Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot vold - for barna

Mot vold - for barna

F.v Jens Raustein, Kristoffer Gjerde og Iselin Karin Svendsen er alle russepresidenter, og de gleder seg over at årets Stavangerruss skal samle inn penger for Stine Sofies stiftelse mandag 25. januar. FOTO: Kathinka Skott Hansen

Mandag 25. januar kommer russen på din dør for å samle inn mest mulig penger til Stine Sofies stiftelse.

Tekst:

Publisert:

Russen ved Randaberg videregående skole (vgs), St. Svithun vgs, Sola vgs og Bergeland vgs har bestemt seg for å delta i hele to innsamlingsaksjoner dette året. I tillegg til den vanlige aksjonen for Krafttak mot kreft som holdes i mars, skal disse fire videregående skolene også gå rundt med bøsser for å samle inn midler for Stine Sofies stiftelse.

Verdens første mestringssenter

Stine Sofies stiftelse ble etablert i Grimstad etter «Banheiadrapene» som fant sted i Kristiansand i 2000. To unge jenter ble brutalt drept og voldtatt. Stiftelsen ble grunnlagt av blant annet Ada Sofie Austegard, moren til Stine Sofie som var en av de to jentene som ble drept. Det arbeides hver dag for en barndom uten vold ved at stiftelsen forebygger og avdekker vold og overgrep mot barn. I tillegg påvirker de myndighetene for å styrke rettssikkerheten, og ivaretar det voldsutsatte barnet og deres pårørende.

– Pengene vi klarer å samle inn skal gå til verdens første mestringssenter for voldsutsatte barn, sier Kristoffer Gjerde, Russepresident ved St.Svithun Vgs.

– Det er viktig for oss at pengene går til nøyaktig det det skal gå til, og ikke nedbetaling på for eksempel lån. Vi ønsker å se hva pengene blir brukt på, og vite at det blir brukt på noe fornuftig og konkret som til et mestringssenter, sier Gjerde.

Ønsker å være gode forbilder

Mestringssenteret skal inneholde blant annet svømmebasseng, fotballbane, instrumenter, trampoliner og jungelløype, og stå ferdig allerede i august 2016.

– Det skal være et sted voldsutsatte barn kan ha det kjekt, sammen med andre som har vært utsatt for lignende. Det er viktig at barna får noe annet å tenke på enn alt det grusomme de har vært gjennom, sier Iselin Karin Svendsen, Russepresident ved Sola vgs.

– Grunnen til at vi valgte å gå med bøsser for nettopp denne stiftelsen er fordi det er viktig at russen går foran som gode eksempler. Dette er en stiftelse som fortjener oppmerksomhet, så vel som midler. Vi er mot vold og seksuelle handlinger uten samtykke, og det ønsker vi å vise, sier Jens Raustein, Russepresident ved Randaberg vgs.

– Alt hjelper

Russepresidentene oppfordrer alle til å gi litt hver da det ringer på døren på mandag.

– Det er bortimot 1.000 bøssebærere, men hvis vi ikke rekker alle husstandene, så vil det bli plassert ut bøsser ved kassene i noen butikker eller så vil noen russ stå utenfor butikkene, sier Raustein.

I tillegg vil det være mulig å donere penger via stiftelsens hjemmesider.

Selv om russen ønsker å samle inn mest mulig penger, hjelper alt av midler de måtte få inn.

– Summen er ikke så viktig, bare folk har lyst til å støtte denne viktige saken, sier Svendsen.

– Tenk på barna

Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofies stiftelse, synes det er helt fantastisk at russen engasjerer seg og ønsker å hjelpe.

– Det er så viktig å engasjere ungdommen. Statistikk tilsier at ett til to barn i hver klasse har vært utsatt for vold. Og fordi det er ett såpass tabubelagt tema, så er det viktig at ungdommen er med på å støtte saken, sier Austegard.

Spesielt den siste tiden har stiftelsen vært et hett tema. Både Gjensidige og Oilers har bidratt med en sum penger hver.

Lederen er overveldet over midlene de har mottatt.

– Vi er svært glade for at de store summene endelig begynner å renne inn. Mestringssenteret koster 75 millioner kroner, så vi er helt avhengige av bidragsytere og stort engasjement, sier hun.

– Jeg ønsker russen masse lykke til med innsamlingen, og håper de blir tatt godt i mot.

Russen krysser fingrene for at mange ønsker å hjelpe til.

– Vi må tenke på barna, sier Raustein.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!