Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Passer hundene dine,
mens du er på jobb

Passer hundene dine, <br>mens du er på jobb

Eric Sandvold har en stor lidenskap for de firbeinte og vil gjerne tilbringe all sin tid med dem. Derfor har han startet et hundesenter som både inneholder en hundebarnehage og hundekurs. FOTO: Trine Barka Højmark

Etter mye hardt arbeid begynner endelig Sola hundesenter å ta form. I august begynte de aller første hundene i den nyopprettede hundebarnehagen i Tananger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2015 kl 10:57

Inne på Sola hundesenter er det nesten helt stille. Det til tross for at det er fem hunder som er i hundebarnehagen i dag. De øver seg nemlig på å være rolige i bur. For når hundene er i barnehage hos Eric Sandvold gjør de mye mer enn bare å leke. De blir også oppdratt.

– Mange av disse hundene har jeg fått beskjed om at ikke går i lag med andre hunder, men jeg har bevist det motsatte. Jeg hadde en hund som var veldig redd de andre hundene, men jeg har jobbet mye med henne og nå løper hun sammen med de andre, sier han.

Et misfornøyd bjeff høres fra det ene buret. Det er Sandvold sin egen hund Ruby som gjerne vil ut å leke. Omsider får hun komme ut og Sandvold passer på at alle hundene får hilse litt før skal springe ut i luftgården for å gå på do.

Se bildet større

I denne lille luftgården går hundene på do, men Sandvold har også et stort uteområdet hvor hundene kan leke fritt. FOTO: Trine Barka Højmark

Lange dager

Sandvold har lenge gått med en drøm om å starte et hundesenter i Sola. Det hele startet egentlig da han fikk tinnitus. Da var det ikke lenger så bra å jobbe som tømrer og han begynte å bruke mer tid på de firbeinte. I 2012 intervjuet Solabladet Sandvold som sa han hadde en drøm om å starte et hundesenter. Den gang hadde han ikke peiling på hvor han skulle lage dette, men han hadde allerede tatt flere utdannelser innen hundeterapi.

I 2013 fikk han leid et gammelt drivhus i Tananger. Drivhuset var forfallent, men Sandvold hadde store ambisjoner. Nå begynner det endelig å nærme seg ferdig.

– Jeg har jobbet 60-timersdager den siste tiden. Først i hundebarnehagen, så med kurs om kvelden og byggingen i tillegg. Jeg har ikke tatt ut noe lønn til meg selv og bruker alt på byggingen, sier han.

24. januar i fjor fikk han et endelig «ja» til å bygge Sola hundesenter og satte straks i gang. Det ble imidlertid en liten stopp i arbeidet da hele drivhuset ble oversvømt. I juni fikk han satt skikkelig i gang igjen og antar at han har brukt rundt 4.000 timer arbeidstimer selv på å bygge senteret.

– Jeg tilbringer all tid her. Jeg burde vel nesten hatt en seng her, sier han og ler.

Se bildet større

Hundene i hundebarnehagen har godt lag og leker villig med hverandre. FOTO: Trine Barka Højmark

Tålmodighet og tillit

Sandvold har utdanningen innen adferd og mentalitet, har drevet kennel med oppdrett i mange år og er dommer for mentalbeskrivelse av hund. Han vet derfor en god del om hvordan de firbeinte oppfører seg og hvordan de tobeinte burde oppføre seg i lag med dem.

Han jobber blant annet med at hundene i barnehagen skal være rolige både i flokk og i bur. Det handler om å få tillit fra hunden.

– Når jeg er med hundene er jeg på sakte-tid. Det er det eneste som hjelper, sier han og peker på at hundene lett kan gi slipp på det som plaget dem, når de først får tillit.

Selv om Sandvold er flink med problemhunder, er det alle typer hunder i barnehagen. Han sier at det hjelper problemhundene at det er en lett blanding av hunder i barnehagen. Da kan de andre hundene også si at oppførselen til hunden ikke er grei.

– Jeg utvikler hundene og gir dem arbeidsoppgaver, sier han og peker på at kroppsspråk er viktig når du jobber med hund.

– Jeg kan ikke si «vent» og så gå. Da vil hunden følge etter fordi den ser på kroppsspråket - den forstår jo ikke hva jeg sier, sier han.

