Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Nesten som første skoledag

- Nesten som første skoledag

Splitter nytt kommunestyre i Sola. Det konstituerende møtet torsdag kveld føltes nesten som første skoledag for flere av de ferske politikerne. FOTO: Helene Pahr-Iversen

I kveld møttes det nye kommunestyret for første gang.

Tekst:

Publisert:

Da ordfører Ole Ueland banker med klubben sin for å markere at kommunestyret er satt, opphører summingen av ivrige stemmer øyeblikkelig. 40 kommunestyremedlemmer sitter som tente lys, nesten som elever gjør under første skoledag.

- Dette er en høytidelig dag, og det er en glede for meg å ønske velkommen, hilser ordføreren.

Hjemmelekse

15 av de 41 medlemmene i kommunestyret er nye, og flere av dem er helt ferske i lokalpolitikken.

I kveld slipper de å forholde seg til politiske saker, i kveld er det kun medlemmene til de mange politiske utvalgene som skal vedtas.

I disse dager pågår det også folkevalgtopplæring av de nye politikerene. Det er mye å sette seg inn i.

De nye politikerne har også fått en høy stabel med bøker av kommunen som en slags velkomstgave.

- Det er Solas historie som ligger foran dere. Det er bare å sette seg inn i den, sier ordføreren med et smil.

Navneskilt

Navneskilt er også satt opp på hver plass, og politikerne har fått hvert sitt nettbrett og hvert sin stemmeskilt. Stemmeskiltet fremkaller en del fnising hos noen av politikerne, den ligner nemlig svært på en bordtennisracket.

- Den tilhører kommunestyresalen, og den skal dere bruke når dere stemmer og når dere ber om ordet, forklarer Ole Ueland.

Den viktigste sakene i kveld er godkjenning av valget, formelt valg av ordfører og varaordfører, samt godkjenning av medlemslistene til de politiske utvalgene.

– Elendig valgoppslutning

Leiv Arild Lie (Sp) benyttet anledningen til å ta opp valgdekningen og gjennomføringen av selve valgdagen.

- Det var for dårlig organisert med for få stemmeavlukker. Folk gikk hjem, og dette er virkelig ikke bra. Det må vi gjøre noe med neste gang, sier han.

Siv-Len Strandskog (Ap) er enig, og mener samtidig det er minst like viktig å sørge for å heve valgoppslutningen til neste gang.

- Valgoppslutningen i år er alt for dårlig, til og med dårligere enn landsgjennomsnittet. Må vi ha valg over to dager for å få flere til å stemme, må vi gjøre det, sier hun.

Ole Ueland påpeker at man vil vurdere elektronisk avstemming neste gang, noe som gjør det mulig å stemme i hvilket stemmelokale man vil, uavhengig om det er i lokalet man egentlig tilhører.

- Stavanger har nå fått erfaring med elektronisk avstemming, og det kan vi også lære av, sier han.

Ole Ueland blir ny ordfører

Etter at valgresultatet er godkjent, vedtar et enstemmig kommunestyre det nye formannskapet (se faktaboks). Så er det tid for valg av ordfører.

- Det er en glede for meg å foreslå Ole Ueland, som har gjort en imponerende jobb disse fire årene. Han har vist at han et stort hjerte for Sola, og at han er en ordfører for alle innbyggerne i Sola, sier partileder i Sola Høyre, Janne Stangeland Rege.

Like etter entrer KrF-politiker Arnfinn Clementsen talerstolen.

- Jeg er stolt av å kunne foreslå Jan Sigve Tjelta som varaordfører. Han er en idérik og kunnskapsrik mann med lang politisk erfaring. Han har mine varmeste anbefalinger, sier han.

Siv-Len Strandskog ber om skriftlig avstemning. Først skal ordfører velges. Hver og en av medlemmene får hver sin papirbit der de skal skrive et navn. Leder for politisk sekretariat, Mildrid Heimvik, er klar med stemmeurnen. Det er dødsstille i salen når Ueland teller opp stemmene. 11 blanke stemmer, ellers har alle lappene Ole Ueland sitt navn på.

- Dermed er Ole Ueland valgt som ordfører, sier Ole Ueland.

Også Jan Sigve Tjelta velges for en ny fire års periode som varaordfører med 24 stemmer.

Formannskapet 2015-2019

Nytt formannskap:

Disse politikerne sitter i formannskapet de neste fire årene:

Ole Ueland (H)

Janne Stangeland Rege (H)

Siri Jordbrekk Forsberg (H)

Rune Østerhus (H)

Tom Henning Slethei (Frp)

Margrete Dysjaland (Frp)

Siv-Len Strandskog (Ap)

Leif Harald Forthun (Ap)

Jan Sigve Tjelta (KrF)

Anja Berggård Endresen (V)

Leiv Arild Lie (Sp)

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!