Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slutt på gratis skolefrukt

Sola-elevene er frustrerte

Slutt på gratis skolefrukt

Elevrådet på Sola ungdomsskole mener skolefrukt betyr mye for elevenes konsentrasjon. De vil gjerne at skolen får et eget skolefrukttilbud om regjeringen fjerner dagens ordning. Fra venstre: Matilde Alsaker Rogde, Eir Gran (elevrådsleder), Thommas Bruce Nester og Markus Oftedal Hatleskog. FOTO: Trine Barka Højmark

Elevrådet på Sola ungdomsskole synes ikke noe om at skolefrukten skal forsvinne. – Det betyr mye for konsentrasjonen og energien vår, sier de.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2014 kl 10:03

Regjeringen ønsker å oppheve loven som sier at alle skoler må tilby gratis frukt og grønt til ungdomsskoleelever. Dette har Sola kommune forskuttert og avslutter gratisordningen fra neste uke av. Det synes elevrådet på Sola ungdomsskole er veldig dumt.

– Skolefruktordningen er veldig positiv for oss. Det gir oss energi og er en liten oppvekker når du har mye å gjøre og er sliten. Derfor er det veldig dumt at den kanskje forsvinner, sier Eir Gran, leder i elevrådet, som går i 10. klasse.

LES OGSÅ: Prioriterer ikke frukt

Gir energi

Elevrådsrepresentant Matilde Alsaker Rogde i åttende klasse er enig.

– Noen spiser gjerne ikke frokost, og da blir de tomme for energi om de ikke får frukt i løpet av dagen, sier hun.

– Du mister konsentrasjonen, legger Markus Oftedal Hatleskog i niende klasse til.

– Det er greit å kunne spise det når du er litt sulten og ha noe å tygge på, sier Thommas Bruce Nester.

Til nå har elevene på Sola ungdomsskole fått skolefrukt like før lunsj, men tidligere har de hentet frukten om morgenen og hatt den stående i klasserommet hele dagen.

– På den måten kunne vi spise frukten når vi ville, sier Eir.

Vil bruke midlene annerledes

Kunnskapsdepartementet har sendt ut en høring om å endre opplæringsloven blant annet når det gjelder skolefrukt, men også hvilke årstrinn som skal ha leksehjelp. Den hadde høringsfrist 29. januar.

Departementet skriver at grunnen til at de vil fjerne loven som plikter skoler å gi ungdom gratis frukt er fordi skolene skal få frihet til å avgjøre om de vil ha en skolefruktordning eller ikke. Departementet peker på at ordningen med frukt og grønt er kostbar, og regjeringen vil prioritere å bruke midlene på andre skoletiltak.

Dagens lov sier at alle ungdomsskoler og kombinerte skoler må tilby elevene gratis frukt hver dag. Slik har det vært siden 2008. I Sola er det Sola ungdomsskole, Tananger ungdomsskole og Dysjaland skule som tilbyr gratis frukt. Mange av barneskolene har også dette tilbudet, men da betaler foreldrene for det.

Ikke tro på egen frukt

Elevrådsrepresentantene på Sola ungdomsskole har liten tro på at elevene vil ta med egen frukt når skolefrukten forsvinner.

– Mange glemmer matpakken og da husker de i hvert fall ikke frukten. Om du har dårlig tid om morgenen, prioriterer du å ta med deg skiven fremfor frukten, sier Eir.

De forteller at skolefrukten på Sola ungdomsskole som regel blir spist opp.

– Som regel er det lite frukt igjen til neste dag, men det er litt færre som spiser frukt etter at vi sluttet å ha det stående i klasserommet hele dagen, sier Eir.

Elevrådet jobber derfor for å få skolefrukten tilbake i klasserommene hele dagen, i stedet for at de får den klokken elleve.

– Hvis du ikke rekker å spise frokost er det fint om det står frukt i klasserommet om morgenen, sier elevrådslederen.

