Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russetid på hjul

Russetid på hjul

Tim Riesen (t.v.), Frank Ådland, Mathias Oftedal er tre av ni russ som deler denne bilen. - Den gjør russetiden kjekkere, mener de. FOTO: Svea Riesen

For noen betyr våren slutten på noe stort, og det feires ved å ta på røde eller blå bukser, ta utfordringer og danse litt «ompa».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2016 kl 14:26

Frank Ådland, Mathias Oftedal og Tim Riesen er tre av medlemmene av russebilen «Dionysons 2016». Dionysons er en gjeng på ni gutter fra Sola, som har bestemt seg for å få «hele opplevelsen» i russetiden. Gjengen har investert i en russebil, og lagt både en del penger og hardt arbeid i å få den ferdig i tide til russedåpen som var 8. april. Ifølge dem er det å ha russebil en kjekkere måte å oppleve russetiden på. Å kjøre rundt, høre på høy musikk og kaste egg på andre russebiler er bare en liten del av opplevelsen.

– Vi reiser sammen til alle de store begivenhetene, noe som er veldig sosialt, og vi slipper å bli splittet, påpeker Ådland.

Ikke billig

Gruppen har brukt en del penger på bilen, det legger de ikke skjul på.

– Vi kjøpte bilen for 25.000 kr, og så har vi vel brukt litt over 5000 kroner hver, sier Riesen.

Videre påpeker han derimot også at de har deltatt på dugnader og sørget for å ha sponsorer. Fra disse har de også tjent noen heftige summer, som blant annet må brukes på drivstoff, bompenger, årsavgift og forsikring. Alt i alt kommer gjengen til å bruke bortimot 50.000 kroner på selve bilen. Men de regner også med å få igjen omtrent halvparten av pengene når bilen selges videre til neste russegjeng.

Planlagt lenge

Guttene begynte allerede i 9. klasse å snakke om å dele russebil. Men selve planleggingen begynte ikke før i fjor sommer.

– Du er jo russ lenge før selve russetiden egentlig. Kroene begynner jo nesten rett etter sommerferien, påpeker Oftedal.

I tillegg er det ikke så enkelt som bare å kjøpe en bil og lime en logo på. Bilen guttene har kjøpt hadde de tidligere eierne, som også brukte den som russebil, gjort lite med. Dionysons-gjengen måtte altså begynne nesten helt forfra.

– Vi har snudd seter, skiftet setetrekk, bygd anlegg, skiftet dieselfilter og malt hele bilen, forteller Ådland. Attpåtil måtte mye av den innvendige elektronikken også fikses.

Guttene fremhever likevel at mye ikke kunne ha blitt gjort uten hjelp utenfra. Gjennom foreldre har de fått plass til å male bilen og fått tak i utstyr. Foreldrene har også hjulpet å finne sponsorer og fikset rabatt på gensere til hele gjengen.

– Opplevde dere at foreldre var skeptiske til russebilen?

– Foreldrene mine hadde russebil når de var russ, og de hadde det sykt kjekt. De var derfor heller veldig støttende til ideen, forteller Ådland.

Egging og raiding

Russetiden er ikke kjent for å være en fredelig tid, og Dionysons-gjengen har ikke tenkt å endre dette noe særlig. De har vært med på raiding og egging av andre russebiler. Likevel mener de ikke at dette gir grunnlag for skepsis rundt russetiden. Guttene skiller nemlig klart mellom medruss og privatpersoner, og gjør det tydelig at russetiden er til for å gjøre morsomme, litt tullete ting en ellers ikke ville gjort.

– Vi prøver for eksempel ikke å hive på biler som er parkert på privat eiendom, slik at vi ikke treffer andre parkerte biler eller garasjer o.l., men hvis det skjer med et uhell, er det rettferdig om folk sier ifra og får russen til å rydde.

Gjengen påpeker også at de er med på raiding og eggingen selv, og dermed tåler at bilen deres får et par riper i lakken. Hærverk derimot er en helt annen ting, ifølge guttene.

– Det er ikke greit å knuse ruter eller punktere dekkene på andres biler, sier Riesen.

Landstreffet i Kongeparken

– Vi håper jo at Landstreffet blir høydepunktet for russetiden, sier Oftedal. Personlig gleder han seg veldig til å se de forskjellige artistene, mest av alt rapperen Wiz Khalifa. Guttene ser også frem til det å møte russ fra alle deler av landet, som alle kommer med forskjellige biler og busser.

– Det er kjekt at alle som er der skal det samme; feste og ha det kjekt, påpeker Riesen.

Han gleder seg mest til å opptre på Landstreffet som en av fire finalister i Burn & LS sin DJ-Battle. Guttene har allerede vært på Sørlandstreffet, samt deltatt på diverse russekroer tidligere i år. I tillegg til Landstreffet vil en også kunne treffe dem på årets blåtur, som finner sted i slutten av april.

Russefeiring og skole

Det er ikke til å legge skjul på at Norges russetradisjon er unik. Mange foreldre er skeptiske til at feiringen ofte pågår rett før eksamen.

– Du må fokusere, så enkelt er det. Men så lenge feiringen ikke tar altfor mye av, tror jeg de fleste vil klare det, sier Ådland.

Guttene føler at de har kontroll på skolen, og klarer å forene den godt med russefeiringen.

– I seg selv er jo russetiden litt motiverende egentlig. Det er noe du ser fram til på slutten av tretten års skolegang, fremhever Oftedal.

Dionysons-gjengen er enige om at både russetiden deres og det siste året deres på vgs bare har blitt gjort kjekkere av fellesskapet som kommer med å ha bil.

– Det har definitivt vært verdt det til nå.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!