Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik sorterer du juleavfallet

Slik sorterer du juleavfallet

Har du kontroll på hvordan de ulike julegavepapirene skal sorteres FOTO: Helene Pahr-Iversen

Er du usikker på hvilken dunk du skal kaste julegavepapiret eller hvor de utbrente telysene egentlig skal? Her får du svaret.

Tekst:

Publisert:

Ifølge Avfall Norge kan 97 prosent av alt avfall gjenvinnes. Men da gjelder det å putte det i riktig dunk.

Gavepapir er det mye av i julen, og selv om det heter papir er det ikke sikkert det skal kastet i papirdunken. Det er kun pappesker og gavepapir i grovt papir som skal kastet der.

Det glansende typiske gavepapiret inneholder ofte lite papirfibre og store mengder leire og fargestoffer. Derfor egner det seg ikke så godt til gjenvinning. Så kast det heller i restavfallet. Det kan være lurt å finne frem poser som man kan sortere avfallet i, før gavene pakkes opp.

Glass- og metall

Det kan også gå mye av glass og metallemballasje - som sildeglass, rødebeteglass og syltetøyglass. Disse skal selvsagt legges i glass og metall-dunken - som du finner på gjenvinningsstasjonene i kommunen.

Telys kan det også bli mye av i julen, og mange har gjerne levende lys i hvert rom hver dag. Men hvor skal du kaste telysene etterpå? Holderne i aluminium skal i metallbeholderen, men først må du løsne vekeholderen i stål. Disse blir så sendt videre til smelteverk som kan gjenvinne materiale il for eksempel spiker.

I Sola kommune samler kommunen også inn plast, så det er det enkelt å kildesortere.

Henter juletreet

Restene fra julemiddagen skal selvsagt gå i matavfallet, men ribbefettet kan det være lurt å samle i kartonger og kaste i restavfallet. På den måten kan man unngå tett rør ved å bare skylle det ned i vasken. Servietter og tørkepapir kan også kastes i matavfallet, men asken fra ovnen skal kastet i restavfallet etter at det er avkjølt.

Når juletreet har gjort sin jobb i stua er du gjerne annig etter å få det bort, og slippe drysset på stuegulvet. I Sola kommune tilbyr kommunen henting av juletrær i januar. Det vil stå på tømmekalender når de kommer til deg.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!