Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mat fra dyr? Nei, takk

– Mat fra dyr? Nei, takk

Marie Abrahamsen er veganer og savner absolutt ingenting. FOTO: Hans Lindbo

– Det handler ikke om begrensing, det handler om å være mer bevisst på det man spiser.

Tekst:

Publisert:

Marie Abrahamsen (17) er veganer. Med andre ord, spiser hun ingen form for dyreprodukter. For seks måneder siden kom hun over en Youtube-video der det ble snakket om de helsemessige plusseffektene ved en vegansk livsstil. Dette vekket hennes interesse, og etter uttallige youtube-videoer og dokumentarer senere satt hun igjen med en følelse av at hun ikke hadde noe annet valg enn å endre livsstil.

Tre grunner

Begrunnelsene for en vegansk livsstil kan deles i tre, forteller Abrahamsen. Man har det helsemessige aspektet, som var det som fanget hennes interesse i utgangspunktet. Særlig hvordan det veganske kostholdet sentreres rundt å spise mye karbohydrater og lite fett. Et annet eksempel er at det virker litt rart at melk er blitt en så stor del av kulturen vår, når 70 prosent av verdens befolkning er antatt å være laktoseintolerant (tall hentet fra Norges astma og allergi forbund).

Den andre grunnen for å være veganer referer hun til som «miljøaspektet».

– Hver dag hogges det ned regnskog for å dyrke soya som skal fø kyr. I tillegg går det utrolige mengder ferskvann med for å drive kjøtt og biffindustrien. En annen del av dette aspektet at det i det lange løp ikke vil være mulig å fø en verdensbefolkning med så store kjøttrasjoner som i snitt brukes i vesten nå, sier Marie.

Dyreomsorg

Den tredje kategorien av begrunnelser for et vegansk kosthold er etiske grunner. Mange veganere er opptatt av at å ta et liv for å spise én middag, som man helt fint kunne laget uten noen dyreprodukter, blir galt.

– De fleste husker jo ikke hva det hadde til middag i går engang. Mange tenker ikke over at et liv er gått med for hver skinkebit de spiser, og en kalv er separert fra moren sin for hver melkeslurk de drikker. Det finnes like gode plantebaserte produkter for så å si alle vanlige meieriprodukter, hevder veganeren.

– Men hvor får du all næringen som folk flest får fra kjøtt, egg og dyreprodukter? Tar du vitaminer?

– Jeg tar ingen vitaminer, og er generelt imot kosttilskudd, meddeler Marie.

Bare nye matmuligheter

– Så lenge man spiser nok og variert mat så får du i deg den næringen du trenger. Det er ikke sånn at næringsstoffene i kjøtt og meieri kun finnes der. Eksempler på kalsiumrike grønnsaker er grønnkål og brokkoli. Proteiner finnes det masse av i for eksempel spinat og bønner, forteller hun videre.

Mange tenker at en veganer må begrense seg sterkt når det gjelder hva de velger å spise. Abrahamsen forteller at hun ikke anser spisevanene sine som begrensede. Animalsk mat frister bare ikke mer. Vil man starte en vegansk livsstil er det viktig å ikke tenke at man begrenser seg. Det er lurere å tenke over alle de nye måtene å lage mat på man mest sannsynlig ikke ville ha testet ut ellers.

En livsstil, ikke bare en diett

Veganisme sammenlignes ofte med vegetarisme, men Abrahamsen velger å definere veganisme mer som en livsstil, mens vegetarisme er mer som en slags diett. Det er mer ved veganisme enn å la være å spise kjøtt, melk og egg. Man velger blant annet også bort skinn, pels og gelatin også.

På spørsmål om hva favorittmaten hennes er svarer hun at fersk frukt, bananis, soyais smoothies, taco, pizza og pasta er høyt oppe på lista.

– Jeg foretrekker i bunn og grunn alt det andre syns er godt, sier Marie.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!