Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unngå skader på nyttårsaften

Slik bruker du fyrverkeri

Slik bruker du fyrverkeri

Fyrverkeriet på nyttårsaften er fint å se på, men det kan være farlig om du ikke behandler det riktig. FOTO: Colorbox

Brannvesenet ber folk være varsomme ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. De minner om at rakettene hvert år fører til personskader.

Tekst:

Publisert:

I morgen er den ene dagen i året hvor man har lov til å fyre opp raketter. De er vakre å se på og markerer starten på ett nytt år, men fyrverkeriet kan også være farlig og føre til skade på både naturen og menneskene.

I en pressemelding minner Rogaland brann og redning IKS om at fyrverkeri i realiteten er sprengstoff - og må behandles deretter. Hvert år fører bruk av raketter til personskader - som da går verst utover ansikt og øyne. I 2014 fikk en mann kuttskader på øynene fordi han ikke brukte vernebriller og i 2013 var det en person som fikk 2 grads brannskade på halve ryggen. De minner også om at det årlig oppstår brann i bygninger, skoger og gress etter fyrverkeriet.

Husk aldersgrensen

Brannvesenet oppfordrer derfor folk til å bruke sunn fornuft og følge fyrverkeri-reglene under nyttårsfeiringen (se faktaboks).

Det som Brannvesenet ser at mange glemmer er at det er aldersgrense på bruk av stjerneskudd. For å bruke de minste stjerneskuddene må du være minst 12 år og for å bruke de største stjerneskuddene må du faktisk være over 18 år. Aldersgrensen på de ulike stjerneskuddene står på pakkene.

Stjerneskudd kan være farlig

– Stjerneskudd kan få en kjernetemperatur på 1.000 grader, og er ikke helt ufarlig. Sammen med lett antennelige klær kan det få alvorlige konsekvenser, sier Arild Olsen som er branninspektør og fagansvarlig for farlige stoffer, brannfarlig og eksplosiv vare i Rogaland brann og redning IKS i pressemeldingen.

Han minner også om at når barn bruker stjerneskudd må foreldrene være i nærheten å passe på. Hvert år får barn brannskader og øyeskader på grunn av fyrverkeri.

Brannvesenet peker på at stjerneskuddene bare må brukes ute og at du kun skal bruke ett stjerneskudd om gangen. Har du flere i en bunt kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda. Når du holder stjerneskudd må du ha strak arm og holde avstand fra mennesker. Ikke vift den foran ditt eget eller andres ansikt. Det er også lurt å bruke beskyttelsesbriller for å unngå gnistrer i øynene.

Ikke tenn på nytt

Ellers minner brannvesenet om at man ikke må forsøke å tenne på fyrverkeriet på nytt om det ikke tar fyr.

– Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan en liten glo føre til antennelse. Fyrverkeri som ikke antenner ved første forsøk bør stå i 30 minutter og dynkes grundig i vann før det fjernes, sier Olsen.

De rakettene som ikke har antent skal ikke kastes i søppelet, men leveres tilbake til forhandleren. Dette fordi mange barn bruker 1. nyttårsdag til å samle fyrverkerirester og da bør ikke uantente fyrverkeri bli stående.

Bruk vernebriller

– Husk også på å bruke beskyttelsesbriller. Både den som har ansvar for oppskytning og de som ser på, bør ha på seg beskyttelsesbriller. Hvis det først skjer en ulykke, er spesielt øyne og ansikt utsatt for skader. Det kan være gnister eller deler av fyrverkeriet som treffer den som skyter opp eller tilskuere. Bruk av beskyttelsesbriller er en billig forsikring for øynene, sier Olsen.

Du kan som regel få tak i beskyttelsesbriller der du kjøper fyrverkeri.

Fyrverkeri-reglene

1. Forbered fyrverkerioppskytingen – husk verneutstyr.

2. Les bruksanvisningen nøye før bruk.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

5. Bruk tennstav eller lignende.

6. Sitt på huk, tenn lunten med strak arm og fjern deg straks lengst mulig unna.

7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.

9. Hold god avstand fra oppskytingen.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

11. Ta hensyn til andre mennesker og dyr.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!