Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik lager Cathrine vegansk «junk-food»

Slik lager Cathrine vegansk «junk-food»

Cathrine Garaguso (35) elsker å lage vegansk mat og deler oppskriftene med sine mange følgere på bloggen sin, veganeren.com.

Cathrine Garaguso (35) hadde ingen planer om å bare spise salatblader da hun ble veganer. Resultatet ble en blogg full av «grønne» kaloribomber.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2016 kl 14:02

Gårdsrommet lukter av bacon da Solabladet ringer på døra til Cathrine Garaguso på Tjelta.

- Kom inn! Jeg lager pannekaker, sier den smilende damen som åpner døra.

Solabladet følger etter henne inn på kjøkkenet, hvor osen står mens en panne full av karamellbrune terninger godgjør seg på komfyren.

- Hva er det som lukter?

- Det er facon, svarer Cathrine lurt og snur terningene med stekespaden.

- Facon?

- Vegansk bacon. Jeg lager det av tofu, soyasaus, næringsgjær, krydder og liquid smoke. Da får det en røkt smak. Det blir steingodt, sier hun.

Pannekakerøren står klar ved siden av. Cathrine lar noe av «faconet» ligge igjen på pannen før hun øser over en god klatt røre.

Se bildet større

Amerikanske pannekaker med biter av «facon». - Ungene mine elsker dem, sier Cathrine.

Ble overbevist

Hun har alltid likt seg ved komfyren, men for fem år siden tok matlagingen hennes en helt ny vending da Cathrine i løpet av en time bestemte seg for å kutte ut kjøtt, egg og melkeprodukter.

- Jeg hadde aldri trodd jeg kom til å bli veganer. Det begynte med at moren min fortalte meg at hun hadde blitt veganer etter at hun hadde sett en video på Youtube. Jeg ble rett og slett dritsur, og tenkte at nå ble det enda vaskeligere å lage mat til henne, forteller Cathrine.

Moren prøvde å overtale henne til å se videoen «The best speech you'll ever hear», som er laget av dyrevernsaktivisten Gary Yourofsky, men Cathrine nektet.

- Jeg hadde ingen interesse. Jeg tenkte at veganere var bleke, sprøe hippier med dreads og hampklær, sier hun.

Men så en dag ringte moren og fortalte at Cathrines bror hadde blitt veganer etter å ha sett videoen.

- Jeg fikk helt sjokk. Han var som en tyrannosaurus rex som bare spiste kjøtt. Jeg nektet å tro det.

Nysgjerrigheten ble for stor. Hun satte seg ned for å se videoen. En time senere ringte hun moren for å beklage seg for at hun hadde vært så negativ. Cathrine kom aldri til å spise kjøtt igjen.

- Videoen gav meg helt annet syn på kjøttindustrien. Jeg fikk helt avsmak. Å fortsette å spise dyr ble utenkelig.

Kjøttfri familie

Siden den dagen har hun holdt seg langt borte fra all mat laget av animalske produkter. Hennes tre barn, på henholdsvis tolv, syv og to år, lever også på et kjøttfritt liv.

- Det er viktig for meg å understreke at de to eldste får velge selv om de vil være veganer eller ei. Det er ikke tvang. De sier selv at de ikke vil spise kjøtt. Hun yngste er for liten til å ta et slikt valgt ennå, sier Cathrine.

Forestillingen om at veganere ikke får i seg nok næring og vitaminer mener hun er helt feil.

- Vi spiser variert, får i oss proteiner og er friske og raske. Jeg gir ungene vitamintilskudd, men det hadde jeg gjort uansett, sier trebarnsmoren.

Se bildet større

Slik ser hobbykokkens hjemmelagde og veganske facon ut. - Like godt, men mye sunnere enn vanlig bacon, sier kokken.

Startet blogg

Selv om Cathrine droppet meieriprodukter, ekte bacon og biff, var hun fast bestemt på at middagene ikke skulle bestå av triste salatblader. Hun begynte å tråle nettet og kokebøker etter gode oppskrifter, og fant ut at en lett kan lage spennende og mettende retter, uten kjøtt, smør og fløte.

De siste årene har også norske butikker begynt å ta inn et bredt utvalg av både vegansk «kjøttdeig», pølser, ost, rømme og iskrem, noe som har gjort livsstilen hennes enda lettere.

- Du finner veganske erstatninger for nesten alle matvarer. Jeg skal innrømme at ikke alt er like godt. Det gjelder å finne de rette merkene, sier Cathrine.

Selv er hun svak for grønn «junk food».

- Jeg lager en «killer» lasagne og er veldig glad i pizza. Jeg er opptatt av å lage mat en kan kose seg med, sier hun.

