Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Rop stopp, så høyt du kan

– Rop stopp, så høyt du kan

På selvforsvarskurset for jenter vil Lillegraven legge vekt på bruk av hender som en forsvarsteknikk. FOTO: Silje Foss Langeland

Anne Lillegraven mener at hvis jenter føler seg tryggere på hva de skal gjøre, vil de ikke være like redde for å måtte forsvare seg hvis de blir overfalt.

Tekst:

Publisert:

I mars skal Lillegraven holde sitt første selvforsvarskurs for jenter i Sola. Hun er opptatt av at jenter skal klare å forsvare seg mot en eventuell overfallsperson.

– Veldig mange blir helt satt ut i slike situasjoner og klarer ikke å reagere. Jeg vil derfor prøve å vekke noen instinkter som gjør at de klarer å handle. Hvis de faktisk vet hva de skal gjøre, er det lettere for dem å forsvare seg, sier Lillegraven.

Jenter skal føle seg trygge

Kurset er kun for jenter, og selv om gutter også kan bli overfalt forteller Lillegraven at det er jenter som først og fremst er målgruppen hennes.

– Jeg har ikke tenkt på å holde kurs for gutter enda, men selvfølgelig gjelder dette dem også. Likevel er det kanskje ikke på samme måte som for jenter. Gutter blir ofte overfalt for eksempel på byen eller i forbindelse med mobbing, sier hun.

Lillegraven har aldri blitt overfalt selv, men hun er mor til en tenåringsjente og er svært opptatt av at jenter skal føle seg trygge når de går alene etter at det har blitt mørkt. Hun forteller videre at det likevel ikke trenger å være så mye som skal til for å kunne forsvare seg.

– Jeg gikk en gang alene i New York da det var mørkt. Da plasserte jeg nøklene mine mellom fingrene, bare for å føle meg litt tryggere. Eller så er mobilen en hard gjenstand som kan gjøre at man føler seg sikrere, sier hun.

– Overrask overfallspersonen

Lillegraven plasserer armene foran seg i høyde med ansiktet. Håndflatene peker utover og blikket stirrer rett frem.

– Det første jeg ville gjort dersom noen kom løpende mot meg ville være å holde hendene på denne måten. Det kan være med på å overraske overfallspersonen. Hvorfor står hun sånn? Hvorfor løper hun ikke bort? En annen mulighet er å rope «stopp» så høyt man kan. Det kan også være med på å skremme overfallspersonen, sier hun.

Hun forteller at den som angriper ofte forventer at man løper sin vei eller prøver å skjule kroppen. Lillegraven krummer ryggen og snur seg bort.

– En slik stilling hjelper ingenting. Du klarer ikke å forsvare deg når du vender ryggen til, sier hun.

Selvforsvar med hendene

Lillegraven har selv drevet med kampsport og selvforsvar i ni år. I dette selvforsvarskurset er det derimot ingen konkret kampsport som brukes.

– Jentene kommer til å lære mye om håndbevegelser, men det blir lite om hvordan man for eksempel legger noen i bakken, sier hun og legger til at teknikkene i selvforsvarskurset er inspirert av det amerikanske forsvaret.

Til nå har 25 jenter meldt seg på kurset som skal holdes i mars. Det er halvparten av hva Lillegrav har plass til.

– Alle jenter er velkomne på kurset, men det er alltid noen som er litt tøffere i trynet enn andre. Nå vil jeg gjerne møte dem som ikke er så tøffe. Forhåpentligvis endres det etter kurset, avslutter hun.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!