Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beredskapsøvelse på flyplassen i morgen

Øver på flykrasj i sjø

Øver på flykrasj i sjø

I morgen blir det en stor beredskapsøvelse på Stavanger lufthavn Sola, der scenarioet er at et fly havarerer i Sømmevågen. FOTO: Arkivfoto

I morgen blir det en stor øvelse ved Stavanger lufthavn Sola. De ulike aktørene skal lære seg å håndtere en ulykke med flyhavari i sjø.

Tekst:

Publisert:

Øvelsen starter klokken ni i morgen tidlig. Scenarioet er at et mindre passasjerfly som er på vei fra Aberdeen til Sola melder «Mayday» på grunn av røyk i cabinen og cockpit, og brann i den ene motoren.

Flyet klarer ikke holde marsjhøyden og begynner derfor nedstigning med planlagt innflyving fra nord. Like før landing skal kontrolltårnet på Sola motta en noe uleselig melding om at flyet har problemer med hydraulikken. Dette skal være siste kontakt med flyet som etterpå havarerer i Hafrsfjord cirka 500 meter nord for flystripen. Dette medfører spredning av de som er om bord. Noen svømmer til land, andre blir liggende i sjøen rundt vraket, og noen kommer seg ikke ut.

Øver på det verst tenkelige

Både nødetater, sykehuset, Hovedredningssentralen, 330 skvadronen, Avinor, sivilforsvaret og frivillige organisasjoner skal delta i øvelsen. Den pågår hele dagen ved Stavanger lufthavn Sola. Målet er å forbedre aktørene på å håndtere en stor ulykke hvor det ender med at flyet krasjlander i sjøen.

– Selv om vi håper at det aldri vil skje, så må vi i vårt område være best mulig forberedt på å håndtere et flyhavari. Evnen til å håndtere en krise ligger i forberedelsene; i planer, trening, øvelser, samhandling og tenkesett. Hver organisasjon har et selvstendig ansvar på dette området. I en stor krise vil imidlertid flere instanser være involvert, og det er derfor avgjørende at de kan jobbe sammen på en effektiv og hensiktsmessig måte, skriver øvingsledelsen i en pressemelding.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!