gjøre alt rett. Det er litt skumlere, sier hun.

– Er det vanskeligere eller lettere ikke å ha replikker?

– Det er litt begge deler. Det er vanskelig bare å bruke kroppsspråk til å uttrykke alt, men det er greit at vi ikke skal snakke, for da kan det være lett å si noe feil, sier hun.

Se bildet større

I år er tiende året Steps arrangerer juleforestilling og her er leder Marthe Hellestveit i gang med å gi danserne en siste peptalk. FOTO: Trine Barka Højmark

Begynte tidlig

Det hele begynte med at hun så på Barbie-filmer hvor de danset veldig bra. Karine tenkte at slik ville hun også kunne danse, det så jo veldig kjekt ut. I 1. klasse begynte hun derfor på dans på Sola kulturskole, men da hun fikk høre om Steps dansestudio begynte hun heller der.

– Hva liker du så godt med å danse?

– At jeg kan uttrykke følelse og at jeg føler meg fri i øyeblikket. Jeg tenker ikke på noe annet når jeg danser og så kan jeg bruke kroppen til å uttrykke noe. Det er veldig annerledes fra andre idretter, sier hun.

Karine danser alt fra hip hop og moderne til jazz og klassisk ballett.

Se bildet større

Karine spiller tjenerjenta Petrine som er sammen med tjenergutten Ole i den klassiske julefortellingen om reisen til julestjernen. FOTO: Trine Barka Højmark

Tøff konkurranse

Karine har vært med på flere av Steps sine juleforestillinger, men det var først i fjor hun ble med i showgruppa. Det er denne gruppa som får rollene og det er veldig populært å være med der. Man må ha audition for å bli med og kun de beste blir valgt ut.

– De som er med i showgruppen er de ivrigste og de mest dedikerte. Det er de som vil jobbe hardt og som vil utvikle seg. Vi hadde mellom 70 og 80 dansere på audition for å bli med i showgruppene. Nå har 28 personer fått plass, sier Elisabth Vikeså, en av innehaverne til Steps dansestudio.

– Er som en familie

Se bildet større

Hele 2.000 dansere skal være i sving under showet som starter på lørdag. FOTO: Trine Barka Højmark

Karine har nå rykket opp til seniorene i showgruppene og det ett år før hun egentlig skulle.

– Jeg tror det er fordi at trenerne ser at jeg har potensial til å bli flink, sier hun.

Hun synes det er stor stas å være med på de store forestillingene, selv om det betyr mye hard jobbing.

– Det er veldig kjekt og så er det så mange kjekke folk. Vi blir veldig godt kjent og vi er som en familie, spesielt vi i showgruppa. De er de jeg henger med på fritiden også, sier Karine.

Jubileumsforestilling

Steps dansestudio ble etablert av gründerne Elisabeth Vikeså og Marthe Linn Hellestveit i mars 2006. Siden den gang har de arrangert store danseforestillinger i Sandnes kulturhus en gang i året.

– Vi ville ha disse forestillingene fordi det er motiverende med et felles mål. I starten hadde vi mer et overordnet tema og det var musikken som bare forestillingen. De siste årene har vi hatt mer historie og har opprettet showgruppene, forteller Elisabeth Vikeså.

I år er det den tiende forestillingen de har og det er blitt en juletradisjon. Dansestudio startet med bare 200 elever, men nå er de over 2.000 dansere og har blitt et knutepunkt for dansere i alle aldere i hele regionen. Alle danserne skal være på scenen i løpet av showhelgene, men det er bare danserne i showgruppen som er med på hver forestilling. De andre dansegruppene roterer.

– Alle forestillingene er like, men hvem som er med roterer, sier Vikeså.

Se bildet større

Karine har lært at hun skal være ydmyk og alltid strekke seg etter å bli bedre. FOTO: Trine Barka Højmark

Lange dager

Siden Karine har en av hovedrollene skal hun være med i alle de 16 forestillingene denne og neste helg. Det blir lange dager, men hun er allerede vant med det fra øvingene til showet. De siste helgene har hun hatt øvinger fra klokken ti om morgenen til seks om kvelden og med generalprøvene har hun vært på kulturhuset fra tidlig morgen til sent om kvelden.

– Det blir jo lange dager, men det er jo veldig kjekt, sier hun.

Karine har måttet ta seg fri fra skolen for å være med på dette, men forteller at hun har møtt stor forståelse fra lærerne.

– Jeg måtte bare sjekke at det ikke krasjet med en prøve og det gjorde det ikke, sier 15-åringen.

Har jobbet hardt

Se bildet større

Grunnen til at Karine liker så godt å danse er at hun kan uttrykke følelser med kroppen. FOTO: Trine Barka Højmark

Til normalt trener Karine tre dager i uken på Steps dansestudio. I tillegg danser hun en del hjemme også, fordi hun synes det er så kjekt.

Å få komme inn i showgruppa og få en av hovedrollene har ikke vært lett. Det krever mye trening og Karine har jobbet hardt.

– Men danselærerne har lært meg at man skal være ydmyk og aldri tenke at man er god nok. Man kan alltid bli bedre. Jeg har prøvd å bli så flink som de tror jeg kan bli, sier hun.

I fremtiden ser hun for seg å danse enda mer. Det begynner på videregående til høsten, da Karine har planer om å gå på danselinjen på Bjergsted.

– Den store drømmen er å jobbe i showbusiness, sier hun.

6.000 skal se Karine

Karine har selv stor tro på at juleshowet vil bli bra og synes de har fått til noe kult med fortellingen om julestjernen. Hun så selv teaterforestillingen om julestjernen i Oslo da hun var liten og synes det er kjekt å være med på en forestilling som hun selv var på som barn.

– Nå har jeg sagt til alle på skolen og i familien at de må komme å se showet vårt, sier Karine.

Totalt har det blitt solgt over 6.000 billetter til showene, men det er enda flere igjen. Steps versjon av «Julestjernen» minner veldig om den originale fortellingen, men er skrevet om slik at den passer til dans.

– Siden det ikke er noen som snakker måtte vi bruke musikken og dansen til å fortelle historien og vi måtte tilpasse det til ulike dansestiler, sier Vikeså.

Showet har premiere 5. desember og spilles også 6. desember, 12. desember og 13. desember. Det er fire forestillinger hver dag.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!