I 2011 startet hun bloggen «veganeren.com». Der har hun lagt ut oppskrifter på alt fra «røkelaks» laget av gulrøtter og «veggerøre», til advokado-kebab og kjøttfrie burgere. I tilegg har hun delt et hav av oppskrifter på kaker, søtsaker og snacks.

Økende trend

- Lukt på dette her. Det lukter skikkelig fis, sier hun og åpner en boks med lyst pulver.

At det lukter promp har hun helt rett i.

- Det er noe som kalles svart salt. Det gir eggesmak og kan for eksempel brukes når en lager veggerøre av tofu. Næringsgjær kan en bruke for å lage ostesmak, sier Cathrine.

Hun kan de fleste triks i boken for å behage de matglade ganer. At folk ble beigeistret for maten hennes var årsaken til at bloggen ble startet i utgangspunktet.

- Det var så mange som spurte meg om oppskrifter. Da ble det lettest å legge alt ut på en blogg slik at folk kunne finne dem der, sier hobby-kokken.

Etter hvert har mange flere enn hennes egne venner fått øynene opp for oppskriftene hun legger ut. Nettsiden til VG har delt noen av dem, noe som resulterte i rundt 50.000 lesere til bloggen hennes. Interessen for vegansk- og vegetarisk mat har generelt økt kraftig de siste årene. Det anslås at mellom én og to prosent av befolkningen i Norge ikke spiser kjøtt, og at dette er dobbelt så mange som for 20 år siden.

- Folk har blitt mer opptatt av miljøet., og har fått mer kunnskap om hvor forurensende kjøttindustrien er, sier Cathrine.

Se bildet større

Hjemmelagde snickerskuler lager hun av 1 glass peanøttsmør, 4 ss melis, 2 ts vaniljesukker, 8 ss agavesirup, to gode never hakkede og salte peanøtter og 400-500 gram vegansk kokesjokolade til trekk.

Mistet vennner

Men å gå over til en vegansk livsstil har ikke bare vært uproblematisk for hennes egen del.

- Jeg lurte på hvordan responsen fra folk på Tjelta kom til å bli. Det er jo plass med mye bønder. Akkurat dét gikk fint og jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Helst litt for lite, sier hun og ler.

Verre ble det å opprettholde et godt forhold til venner som hadde en helt annen tankegang og annet syn på dyr.

- Jeg har mistet noen venner på grunn av det. Når du blir veganer av etiske årsaker har du gjerne sett og lest mye. Jeg var nok litt aggressiv i måten å snakke om det på. Du vil at folk skal våkne opp.

Vil inspirere

Nå har hun blitt mer liberal når hun omgås ikke-veganere.

- Jeg skjønner at folk må få ta ting i sitt eget tempo. Jeg ønsker selvsagt at de spiste mindre kjøtt, både med tanke på dyrevelferd og hvor viktig det er å kutte ned kjøttforbruket for å spare miljøet.

Hun håper at ved å dele oppskrifter kan hun bidra til at flere begynner å lage vegansk mat, selv om de nødvendigvis ikke blir veganere på fulltid.

- Jeg ønsker å inspirere som het heter, ikke kritisere, sier hun.

En flue begynner plutselig å surre hissig på kjøkkenvinduet.

- Årh, den der flua, sier hun irritert.

- Hva gjør du egentlig med flu..?

- Jeg slipper dem ut, svarer hun fort.

Og for de som lurer på om veganske pannekaker med facon falt i smak hos den ellers kjøttspisende journalisten: Det var ikke helt likt ekte vare, men riktig så godt. De hjemmelagde, veganske snickerskulene var forresten helt magiske.

Faktaboks

Oppskrift på Cathrines "Facon"

Ingredienser:
500 gram fast tofu
Olje til steking
1 god ss Liquid Smoke
3-4 ss næringsgjær
En god dæsj ketchup
1 dl soyasaus (bruk glutenfri om du vil ha det helt glutenfritt)
Litt paprikapulver, løkpulver og hvitløkspulver

Fremgangsmåte:

1. Press ut all overflødig væske fra tofuen og tørk den godt. Skjær den i så små biter du vil ha den. Jeg skjærer den i tynne skiver først og så i små biter. Jo mindre biter, jo mer intenst smaker de ferdige «baconbitene», og jo mer sprø og gode blir de. Så jeg liker dem så små som mulig.

2. Stek tofubitene i olje til de er litt gyldne. Så rører du raskt sammen marinaden og heller den over bitene i pannen. Rør godt og stek på ganske høy varme til de er sprø og gode, en ca. 5 minutter.

3. Ha i mer soyasaus og næringsgjær om du synes det smaker lite. Kan hende du trenger mer. Jeg smaker meg alltid frem.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!