Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sola er varmest i landet

Sola er varmest i landet

Solastranden en vakker julidag. Folk samlet seg på jærstrendene i den rekordvarme sommeren. FOTO: Charlotte Mæland

I fjor var det rekordvarme over hele landet, og den plassen som var varmest av alle var Sola.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.01.2015 kl 08:51

Aldri har det vært målt så høye temperaturer i landet som i 2014. Meteorologisk Institutt kaller varmerekorden for overlegen. Temperaturen var hele 2,23 grader over normalen, noe som er betydelig mer enn forrige rekord fra 2011.

– Det er helt ekstremt. Det er sjeldent vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt på nettstedet yr.no.

Varmere enn noen gang

Sola ble det varmeste stedet i hele landet i fjor med en gjennomsnittstemperatur på ti grader fra januar til desember. Det er 2,6 grader mer enn normaltemperaturen her.

Rekordvarmt har det vært i store deler av landet, og 2014 blir dermed et helt spesielt år når det gjelder varme. Rekordvarmt har det også vært i flere andre nordlige deler av Europa. Også resten av verden har opplevd et særlig varmt år, kanskje det varmeste noensinne.

Ekstremvær

Klimaforskerne vil ikke forklare rekordvarmen med global oppvarming.

– Det er en kombinasjon av naturlig varmt vær i tillegg til at det generelt er blitt varmere. Men dette været legger seg inn i mønsteret for hva vi forventer i fremtiden, sier Hygen.

I tillegg til at det var varmt i fjor, var det også vått. Enorme nedbørsmengder falt over Vestlandet i høst og forårsaket flom flere steder. Mye lyn, torden og hagl har også preget været i høst.

Se bildet større

Årets sommer ga særdeles gode bademuligheter for store og små. FOTO: Arkivfoto

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!