Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor uenighet om tiggeforbud

Stor uenighet om tiggeforbud

Det blir trolig flertall for å innføre tiggeforbud i Sola. Både Høyre og Frp er for å forby tigging i kommunen. – De næringsdrivende synes det er dumt at politiet ikke mener dette er problem, når de tar kontakt flere ganger, sier Ole Ueland (H). FOTO: Trine Barka Højmark

Høyre vil forby tigging for å kunne hjelpe de vanskeligstilte på andre måter, mens Ap mener et tiggeforbud ikke gjør noen nytte. Det ble likevel vedtatt at kommunen skal vurdere et tiggeforbud.

Tekst:

Publisert:

Ordfører Ole Ueland (H) har allerede annonsert at han ønsker et tiggeforbud, og det var på hans bestilling at politivedtektene var oppe til vurdering i formannskapet tirsdag. Politikerne skulle da bare se på hva de ønsket å endre i vedtektene, og så skal rådmannen komme tilbake med en ny sak hvor de endelige vedtakene skal gjøres.

Likevel ble det en tiggedebatt i formannskapet og de ulike partiene var svært uenige.

LES OGSÅ: – Ikke et problem i Sola

LES OGSÅ: – Et forbud er ingen løsning

Har allerede regler

– Når vi skal vurdere politivedtektene må det være i forhold til om det er problemer som politiet ikke kan håndtere med dagens vedtekter. Høyre nevner jo tigging, men politiet sier de har de virkemidlene de trenger for å håndtere tiggere som opptrer truende. Vi ser ikke behov for nye regler om tigging, mener Anja Berggård Endresen (V).

Også Ap er sterkt i mot et tiggeforbud. De mener at tiggeproblemene ikke løser seg ved å gi tiggerne en bot.

– De tigger ikke fordi de har lyst. Hadde de hatt andre måter å tjene penger på, så hadde de gjort det, sier Siv-Len Strandskog (Ap).

LES OGSÅ: – Tiggerne plager kundene

Tigging hjelper dem ikke

Høyre stod likevel på sitt og mener at vi ikke må være et samfunn som oppfordrer til tigging.

– Vi vil heller hjelpe folk i hjemlandet sitt. I stedet for å legge til rette for tigging i Norge. Det er ikke en vei ut av fattigdom, sier Janne Stangeland Rege (H).

Ueland peker på at når nabokommunene innfører tiggeforbud, vil tigging i Sola bli et enda større problem.

– Bare de siste ukene har jeg fått flere henvendelser fra innbyggere og ikke minst næringsdrivende. De synes det er dumt at politiet ikke mener dette er problem, når de tar kontakt flere ganger. Dette er et økende problem i Sola og det blir større for hver dag som går, sier han.

LES OGSÅ: Maria sover ulovlig på parkeringsplassen

LES OGSÅ: – Uaktuelt å gi rumenerne et sted å bo

LES OGSÅ: – Problematisk å vise rumenerne bort

Hva er sanksjonene?

– Jeg ser ikke hvorfor dere vil ha et forbud. Hva skal konsekvensene av et tiggeforbud egentlig være? Du kan gi bøter, som de ikke har råd til å betale. Eller du kan gi dem fengselsstraff, som vil være en foretrukket plass å bo for mange av dem som tigger, sier Berggård Endresen.

Ueland mener derimot at politiet også kan bortvise tiggerne og - som en siste utvei - utvise dem. Berggård Endresen mener at politiet ikke kan utvise folk for så små lovbrudd som tigging.

Rådmannens forslag om å utrede et tiggeforbud fikk likevel flertall mot Krf, Ap og Venstre.

Se bildet større

– Politiet har de virkemidlene de trenger for å håndtere tiggere som opptrer truende, sier Anja Berggård Endresen (V). FOTO: Trine Barka Højmark

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!