Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

SE VIDEO:

Lager vikingfamilie med motorsag

Verdensmester i motorsag-kunst Oliver Vogt holder i disse dager på å lage Solas nye landemerke ved Ormen Lange. Her forvandler han åtte trestubber om til vikinger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2016 kl 12:44

De gamle siktagranene ved Ormen Lange er hogget ned, men noe måtte kommune gjøre med stubbene som stod igjen. De inviterte derfor verdensmester i figurskjæring med motorsag Oliver Vogt til å slå seg løs.

– Jeg skal lage en viking-familie her, med kongen og dronningen i midten, som ser utover sjøen, sier Vogt.

Han er godt i gang med motorsagen og det drønner over Sørnesvågen. Allerede kan man se konturene av tre vikingfigurer på det som tidligere bare var stubber. Han bruker kun motorsagen for å forme figurene.

Se bildet større

Oliver Vogt jobber denne uken med å forvandle trestubbene i Sørnesvågen til vikingfigurer. Dette er en del av kommunens plan for å gjøre området ved Ormen Lange penere. FOTO: Trine Barka Højmark

Fornying av hele område

Kommunen skal nå i gang med et stort prosjekt ved Ormen Lange for å gjøre området penere og mer attraktivt.

– Vi fikk bevilget penger til dette prosjektet for noen år tilbake, men vi har vært underbemannet på avdelingen og har ikke fått begynt på det før i år, forteller prosjektleder Mads Birkevang i Park og gravlund i Sola kommune.

Vogt sine trefigurer er en del av dette og kommunen syntes at vikingfigurer passet ypperlig i Sørnesvågen, siden det er så mye vikinghistorie i dette området. I tillegg planlegger kommunen å lage en grillhytte, som Vogt skal utsmykke. Denne hytten vil også fungere som et utendørs undervisningsrom for skoler og barnehager.

– Vi har også byttet ut vegetasjonen, så det kommer til å bli veldig flott her neste år. Dette området skal bli et sentralt punkt på turvei Hafrsfjord og vi har flere tanker om hva vi skal gjøre her, sier Birkevang.

Se bildet større

Vogt skal holde på med disse figurene i flere uker og vil gjerne at folk kommer og ser på når han jobber. FOTO: Trine Barka Højmark

Vil ta noen uker

Utskjæringene startet på mandag og Vogt tror det kan ta to-tre arbeidsuker før de åtte vikingene er helt ferdige. Han er nemlig veldig avhengig av været for å kunne skjære ut figurene.

– Det nytter ikke å gjøre dette i regn eller vind, men nå håper jeg at jeg blir ferdig med fire-fem figurer denne uken. Nå skjærer jeg dem først grovt og så må de tørke før jeg pusser dem, sier Vogt.

Han har printet ut bilder av vikinger som han bruker til inspirasjon, men stort sett finner han på det meste selv når han står der med motorsagen i hånda og studerer stubben.

– Treet bestemmer også mye selv hvordan det blir. Er det råtne steder på stubben, må jeg skjære dette bort, sier han.

Vogt er verdensmester i såkalt «Chainsaw carving» og jobber nå fulltid med treutskjæringer. Han reiser landet og verden rundt for å lage dekorasjoner med motorsagen.

Se bildet større

Vogt har her kun gjort grovskjæringer, men man ser allerede at dette skal bli vikinger. FOTO: Trine Barka Højmark

– Kom og se på

Denne uken er han altså på Sola og han vil gjerne at solabuen tar turen ned og ser på når han jobber.

– Jeg er imponert over hvor mange som har kommet innom her til nå. Jeg tror det var 50 personer her i løpet av den ene dagen. Dette er jo bråkete og kan plage folk, men her har jeg blitt tatt godt i mot. Jeg synes bare det er kjekt at folk kommer og ser på, sier Vogt.

Han synes det er veldig kjekt å jobbe med å skape noe, som ikke alle andre kan.

– Jeg kan lage hva jeg vil etter mine forestillinger og jeg bruker 99 prosent motorsag til å lage figurene, sier Vogt.

Han har derfor en bil full av ulike motorsager til ulik bruk.

– Jeg liker også godt lyden, eksosen og treet, sier Vogt.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!