Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker endringer i permitteringsregler og av formueskatt

Ønsker endringer i permitteringsregler og av formueskatt

Gaute Jørpeland, administrerende direktør i K. Lund Offshore, fortalte om bedriften og sine bekymringer da Tina Bru (t.v), 2.nestleder i Olje- og energikomiteen på Stortinget, kom på besøk tirsdag sammen med andre medlemmer av komiteen. Ole Ueland (t.h) var også tilstede. FOTO: Kathinka Skott Hansen

Administrerende direktør i K. Lund Offshore, Gaute Jørpeland, er så frustrert over permitteringsreglene og formueskatten, at han har sendt brev til Erna Solberg.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag fikk K. Lund besøk av Høyres energi- og miljøfraksjon fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Hovedgrunnen til at de tok seg turen var for å ta tempen på situasjonen i oljenæringen. De ønsket å snakke med utsatte bedrifter innen oljeservice.
De som har det vanskelig, men som og ser lyspunkter.

2.nestleder i komiteen på Stortinget, Tina Bru, representant for Rogaland, hadde med seg Torhild Aarbegsbotten, representant for Sør-Trøndelag, Eirik Milde, representant for Østfold, Odd Henriksen, representant for Nordland, og rådgiver Tony Tiller.

Ny avtale med Statoil

Gaute Jørpeland og K. Lund har, i tillegg til mange andre bedrifter, kjent godt på oljekrisen vi nå er inne i. Bedriften som lager kompressorer til oljeplattformer måtte i august permittere hele 20 av sine 100 ansatte da de tapte kampen om en kontrakt. Ettersom deres permitteringsperiode er over i april, ser bedriften seg nødt til å si de opp når den tid straks kommer.

– Vi har fått en kontrakt med Statoil på ti pluss fem pluss fem år, sier Jørpeland.

Men, fordi den ikke trer i kraft før til høsten, kan de ikke holde på de 20 ansatte de måtte gi tapt i fjor høst.

– Dersom permitteringstiden hadde vært på et år i stedet for 30 uker, kunne vi ansatt de igjen, sier han oppgitt.

Stortingsrepresentantene forsikrer at permisjonsregelverket er oppe til diskusjon, og at de tar med seg synspunktene hans videre.

–Burde styrt kapitalismen bedre

Gaute Jørpeland fortviler likevel over situasjonen. Han mener at utfordringen er at vi går fra aktivitetsnivå som er ekstremt til å bare stoppe.

Oljeselskapene har ikke hatt kapasitet til å bygge ut de feltene de har påtatt seg å bygge ut. Leverandørindustrien har ikke hatt kapasitet, og samfunnet har heller ikke hatt kapasitet.

– Det er kanskje litt sent å si nå, men Norge burde styrt kapitalismen litt bedre. Dette er viktig for landet, så vi burde tatt det mer med ro, sier han.

Han mener at dersom man får vekk alt det som ikke har skapt verdier, så er kostnadsnivået tilbake dit vi ønsker, raskt.

– Da skal det gå fint an å leve med en pris på 40-50 dollar per oljefat. Så lenge politikerne holder litt igjen, slik at det ikke tar av nok en gang. Det er jo det som skjer hver gang, sier han.

– Det er ikke første gang dette skjer. Det går opp og ned, fortsetter han.

Tina Bru og hennes kollegaer er enige med Jørpeland.

– Jeg tror du er inne på noe essensielt, men jeg lurer på om det noen gang kan gjøres noe med det, sier Bru.

– Jeg har ikke løsningen, men Norge kan ikke holde seg med en industri som gjør at mange tusen mister arbeid så fort oljeprisen faller. Det er ekstremt krevende å bygge opp samfunnet på den måten, fortsetter hun. Bru mener oljenæringen må bli mer lik annen industri og holde igjen litt mer i gode tider slik at man er bedre rustet når det kommer en nedtur.

– I fremtiden må vi belage oss på at det kommer til å være nok olje i markedet og at fornybar energi står for en større del av energiforsyningen, det vil bety lavere lønnsomhet for norsk oljenæring, sier Bru.

Ønsker ikke formueskatt

Skattemessig har Jørpeland en stor formue. Han betaler mer i skatt enn hva han har i inntekt.

–For å betale formueskatten må jeg låne penger, eller ta ut utbytte. Men, for å ta ut så må jeg betale skatt på utbyttet også, forklarer han. Det synes han er urettferdig.

– Du trenger ikke overbevise oss om formueskatten, sier Bru.

– Det verste er jo at dersom en konkurrent av deg, fra utlandet, kommer og etablerer seg her, slipper han den skatten. Det gjør jo ikke du, fortsetter hun.

Hun mener at hvis Norge er opptatt av å skulle ha norske bedrifter med norske eiere, så er det merkelig å skulle ha en særskatt på de, som de utenlandske ikke må betale.

– Vi har gått noen runder angående dette, og det er noe vi prøver å løse, sier Henriksen.

– Det å ha hovedkontorkompetanse i Norge knyttet til utvikling av selskaper er viktig. Dette må vi på Stortinget finne en løsning på, fortsetter han.

– De fleste skjønner at dess mer man tjener og har i inntekt, dess mer skatt må en betale, sier Aabegsbotten.

Hun mener likevel at så lenge dette er uavhengig av inntektsnivået til Jørpeland så blir det feil å betale skatt av det.

– Verdiene er der uansett.

Møtet ble avsluttet med at komiteen som var på besøk erkjente Jørpelands bekymringer, og lovte å ta det som hadde blitt sagt med seg videre. Jørpeland er optimist.

– Vi gir jo ikke opp, sier han.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!