Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Starter vennegruppe for ungdom

Starter vennegruppe for ungdom

Vetle Halvorsen savner kamerater. Derfor starter han, sammen med moren Elisabeth Eriksen, en vennegruppe for ungdom for å gi ungdommer et sted å møtes og stifte nye bekjentskap. FOTO: Trine Barka Højmark

Vetle Halvorsen er lei av å være ensom, derfor tar han grep sammen med moren Elisabeth Eriksen. De har startet en vennegruppe for ungdom på Facebook, for alle som trenger noen å være sammen med.

Tekst:

Publisert:

Vetle Halvorsen har vært ensom lenge. De siste fire-fem årene har han gått mye alene og er stort sett bare med familien sin på fritiden. Han føler hverdagen er meningsløs. På skolen og på fritiden er han omgitt av jevngamle, men han er ikke med noen av dem. Alle dagene blir like.

Han er 14 år, men har ingen han kan snakke med og dele livserfaringer med. Han ser andre gjenger ute i gatene om ettermiddagene som ler og koser seg - og det er vondt. Han vil også være en del av fellesskapet.

Startet vennegruppe

– Slik skal det ikke være for en gutt på 14-15 år. Du skal nesten krangle om å få dem hjem. De fleste ungdommer kan ikke vente med å kaste fra seg skolesekken og gå ut for å være med venner. Slik er det ikke for Vetle, sier moren Elisabeth Eriksen.

Til slutt fortalte Vetle moren om utfordringene. Han fortalte at han var ensom, at hverdagen ikke ga mening - og at dette også tok fokuset vekk for læring på skolen. Alle andre har det sosialt i tillegg til at de lærer på skolen, når du ikke har det blir det vanskelig å motivere seg selv.

– Det var hjerteskjærende, og vi prøvde å vri hodet å komme opp med noe som vi kunne gjøre. Det var da vi tenkte hva med Facebook? Det er jo tilgjengelig for alle. Vi ble giret med en gang, forteller Eriksen.

Dermed satt de oppe til halv tolv mandag kveld og opprettet Facebook-gruppen kalt «Vennegruppe for ungdom». De fikk raskt en person som meldte seg inn i gruppen - og det er jo en start.

Vanskelig situasjon

Vetle forteller at han hadde mange venner før. Han var ute til sent hver kveld. Men i 5. klasse forandret alt seg - alt forsvant og raste sammen. Han skjønte ingenting. Det var mobbing på skolen han gikk på, og det eskalerte. Igjen satt Vetle uten noen.

Moren og Vetle har luftet problemstillingen for kommunen og skolen og sjekket ut hvilke tilbud de hadde som kunne hjelpe.

– De har fritidsklubber og kirken har mange aktiviteter. Men det er vanskelig for Vetle å gå alene på dette. Det er et stort skritt å komme dit alene å si «Hei, jeg heter Vetle». Og kanskje ender du bare opp med å bli stående alene. Han vil ikke utsette seg for dette, sier moren.

Hun synes det har vært vanskelig å finne en løsning i denne situasjonen, og hun har lenge følt de står i stampe.

– Det er opprivende og vanskelig, og det er ikke lett å forstå dette om du ikke sitter i det selv, sier Eriksen.

Villig til å gjøre alt

Hun peker på at når du går for lenge alene, kan dette gå utover selvbildet ditt og selvtilliten.

– Det knuser deg på mange måter, sier hun.

Vetle er derfor villig til å gjøre mye for å bedre situasjonen. Han er til og med villig til å stå frem å si at han er ensom - og gi ensomheten et ansikt. Han tenker hva har han uansett å tape. Alle på skolen vet jo at Vetle er ensom, de er vant til at han går alene. Ved å stå frem og opprette denne gruppen kan han kanskje finne noen andre som har det på samme måte, eller få nye venner i en helt annen kommune.

– Det er tøft å stå frem, og jeg synes Vetle er veldig modig, sier moren og ser beundrende på sønnen.

Foreløpig har de bare fått positive tilbakemeldinger.

Savner kompiser

Grunnen til at de nå velger å ta steget ut og stå frem i denne saken er at Vetle egentlig er en veldig sosial gutt. Han savner kamerater og ser at han ikke klarer å få noen på skolen. Savnet er nå så stort at han velger å prøve ut andre alternativer. Der ute i verden kan Vetle bli kjent med folk som har et åpent sinn.

– Dette har ingen grenser og det er noe alle trenger - det finnes jo ikke et slikt tilbud nå. Dette er et tilbud som kommer hjem til ungdommen - de slipper å måtte gå ut å oppsøke det. For det er en stor barriere, sier Eriksen.

Vetle ser frem til å begynne på videregående neste år og få en ny start og et nytt miljø, men han vil gjerne komme i gang litt før - gjennom denne gruppen. Han sier det ikke gjør noe hvilken kommune medlemmene i gruppen kommer fra, dette skal være en plass å bli kjent, en felles arena.

Spre budskapet

Moren har sendt epost til alle ungdomsskolene i Sola og nabokommunene, i tillegg til flere videregående skoler, for å spre vennegruppen. Hun har også spredt budskapet blant sine venner og bekjente.

– Vi er avhengige av at ungdom er interesserte selv. De må selv bli med i gruppen, sier Eriksen.

To dager etter gruppen ble opprettet var det bare Vetle og moren som var medlemmer, men noen dager etter har gruppen seks medlemmer. Gruppen var åpen for å kunne spre budskapet. Men planen er at gruppen stenges, slik at ingen av dine Facebook-venner kan se at du er medlem.

– Det er nok noen som synes det er flaut å bli med - og derfor skal det ikke være synlig for alle, sier Eriksen.

Håper på gode samtaler

Det vil være Vetle som tar i mot alle som melder seg inn, og han har klare meninger om hva han ønsker av denne gruppen.

– Jeg håper at vi får noen medlemmer, og at vi kan skape et nettverk i Rogaland. Jeg håper det ikke blir en gruppe der det ikke skjer noen ting. Jeg håper folk snakker sammen og at vi blir kjent med noen rundt overalt, sier Vetle.

– Det skal være en plass for ungdom, så alle kan ikke være med i denne gruppen, sier Eriksen.

De tenker at medlemmene må være mellom 13 og 18 år for å være i samme aldersgruppe. Vetle er selv 14 år og går i 10. klasse på Tananger ungdomsskole. Håpet er at ungdommene skal begynne å chatte, bli kjent, og kanskje også treffes til en spillkveld eller dra på kino eller kafé.

Eriksen peker på at det er opprettet en vennegruppe for voksne i Stavanger, som tok helt av.

– Vi forventer ikke at dette skal ta helt av, men det hadde vært kjekt med noen. Vi vet at behovet er der ute, sier hun.

Se bildet større

– Det er hjerteskjærende, og vi prøvde å vri hodet å komme opp med noe som vi kunne gjøre, sier Elisabeth Eriksen. Vetle Halvorsen håper vennegruppen vil bli en plass hvor folk snakker sammen og kanskje til slutt møtes. FOTO: Trine Barka Højmark

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!