Litt søppel

Skolen har hatt noen problemer med økt søppel etter skolefrukten.

– Det har blitt litt rot, spesielt fordi folk har kastet frukten på hverandre eller på gulvet, men vi har prøvd å få det til å bli mindre søl, sier Eir.

Elevrådet har tatt saken opp på møtene og elevrådsrepresentantene har snakket med sine klasser og bedt dem å behandle frukten godt.

– Vi får et bedre tilbud om det blir mindre søl og vi må ta vare på fruktordningen mens vi har den, sier Eir.

De forteller at rektoren på skolen også synes det er dumt at skolefruktordningen forsvinner og de har snakket om å få til en annen ordning.

– Men det er vanskelig. Det er dyrt og mye arbeid med skolefrukt, men rektoren ser viktigheten av det, sier Eir.

Vil ha ny ordning

Hun forteller at alle elevene har et sterkt ønske om å ha gratis frukt på skolen, og selv kjenner hun ikke til noen som ikke vil ha det.

– Vi får variert frukt og alle finner noe de liker. De fleste liker jo epler og bananer. Vi ønsker at skolen skal få en egen ordning med gratis frukt, om den andre forsvinner, sier elevrådslederen.

Elevrådet vil ta saken opp på neste elevrådsmøte og finne ut hva de kan gjøre i denne saken. Rektor Lill Thomassen forteller at skolen er helt avhengig av å få overført økonomiske midler for å drive fruktordningen. Nå når midlene til skolefrukt forsvinner, har de ikke lenger mulighet til å ha denne ordningen. De vil derfor si opp skolefruktavtalen denne uken.

– Vi fikk beskjed om dette i går, og når vi ikke får penger som dekker tilbudet har vi ikke annet valg enn å avbestille ordningen, sier Tomassen.

Sparer 250 millioner

Departementet understreker i høringen at de fortsatt synes daglig frukt og grønt er viktig i et folkehelseperspektiv. Det er ikke derfor de fjerner skolefruktordningen. De mener skolene kan fremme elevenes fysiske og psykiske helse på en fin måte uten å tilby frukt.

Når loven endres kuttes rammetilskuddet til kommunene med 107,2 millioner kroner i 2014 og helårseffekten av avviklingen vil utgjøre 257,3 millioner kroner.

Abonnementsordningen som barneskoler benytter seg av er subsidiert av Helse- og omsorgsdepartementet. Denne ordningen vil bli utvidet til også å omfatte dem som i dag har gratisordningen. I så fall vil elevene måtte betale 2,5 kroner per dag for å få frukt.

Se bildet større

– Frukten gir oss energi og er en liten oppvekker når du har mye å gjøre og er sliten, sier Eir Gran, elevrådsleder på Sola ungdomsskole. FOTO: Trine Barka Højmark

Faktaboks

Skolefruktordningen:

• Regjeringen innførte i 2007 gratis skolefrukt for alle skoler med ungdomstrinn. Loven pålegger skolene å ha et slikt tilbud.

• Målet var den gang at barn og unge skulle ha gode kostholdsvaner som ga grunnlag for et godt læringsutbytte i skolen.

• Skolen har hatt ansvar for å gjennomføre ordningen med gratis frukt selv. De statlige midlene skal dekke utgifter til innkjøp og administrasjon.

• Skoler med 1. til 7. klasse må selv betale for ordninger. Dette koster 2,5 kroner per elev per dag. Omlag 50 prosent av barneskolene i Norge er med på den ordningen.

• Elevene kan få tildelt banan, pære, gulrot, kiwi, appelsin, klementin, nektarin eller fersken.

• Skolefruktordningen er et offentlig tiltak som driftes av Opplysningskontoret for frukt og grønt på vegne av Helsedirektoratet.

• Gratisordningen på ungdomsskolene i Sola skal nå avvikles.

Kilde: Skolefrukt.no

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!