Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Boikotten i Risavika:

Markerer utenfor rådhuset i Stavanger

Markerer utenfor rådhuset i Stavanger

I november markerte en rekke fagforbund Norsk Transportarbeiderforbund sin boikott av Risavika. I dag møtes de foran rådhuset i Stavanger for å prøve å påvirke politikerne. FOTO: Arkivfoto

Norsk transportarbeiderforbund vil holde en markering for konflikten i Risavika utenfor Stavanger rådhus i dag.

Tekst:

Publisert:

Markeringen avholdes i forbindelse med et bystyremøte i Stavanger i dag klokken 12.00.

– Stavanger kommune er den største eieren i Risavika. Vi synes det er en skam at en bedrift der kommunen er hovedeier, nekter å inngå tariffavtale, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) i en pressemelding.

– Bakgrunnen for denne markeringen er at arbeidskonflikten ved Risavika Terminal nå har pågått i mer enn syv måneder uten at havnearbeiderne har fått en tariffavtale. Vi mener nå at tiden er inne for at kommunene som hovedeier bør gripe inn og gi klare signaler til ledelsen i Risavika Terminal, sier han videre.

BAKGRUNN: Se faktaboks til høyre.

Boikotter Risavika

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har boikottet Risavika Terminal siden 1. november i fjor fordi de ikke har fått gjennomslag for sitt krav om en egen tariffavtale i havna.

Terminalselskapet viser på sin side til at NTF sitt søsterforbund, IndustriEnergi, allerede har tariffavtale i havna. NTF tok ut havnearbeidere i Tromsø og Mosjøen i sympatistreik fra 7. desember i fjor.

LES OGSÅ: Stordemonstrasjon i Risavika

Håper Stavanger tar grep

Under markeringen vil lederen i NTF overrekke et opprop til Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

– Gjennom denne markeringa vil vi utfordre den største eieren om å komme på banen og se til at det blir etablert en tariffavtale for lossing og lasting. Risavika terminal har tapt 30 prosent av kontainertrafikken ved havna. Nå ser vi at den internasjonale boikotten er i ferd med å bli satt ut i livet, så Risavika vil tape ytterligere trafikk i tida framover, sier Hansen i en pressemelding.

– Vi både håper og tror at Stavanger kommune som eier ikke vil sitte å se på at ei investering på 1,7 milliarder kroner blir satt i fare på grunn av at Risavika terminal nekter å inngå tariffavtale med oss, fortsetter forbundslederen.

LES OGSÅ: Stormarkering til støtte for havnearbeidere

Flere appeller

Representanter fra Stavanger havnearbeiderforening, Norsk havnearbeiderforening og LO Stavanger vil holde appeller, i tillegg til Hansen.

– Vi vil oppfordre alle fagorganiserte som har anledning, om å ta med sine faner og delta på markeringa ved Stavanger rådhus mandag, sier forbundslederen.

LES OGSÅ: Blokkerte havneporten

LES OGSÅ: Transportarbeidere søker støtte i Sverige

LES OGSÅ: LO-forbund ber rederier droppe Risavika

Se bildet større

– Vi synes det er en skam at en bedrift der kommunen er hovedeier, nekter å inngå tariffavtale, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF). FOTO: Arkivfoto

Faktaboks

Boikotten i Risavika:

• 1. november iverksatte Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) sin boikott av Risavika Terminal.

• NTF ønsker å opprette en tariffavtale som sikrer dem fortrinnsrett til laste- og lossearbeidet i havna, et krav Risavika Terminal mener vil føre til enorme ekstrakostnader. Arbeidsgiversiden mener også at avtalen NTF ønsker innført er utdatert.

• Den faste tvistenemnda har fastslått at havna er tarifftomt område.

• Havneselskapet har gitt fem av havnearbeiderne ved Stavanger laste- og lossearbeiderkontor jobbtilbud, og de øvrige eksklusive innleieavtaler, et tilbud transportarbeiderne har avvist.

• NTF har fått medhold i Oslo tingrett i at boikotten er lovlig, men arbeidsgiversiden har anket saken inn for lagmannsretten.

• Da boikotten startet 1. november valgte de fagorganiserte å stenge foran porten, noe som ble slått ned på av NTF. De ønsker ikke å ende i retten for å ha brukt ulovlige kampmidler.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!