Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vikingmarsjen:

Malin gikk i vikingenes fotspor

Malin gikk i vikingenes fotspor

Malin Fløysand ville heller gå tur, enn å gå i butikker lørdag formiddag. FOTO: Linn Iren E. Nilsen

Det var en sprek gjeng som deltok på årets vikingmarsj, og i Sola sentrum var det ekte viking-aktiviteter på programmet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2015 kl 19:38

For året på rad arrangerte Våganes fotballklubb «Vikingmarsj» lørdag formiddag. Tradisjonen tro kunne en velge mellom to løyper; en lang på 25 kilometer og en kortere på 7,5 kilometer. Begge startet på Våganes og snodde seg rundt Hafrsfjord. Langs begge rutene er det mange fornminner og kulturhistoriske severdigheter.

Se bildet større

Guttene fra «Våganes gutter 04» satte avgårde i stor fart under årets vikingmarsj. FOTO: Linn Iren E. Nilsen

Klokken 12 stilte rundt 50 personer til start på den korteste turen. Noen timer tidligere hadde en gjeng på 10 stykker lagt i vei på den lange ruten. Blant dem som stilte til start på den kortere løypen, var fotballaget «Våganes gutter 04». Alle de unge spillerne var kledd i lagdrakten og hadde bestemt seg for å jogge de 7,5 kilometerne til Solakrossen.

– Vi tar det som en trening, forteller spiller Jarand Brøndbo.

– Så dere er såpass spreke?

– Ja! stemmer flere av Våganes-guttene i.

– Hvor lang tid regner dere med å bruke?

– 36 minutt, sier en av dem selvsikkert.

– Hva skal dere gjøre i Solakrossen da?

– Spise pølser og drikke brus, gliser spiller Halvard Hopen, før hele gjengen løper av gårde og forsvinner.

Se bildet større

Folk i alle aldre gikk sammen fra Våganes til Solakrossen. FOTO: Linn Iren E. Nilsen

– Kjekt at det skjer noe

Ikke alle hadde like mye hastverk som de unge fotballspillerne. Odd Helge Bø og familien var blant dem som gjennomførte turen i et mer behagelig tempo. Familien, som bor på Våganes, skulle egentlig reise vekk denne helgen, men ville heller være hjemme på grunn av Vikingmarsjen og «Ytrabergest dag» som arrangeres på søndag.

– Det er veldig kjekt når det skjer ting i lokalmiljøet. Vi var med på Vikingmarsjen i fjor også. Da regnet det mye og ungene sytet litt underveis. Men etterpå syntes de det hadde vært kjekt. De var ikke vanskelige å få med i år også, forteller Bø.

Ny opplevelse

12-år gamle Malin Fløysand fra Madla som ville bruke deler av lørdagen til å vandre i vikingenes fotspor. Hun gikk sammen med far Stig. Ingen av de to hadde vært på Ytraberget før.

– Jeg ville oppleve naturen her. Det er veldig fint, sier Malin.

Far Stig var også positivt overrasket.

– Det er veldig flott her. Det er også interessant med alt det gamle en kan se underveis. Det er kjekt at noen tar initiativ og arrangerer slike ting som dette, sier han.

Lover ny marsj neste år

Selv om det ikke var like mange deltakere i marsjen som arrangørene hadde håpet på, blir det ny vikingmarsj neste år også, lovet Roar Kvame fra Våganes FK, da han tok i mot deltakerne ved målområdet i sentrum.

– Når vi ser smilene på alle de som kommer i mål, er det klart at vi må få til dette neste år også. Vi får bare håpe at vi klarer å få med oss enda flere. Grunnen til at vi steller i stand dette er at vi ønsker å arrangere noe som alle kan bli med på. Og så er det jo også en måte å få inn litt inntekter til klubben for å videreutvikle fotballanlegget, sier han.

Einar Bø var en av dem som var i strålende humør da han kom i mål. Han var spesielt fornøyd med at han gikk over målstreken før sønnen Odd Helge.

– Det var en flott tur. Nå har jeg vært med to ganger, men jeg blir garantert med neste gang også, sier han.

Se bildet større

Roar Kvame og Einar Bø skal begge blir med på marsjen neste år. FOTO: Linn Iren E. Nilsen

Liv i sentrum

I Sola sentrum, hvor Vikingmarsjen endte, ble det denne lørdagen arrangerte «Vikingdagen», i regi av Sola sentrumsforening. Hafrsfjordvikingene var på plass og lot solabuen prøve bueskyting og ekte vikingmat.

– Vi har laget brød, lapper og havrekjeks. Vi vet jo ikke om det smaker akkurat likt slik maten vikingene spiste, men vi har brukt de råvarene de hadde tilgjengelig på den tiden, forteller «vikingkvinne» Monica Hanasand.

Se bildet større

Hafrsfjordvikingene stilte med bueskyting og «vikingmat». FOTO: Linn Iren E. Nilsen

I tillegg var det blant annet loppemarked, hoppeslott og pølsesalg. Kolnes rideskole stilte også opp med tre ponnier som barna kunne ri på.

Se bildet større

Trond Gullik Mygland fikk ri på ponni. FOTO: Linn Iren E. Nilsen

SE BILDEGALLERI OPPE TIL HØYRE.

Bildeserie

Vikingfeber i Sola

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!