Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lever det gode hagelivet på Ølberg

Lever det gode hagelivet på Ølberg

Sølvi Tjelta stortrives i parsellhagen sin på Ølberg der hun både har fiskedam og stor grønnsakshage. FOTO: Helene Pahr-Iversen

— Her er det godt å være, mener Sølvi Tjelta som var en av de første parselleierne på Ølberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2016 kl 21:27

Søndag åpnet flere av de 47 parselleierne i Ølberg strandhager sine hager for hvermannsen. Og mange kom. To av dem, Andreas Hansen og Karl Petter Pedersen, hadde aldri vært her før.

— Dette var litt av et sted. Hadde det ikke vært for at kona er så knyttet til hytta i Sirdal, skulle vi kastet oss på noe slikt, humrer Hansen.

— Jeg skjønner godt at folk trives her. Selvforsynt med mat er de vel mer eller mindre også, istemmer Pedersen.

— Herlig

Det bekrefter Sølvi Tjelta, som er en av de første som fikk seg en av de gjeve strandhagene på Ølberg. Her bor hun hele sommeren.

— Dette er et fantastisk flott sted, og jeg stortrives. Man kan være her også på vinteren, hyttene er godt isolert, forteller hun.

Se bildet større

Urter og grønnsaker stortrives i parsellhagene på Ølberg. FOTO: Helene Pahr-Iversen

I parsellhagen hennes vokser og gror det både grønnsaker, frukt, blomster og urter. Hun har også drivhus der blant annet tomater og chili trives.

— Jeg forveller og fryser, og så har jeg frukt og grønnsaker for lang tid fremover. Det er nesten gått litt sport i å klare meg med de grønnsakene jeg dyrker selv. Det gir en egen glede, synes hun.

Fisk og frosk

Hun viser mer enn gjerne Solabladet rundt på den 300 kvadratmeter store parselltomten. Strandhagene er standardiserte i størrelse, der hytten utgjør 30 kvadratmeter.

— Det er i grunnen nok. Man er jo mest utendørs likevel nå om sommeren, sier Tjelta.

Se bildet større

Fiskedammen til Sølvi Tjelta har et litt varierende antall fisk, men vakre er de. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Selv om alle hyttene her i utgangspunktet er bygget over samme lest, er de innredet svært forskjellig. Mange har også utepeiser og drivhus, men Sølvi Tjelta er den eneste som har fiskedam. Her var det opprinnelig 20 fisker, men nå teller vi ni i dammen.

— Noen er forsvunnet og noen er kommet til, sier hun og kaster ut litt fiskemat til dem.

— Godt for sjel og sinn

På ett bestemt sted i fiskedammen legges det årlig froskeegg, og hvert år kvekker det i parsellhagen til Tjelta av små frosker før de hopper av sted.

Ølberg strandhager er ettertraktet, og det er ventelister på parsellene. Eierne kjøper dem av grunneier Sigbjørn Ølberg. Hvis de ønsker å kvitte seg med tomten, selger de den tilbake til ham igjen slik at han kan selge den til noen andre. Bente Sikveland er en mange som stortrives på Ølberg.

— Dette er mental helse, mener hun.

Se bildet større

I denne parsellhagen kan Bente Sikveland vise frem både asparges, jordskokk og selleri. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Spiselige hager

Hun eier ikke selv parsellen hun i dag viser gjestene rundt i, men hun bruker den ofte.

— Det er godt å gå her og stelle plantene. Jeg er bondejente, så jeg må gå slik og putle og grave litt, sier hun mens hun viser fram mangfoldet av det som gror i denne parsellen: Fennikel, rosenkål, rabarbra, timian, sitronmelisse, asparges, paprika, epler, rips, sukkererter, tomater og mye, mye annet.

— Alt er spiselig her. Til og med hekken som går rundt parsellen. Det er aroniabær, så det er bare å spise hvis du liker noe veldig surt, ler hun.

Det er hagerådet som arrangerer den åpne hagedagen på Ølberg. I felleshuset er det styret som sørger for å fore gjestene med vafler og kaffe. Dette er et selskapslokale som brukes både til bursdager og konfirmasjoner, men styret for huset ser gjerne at det blir enda oftere utleid.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!