Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå er det totalforbudt å gjøre opp ild

 Nå er det totalforbudt å gjøre opp ild

På grunn av fare for skog- og gressbrann er det nå totalforbud mot å gjøre opp alle former for ild i og i nærheten av skog og utmark. FOTO: pressefoto

Fra og med i dag har Brannvesenet innført totalforbud mot å gjøre opp alle former for ild i eller i nærheten av skog og mark.

Tekst:

Publisert:

På grunn av godt vær den siste uken har gresset og lyngen blitt svært tørr. I morgen er det slutt på varmen, men det er fortsatt ingen nedbør i sikte og meteorologene melder om stiv kuling. Derfor legger Brannvesenet nå ned et totalforbud mot å gjøre opp ild i nærheten av skog og mark.

Hele sommerhalvåret er det generelt bålforbud i Norge, noe som betyr at du ikke lenger kan brenne bål eller grille i skog og utmark. Under spesielle værforhold kan brann- og redningssjefen legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. I slike tilfeller blir situasjonen vurdert slik at det ikke er trygt å gjøre opp ild utendørs, selv ikke på godkjente grillplasser.

Bekymret for gressbrann

Brannvesenet skriver i en pressemelding at de er bekymret for at uforsiktig omgang med ild kan starte branner som fort kan utvikle seg til storbrann og true både folk og bebyggelse. Totalforbudet gjelder bruk av all ild i eller i nærheten av skog og mark, også på grillinnretninger som er tilrettelagt av kommunene.

– Mange skog-, kratt- og gressbranner skyldes uvettig oppførsel med ild i naturen. Disse kan få alvorlige konsekvenser. Derfor legger vi nå ned forbud mot bruk av ild utendørs Vi har allerede hatt tilløp til gressbranner i vårt område. Når det er så tørt som nå skal det veldig lite til før det begynner å brenne. Tenk deg derfor godt om ved bruk av åpen ild utendørs. Mange tror de har kontroll, men ild i tørt gress sprer seg fort, sier varabrannsjef Ståle Fjellberg i Rogaland brann og redning IKS.

Du kan fortsatt grille i din egen hage, men ikke noen andre steder. Du kan heller ikke brenne hageavfall på egen tomt. Ved helt prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot all ild, også i folks hager.

Tips til brannslukking

Hvis du oppdager en gress- eller skogbrann har Brannvesenet følgende tips til hva du bør gjøre:

• Varsle brannvesenet på nødnummer 110 om brannen. Fortell hvem du er, gi beskjed om hvordan du kan kontaktes. Tydelig stedsangivelse er viktig å gi, og møt gjerne brannvesenet for å vise vei fram til brannstedet.

• Begynn slokkingsarbeidet med tilgjengelige ressurser. Brekk eller hogg et lite lauvtre på cirka to meter og fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen. Dette er et særdeles effektivt redskap hvis den brukes som en feiekost på brennende organisk materiale. Børst/fei flammene tilbake i brannområdet. Ikke slå, det har dårligere effekt og kan til og med gjøre vondt verre. Hagekanner og bøtter kan gjøre god nytte hvis vann er tilgjengelig. Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene

• Bevar fatningen og fordel tilgjengelige ressurser på hver side av ildens flanker. Treng ilden ned som mot bunnen av en trekant til den er slokket

• Sørg for tilstrekkelig etterslokking og vakthold. Ved skogbrann kan det brenne i jordsmonn, trestubber, maurtuer, og annet, og ved litt vind vil ilden raskt flamme opp igjen. Vær derfor særlig oppmerksom om det er meldt om vind eller vindøkning

• Skogbrannslokking er farlig arbeid. Vis største forsiktighet og kom deg ut av området før flammene omringer deg. Ta ikke sjanser!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!