Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjerpings i våpenbruken

- På høy tid å diskutere om politiet bør avvæpnes.

Tekst:

Publisert:

BLOGG: Politiet innførte som de fleste er klar over en såkalt midlertidig bevæpning for rundt et år siden, som følge av et daværende trusselbilde som ble antatt å ramme for eksempel uniformert personell fra politiet eller Forsvaret. Følgene av dette var blant annet en generell bevæpning av politiet, samtidig som Forsvarssjefen ba tjenestegjørende personell om å utvise diskresjon ved, eller unngå bruk av uniform i offentlig rom.

Heldigvis har vi foreløpig ikke sett noen aksjoner rettet mot oss, eller forsøk på dette ennå, men det betyr selvsagt ikke at vi ikke skal være på vakt. Et annet aspekt ved saker som dette, er at det er minst like viktig å være på vakt mot å gå i retning av et mer lukket eller intolerant samfunn, der økt kontroll og overvåkning er nøkkelord. Den midlertidige bevæpningen av politiet ble nettopp forlenget til å vare til midten av desember, til tross for at et flertall på Stortinget er i mot denne avgjørelsen. Er det da kanskje på tide å se på hvilke signaler dette sender ut?

Når den politiske makten så definitivt ikke blir vektlagt som i dette tilfellet, og resultatet blir å endre på et av de etter min mening viktigste prinsippene ved det norske politisystemet, nemlig autoritet uten skytevåpen, så mener jeg det er på høy tid å ta en debatt rundt temaet. Ikke bare viser forskning at kriminalitet og terror ikke går ned i sammenheng med et økt grad av bevæpning og ”fryktinngytende” politikorps (snarere tvert i mot faktisk). Når politiets rutiner rundt bruk av våpen er så dårlige som de har vist seg å være, så mener jeg at debatten også bør dreie seg om i hvor stor grad det er forsvarlig å fortsette som vi har gjort det siste året.

Vådeskudd er nemlig noe som ikke bare har oppstått fra tid til annen. I inneværende år er så mye som 22 vådeskudd blitt avfyrt, det siste i Sandnes i forrige uke i forbindelse med pussing av våpen etter tjeneste. Til sammenligning var antallet i 2012 to vådeskudd, mens det i 2013 var seks.

Mange vil her si at en kan se på Forsvaret og at de heller ikke er noe stort forbilde innen feltet. Likevel vil jeg si at med de 20 vådeskuddene Forsvaret har hatt hittil i år, så skjer de aller fleste av disse på bakgrunn av at uerfarne 19- og 20-åringer som knapt har tatt i et våpen noen gang annet enn i Playstadion-spill, og som skal læres opp til å bli gode skyttere på kort tid. Siden alle omstendigheter rundt skarp skyting som i Forsvaret stort sett skjer på skytebane, er de fleste vådeskudd i Forsvaret gjort med løs ammunisjon, såkalt rød-plast. Selv om 20 årlige vådeskudd på ingen måte er noe godt mål å jobbe mot, mener jeg likevel at det i langt større grad kan forsvares, enn politiets vådeskudd, som skjer av profesjonelt personell som skal være utdannet til å bruke våpen på en trygg og forsvarlig måte.

Med KRÅD (Det kriminalforebyggende råd) i ryggen, vil jeg derfor ta til orde for en skikkelig gjennomgang av nødvendigheten ved et politi som er bevæpnet i den omfattende sammenhengen som den er per i dag. Kan en redusere synlig bæring av våpen i det offentlige rom, hvordan kan en skjerpe den interne våpenopplæringa og skal en eventuelt fjerne den generelle bevæpningen, er alle gode brannfakler for en god diskusjon!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!