Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ordførere frykter helikopterforsinkelse

Har sendt brev til forsvarsministeren

Ordførere frykter helikopterforsinkelse

Innfasingen av de nye redningshelikoptrene bør skje på Sola, fastslår ordførerne på Nord-Jæren. Derfor har de sendt brev til forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide hvor de ber henne påse at stortingsvedtaket fra 2011 blir fulgt opp. FOTO: AgustaWestland

Ordførerne på Nord-Jæren har et klart råd til forsvarsministeren: Ikke rokk ved vedtaket om Sola som base for innfasingen av de nye redningshelikoptrene.

Tekst:

Publisert:

Sammen med fylkesordfører Janne Johnsen sendte Ole Ueland (Sola), Christine Sagen Helgø (Stavanger), Stanley Wirak (Sandnes) og Bjørn Kahrs (Randaberg) forrige uke brev til forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

I brevet understreker de at innfasingen av de nye redningshelikoptrene bør skje på Sola.

«Luftforsvaret er under omstilling og i den forbindelse erfarer vi at det nå drives fram en omkamp om hvor innfasingen skal skje, noe som bekymrer oss. Vårt inntrykk er at det jobbes internt på et relativt høyt nivå i Luftforsvaret for et ønske om at Rygge skal bli innfasingsbase og helikoptersenter», heter det i brevet.

Stortingsvedtak

De peker på at Nawsarh-prosjektet, som har hatt ansvaret for anskaffelsen av nye redningshelikoptre, er lokalisert på Sola og at de i sine utredninger har anbefalt at innfasingstreningen foregår på Sola.

Ordførerne viser også til stortingsproposisjon 146S fra 2011, hvor det forutsettes at Sola skal være implementeringsbase når de nye AgustaWestland AW101-helikoptrene skal fases inn.

«Bygningsmessig er prosjekteringen av en ny hangar på Sola klar for utsending på anbud i slutten av mars 2014. Dette vil være i tide til å motta første helikopter i begynnelsen av 2017. Alt som kreves for å sette i gang bygging av den nye AW101-tilpassede hangaren er klart, slik som relativt sikre kostestimater og plan- og reguleringsarbeidet».

Frykter forsinkelser

I brevet ber ordførerne Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sørge for at Stortingets vedtak fra 2011 blir gjennomført som planlagt.

«At innfasingen ikke blir ytterligere forsinket og fordyrende er beredskapsmessig svært viktig. Sola er det klart beste alternativet, tidsmessig og kostnadsmessig for innfasingen av de nye redningshelikoptrene».

Sola best egnet

Også fra faglig hold har det blitt uttrykt i klartekst at innfasingen bør skje på Sola.

–Ut fra et operativt ståsted er 330 skvadronen av den oppfatning at vi bør ha ro rundt dette og at implementeringen bør skje på det stedet som er operativt best egnet. I så henseende er Sola, med alt som er tilgjengelig her, det stedet det er best og enklest å gjøre innfasingen, sier Svein Tore Pettersen, sjef for 330 skvadron, til Solabladet.

Mens Sola har blinket seg ut som førstevalget for 330 skvadronen, er ikke Rygge på langt nær like aktuelt.

– For vår del tilbyr ikke Rygge nok utfordringer til at vi får trent på alt det vi ønsker. Dette vil medføre at vi får større utfordringer med å få gjort tingene raskt nok, sier Pettersen.

Etter planen skal helikoptrene leveres fra våren 2017. Skvadronen skal da bruke et års tid på operativ trening og evaluering før besetningen fra de seks ulike redningsbasene skal læres opp på de nye helikoptrene. Dersom Sola blir valgt som base for innfasingen, vil opplæringen av mannskapene skje her.

Uavhengig av hvilken base som blir vertskap for innfasingen, skal 330-avdelingen på Sola få ny hangar.

– Hangaren vi bruker i dag er fra 1942 og står på dispensasjon. Den er så gammel og utslitt at den sliter med å tilfredsstille kravene i arbeidsmiljøloven. Den kan benyttes i noen år til og kan også brukes i forbindelse med implementeringen, sier Pettersen.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!