Han jobber mye etter de tre T'ene; Tålmodighet og trygghet for å vinne tillit.

Dugnad og bidrag

Se bildet større

Eric Sandvold har jobbet lange dager det siste året for å få Sola hundesenter oppe å gå. Nå nærmer han seg den offisielle åpningsdagen i januar. FOTO: Trine Barka Højmark

Mye dugnad og godvilje fra nærmiljøet har gjort at han har kommet dit han er i dag. Lokale bedrifter har bidratt med alt fra møbler til materialer, og venner har gjort ham mange tjenester. Sola betong har blant annet gitt ham en god pris på å støype inngangspartiet og kursrommet. I tillegg har han fått kunstgress fra en annen hundeklubb. Kunstgresset veide hele 300 tonn og det var litt av et arbeid både å få fraktet det til hundesenteret og ikke minst å få ristet det for sand. Drivhuset er heller ikke helt tett, derfor har han fått en spesiell duk som han har hengt opp under taket.

– Denne bidrog Isola taktekking med. Det er en ny teknikk og jeg fikk den for å teste ut om det fungerer, sier han.

Han har også fått ryddet lageret til en tidligere arbeidsgiver og fikk ta med seg det han ville. Blant annet fikk han dører og vinduer til hundesenteret. Ellers har han fått mye donert fra bekjente eller funnet det billig på Finn.

Uten all denne hjelpen hadde ikke hundesenteret kunnet blitt en realitet og Sandvold er veldig glad for at andre stiller opp når det offentlige ikke ville bidra. Sandvold har nemlig søkt om støtte både hos Nav og Innovasjon Norge, men får ingenting.

– Jeg er ikke imponert over saksbehandlingen til Nav. Det er noe feil med systemet der, sier han, som mener han burde fått noe i støtte siden han er delvis ufør.

Se bildet større

Tempi vet godt hvor matfar oppbevarer godbitene. Hun ser sultent på lommen hans. FOTO: Trine Barka Højmark

Åpning i januar

Foreløpig har han plass til ti hunder i hundebarnehagen, men han vil bygge plass til flere etter hvert. Først må han bare få inn litt penger. Foreløpig har han nemlig investert rundt 500.000 kroner på å bygge opp hundesenteret og nå er målet bare å bruke pengene han tjener på å bygge opp resten. Selv får han ingenting i lønn.

Heldigvis stod folk i kø da han åpnet barnehagen.

– På åpningsdagen stod det tre hunder utenfor og eierne hadde gått og ventet på at vi skulle åpne. Etter hvert har flere og flere meldt seg på og nå har jeg ti hunder i dagpass, sier Sandvold.

Han har de samme reglene som i vanlige barnehager; stoppregelen og innestemme-regelen. Det er også slik at hundene kan bli kastet ut av barnehagen om eierne ikke henter dem før barnehagen stenger.

Selv om mye er på plass, er det fortsatt mye som gjenstår. Hundesenteret har derfor ikke offisiell åpning før i januar - det er da Sandvold håper han endelig er ferdig.

Jobb for de som sliter

Se bildet større

Eric Sandvold gir hundene MaiRa, Gus, Baloo og Tempi en godbit. FOTO: Trine Barka Højmark

Når hundesenteret endelig er ferdig er målet å ha folk som sliter i jobb her. Han vil gi en jobb til de som faller litt utenfor, og har begynt med stedatteren sin Hanne Elise Årthun.

– Jeg synes det er kjekt å jobbe her fordi det er så mye varierende. Jeg liker ikke å bare gjøre én ting, sier hun.

Den lengste jobben hun har hatt tidligere varte i to uker, men nå har hun vært på hundesenteret siden november.

– Hun var en som mange hadde gitt opp. Det har ikke alltid vært like enkelt her heller, verken for arbeidsgiver eller arbeidstaker, sier Sandvold.

Men de fikk det til å fungere og for Årthun ble arbeidsplassen tryggere da stefaren var sjefen.

– Hanne Elise har forandret seg på dette året. Hun har blitt voksen og nå tar hun jo også en utdannelse. Der var vi ikke på denne tiden i fjor, sier Sandvold.

Årthun tar nemlig en utdannelse som hundemassør og har planer om å ha et lite lokale på hundesenteret.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!