Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fredrik og Torbjørn nektet å gå arbeidsledige:

Starter eget «handyman»-firma

Starter eget «handyman»-firma

Torbjørn Meland (t.v.) og Fredrik Olsen ante råd da de ble en del av arbeidsledighetsstatistikken. Bak dem står en splitter ny Massey Ferguson-traktor som vil få en sentral rolle i det nyoppstartede firmaet «OM service AS». FOTO: Geir Arne Løland

Da Fredrik Olsen og Torbjørn Meland fra Grannes mistet jobben som følger av oljekrisen, snudde de nærmest i døra hos NAV. De hadde nemlig ingen planer om å forbli arbeidsledige. Nå satser de alt på egen nyoppstartet bedrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2016 kl 14:39

Som mange andre solabuer før dem, fikk også de beskjeden fra sine respektive arbeidsgivere at de økonomiske innsparingene gjorde at de måtte se seg om etter noe nytt å gjøre. Småbarnsfedrene var raskt ute med å kontakte NAV. Der fant de raskt ut at de ikke ville være lenge. Resultatet ble selskapet «OM service AS», et firma som skal tilby diverse tjenester til privatpersoner, bønder og det offentlige.

– Jeg tror man blir syk av å gå på NAV på lang sikt. For meg var det ikke aktuelt å sitte hjemme, forklarer Olsen.

Før han begynte å arbeide i oljebransjen, hadde han i flere år vært gårdshjelp ved ulike gårder på Grannes. For han var det fysiske, tunge arbeidet en naturlig del av hverdagen. Han har også vært flere turer i Australia hvor han har drevet med såkalte «bush repairs». Trefelling, graving og vedhogst er dermed ikke nytt for han. Også Meland har lang erfaring med fysisk arbeid.

– Faren min var gartner, så jeg vokste opp på gartneri og hjalp til en del der. Siden det arbeidet jeg på mekanisk offshore, forteller han.

Startet for seg selv

Olsen var den som først fikk ideen om å starte for seg selv. Senere så også Meland interesse for forretningsmodellen som Olsen var i ferd med å stable på bena.

– Plutselig var han der og sa at han hadde veldig lyst til å være med, forteller Olsen. - Jeg måtte forklare han at jeg ikke hadde råd til å betale ham enda, men det var greit for ham.

Meland selv var fornøyd bare han fikk ha noe å gjøre, fremfor å gå arbeidsledig.

For tiden jobber Olsen iherdig med å få stablet aksjeselskapet på bena, og mye av tiden går dermed med til papirarbeid. Han er derimot klar på at det viktigste arbeidet er det som foregår i samhandling med kundene.

– Vi er heldige som har et nettverk fra før som vi kan spille på. Vi vet hvem som har hvilken kompetanse eller hvem som sitter på det og det utstyret. Det å bygge nettverk er svært viktig i en bransje som denne, forklarer han.

Å skulle være sin egen sjef fremfor å være arbeidstaker er en erfaring som byr på blandede følelser, ifølge Olsen.

– Det er både spennende og skummelt på samme tid. Vi er jo avhengige av å få oppdrag for å få betalt. Det er ikke slik at vi får betalt uavhengig av hvor mye arbeid vi har, sier han.

Svart arbeid ødelegger

De to gründerne fra Grannes hadde ikke jobbet for seg selv lenge før de støtte på den store fienden i bransjen - det svarte arbeidet. Det ulovlige arbeidet hvor man unnlater å betale moms er med på å gjøre markedet vanskelig for legitime firma, forklarer de.

– Vi svarte på en henvendelse på mittanbud.no og kom med en pris som vi mener var så lav som vi overhodet kunne strekke oss uten å gå i minus. Plutselig fikk vi tilbakemelding om at noen hadde slått oss på pris. Da begynner jeg å mistenke at det kan være svart arbeid på gang, forklarer Olsen.

Arbeidsdager med mening

Siden de startet opp OM service AS har det blitt mange lange dager og kvelder. Det er ingen åtte-til-fire-jobb, ifølge de to. Likevel er det en jobb som gleder.

– Det som er så kjekt med denne jobben er at ingen dager er like. Den ene dagen feller du trær, og den neste dagen graver du. I gravearbeidet kan du støte på uventede utfordringer som stein eller berg, som gjør at du plutselig trenger en ny plan og nytt utstyr. Vi vet aldri hva som venter oss på jobb, forklarer Meland.

Olsen er klar på at det på ingen måte er lukrativt arbeid.

– Nå har vi nettopp anskaffet oss ny traktor med henger, fordi vi trengte nytt. Det alene har kostet oss over 700.000 kroner. Annet utstyr som vi ikke har selv må vi leie. I tillegg må vi sørge for å finne de gode prisene hos leverandørene for materialer, slik at vi kan tilby de beste prisene. På toppen av det hele skal vi kunne tjene penger nok til å leve av dette. Det blir nok en del dugnad nå i begynnelsen, avslutter Olsen og smiler.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!