Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Landbruksdirektøren: – Opsjonsavtalene truer demokratiet

Landbruksdirektøren: – Opsjonsavtalene truer demokratiet

Landbruksdirektør Hadle Nevøy i Rogaland mener at matjord bør tilfalle aktive bønder til fordel for utbyggerselskap. FOTO: Arkiv

– Opsjonsavtalene har en virkning på den demokratiske prosessen, sier Hadle Nevøy, landbruksdirektør i Rogaland.

Tekst:

Publisert:

Landbruksdirektøren er bekymret for presset politikerne opplever når omreguleringen blir profesjonalisert.

– Det er et mer profesjonelt press mot de grensene som er lagt til grunn, og de planvedtakene som er gjort. Veldig mange av utbyggingsselskapene jobber veldig aktivt på kortere eller lengre sikt, sier Nevøy.

Presser politikerne

– Opplever politikerne et press til å omregulere?

– Det kan fort bli det, sier han, og frykter at forslagene kommer med i kommuneplanen.

– Det er beklagelig at den type avtaler lages, men det er legitimt nok å spille disse inn til kommunen. Faren er at dersom forslagene blir tatt med i planforslaget kan det oppleves som at kommunen går inn for endringene, sier han, og er kjent med at tomteselskapene sikrer seg i områder lagt av til landbruk.

– Opsjonsavtaler florerer innenfor både potensielle byggeområder og områder der det ikke ligger til rette for bolig. Politikerne bør diskutere at disse blir etablert, og virkningen det har på den demokratiske prosessen, sier han.

– Forstår grunneierne

Landbruksdirektøren reagerer på at det i det hele tatt blir laget opsjonsavtaler i områder som er «fredet» innenfor grensene for langsiktig landbruk.

– Det burde ikke være noe som helst mulighet til å omdisponere. Prinsippet fram til nå er at denne type avtaler ikke skal sette til side offentligrettslige og vedtatte planer. Det er viktig at offentlige planer blir fulgt opp, og det er kun på den måten at en kan skape forutsigbarhet og langsiktighet. Spesielt i grenseområder, sier han, og skryter av politikerne i Sola.

– Sola kommune har vært flinke hittil, og de skal ha honnør for at de er tydelig på grensene, sier han.

– Forstår du at grunneierne har opsjonsavtaler?

– Det koster lite å vente og se. Det er all grunn til å forstå at grunneierne vil sitte på disse avtalene. Det koster liten innsats i forhold til framtidig utfall, sier Nevøy, men synes at jorden skulle falt til annet bruk.

– Aktive bønder burde hatt sjansen til å eie arealet, sier han.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!