Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rektorene raser mot KS

Rektorene raser mot KS

Tor Egil Gryte har sammen med 11 andre rektorer i Sola skrevet brev til rådmannen. De er provoserte over at KS har uttalt at rektorene selv ønsker en ny arbeidsavtale. FOTO: Arkivfoto

Kommunesektorens organisasjon (KS) har uttalt at rektorene selv ønsker ny arbeidsavtale. Helt feil, sier solarektorene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2014 kl 08:40

I et brev til rådmannen viser rektorene i Sola til at KS har uttalt at skolelederne selv er utålmodige etter å få en modernisering av lærernes arbeidsavtale. Rektor ved Storevarden skole, Tor Egil Gryte, forteller at dette ikke stemmer. Avtalen fra KS går ut på å utvide arbeidsåret til lærerne fra 38 uker til 45 uker.

- KS sier at vi har bedt om å få disse avtalene, og at rektorene ønsker å utvide tiden lærerne er på skolen. De påberoper seg noe vi aldri har sagt, sier han til Solabladet.

Les også: Lærerne i tog mot ny arbeidsavtale

Svekker samarbeidet

Gryte forteller videre at skolen fungerer godt slik den er i dag, og at de ikke ønsker eller trenger en ny arbeidsavtale.

- Vi tar utgangspunkt i kvaliteten vi kan tilby elevene, og vi har behov for å ha lærerne på jobb mens elevene også er der. Ved å ta bort den fleksible tiden etter undervisningen hvor lærerne fortsatt er tilgjengelige, går vi tilbake til den gamle skolen med privatpraktiserende lærere, sier han.

Han forteller også at rektorene og lærerne har jobbet lenge for å få lærerne til å samarbeide bedre, og at den nye avtalen fra KS vil være med på å svekke dette.

KS provoserer

Selv om Gryte ikke vet hva slags påvirkningskraft rektorenes brev vil ha, understreker han likevel at det var viktig for dem å skrive det.

- Det viktigste for oss er å si i fra om at ingen har spurt oss om hva vår mening er i dette. Vi ble provosert av at KS gikk ut og sa at dette var noe vi ønsket, og dermed vil vi nå vise hva vi mener, forteller han engasjert.

- Ikke en enmannsjobb

I brevet har rektorene i Sola understreket at de er glade for å ha lærere som jobber når jobben må gjøres, uavhengig om klokken er halv fire, halv fem eller åtte om kvelden. Videre står det at fleksibiliteten i dagens arbeidsavtale gjør dette mulig.

- Det å være lærer er ikke en enmannsjobb, men et samarbeid for å gjøre hverandre gode. Når lærerne får mindre tid til å samarbeide med hverandre og til å forberede undervisning vil «den gode Sola-skolen» som vi jobber mot, forsvinne i stor grad. Det vil være negativt for elevene, sier Gryte.

Les også: - Lærerne er sinte og føler mistillit overfor KS

- Likt er ikke alltid rettferdig

I avtalen har også KS lagt frem forslag om at rektorene skal ha muligheten til å bestemme hvor mye den enkelte lærer skal undervise. Gryte forteller at dette fort kan føre til en endring i arbeidsmiljøet mellom rektor og lærere.

- Vi kan risikere å havne i en situasjon der dem som klager mest får minst undervisning, mens dem som aldri klager må ta enda flere timer, selv om det ikke nødvendigvis er rettferdig. Likevel ser jeg fordelen med akkurat dette ved at noen fag er tyngre og krever mer forarbeid enn andre. Det er ikke alltid riktig å gjøre alt likt, selv om det er slik vi har det i dag, sier han.

Bekymret

Gryte forteller at rektorene er redde for at politikerne kan komme inn og endre på hvor mye lærerne skal være på jobb.

- Det er rektoren som skal bestemme, men det er alltid noen som vil kunne gå inn og styre dette. For eksempel kan kommunen bestemme at lærerne skal være 43 uker på jobb som et kompromiss, men da er vi fortsatt på vei bort fra det vi har bygd opp av samhandling og utviklingsarbeid, sier han.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!