Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stort nei-engasjement mot storkommune

Stort nei-engasjement mot storkommune

Ja til Sola kommune trakk mange til kulturhuset i kveld. FOTO: Helene Pahr-Iversen

– Vi gir fra oss alt om vi sier ja til storkommunen, mener Terje Larsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2016 kl 09:50

Terje Larsen er stolt innfødt solabu og en av mange som tok ordet da motstanderne av storkommunen møttes i kulturhuset tirsdag kveld. Og de var mange. Allerede et kvarter før møtestart måtte kulturhussjef Eirik Vatne finne frem flere stoler. Foajeen i kulturhuset ble raskt full av mennesker som ville markere sitt nei til storkommune-standpunkt.

– Best alene

Tidligere ordfører Håkon Rege leder nei-siden og sa før møtet at det viktigste denne kvelden er å få på plass et styre slik at arbeidet med å mobilisere, informere og påvirke kan starte.

– Jeg har vært ordfører i mange år og en del av solapolitikken i enda flere år. Jeg har sett folk legge stein på stein for å få det gode tjenestetilbudet vi har i dag. Etter at jeg ga meg som ordfører sa jeg at jeg ikke ville blande meg i politikk mer, men dette vil jeg bruke av tiden min på, sa Rege til stor applaus fra salen.

Han har tidligere uttalt til Solabladet at han ikke ser noen gode argumenter for en kommunesammenslåing.

– Det står jeg ved. I dag sier loven at du har rett på barnehageplass i den kommunen du bor i. I en storkommune er det derfor ingenting som hindrer at barn i Sola blir tildelt plass i Stavanger. Det samme gjelder sykehjemsplasser, påpeker Håkon Rege.

Bekymret for nærhet til barnehage og sykehjem

Nærhet til de mest brukte, og kanskje de viktigste, tjenestene er det som opptar folk mest, viser undersøkelsen som ligger til grunn for prinsippdokumentet for Nord-Jæren kommune. Ingen av de mange i salen tror det kan garanteres at tjenestene i en storkommune vil være like nære som de er i dag.

Venke Jørstad Moe fra Sande barnehage er en av flere som tar ordet i forsamlingen og sier seg bekymret for fremtidig barnehagedekning i en storkommune. Senterparti-politiker Anne Marie Joa sier seg like bekymret for sykehjemstilbudet.

– I Stavanger er praksisen at folk kan risikere å måtte flytte mellom tre ulike sykehjem mens de venter på permanent plass. Slik har ikke vi det. Slik flytting er en belastning for eldre og syke, mener politikeren og sykepleieren Joa.

– Hva med landbruket?

Det var mange som ga avkall på vårens hittil flotteste kveld for å bli med på nei-møtet i kulturhuset. Flere av dem er tidligere politikere som kjenner seg kallet igjen til samfunnsengasjement. Noen er her for å oppfylle et gammelt løfte.

– Da jeg startet som lærer på Grannes skole på 60-tallet, var skolen ny. Den ble bygget rimelig fordi det var mange som trodde Grannes var i ferd med å bli innlemmet i Stavanger. Da det ikke skjedde, sa jeg at jeg ville gå fra dør til dør dersom dette skulle bli aktuelt igjen, sier Magnus Soland, som også har en fortid som KrF-politiker i Sola.

Mange av de fremmøtte sier de har vært motstandere av kommunesammenslåing hele tiden. Andre har vaklet litt.

– Jeg var først imot, men da jeg leste prinsippdokumentet ble jeg litt revet med. Det er jo bra det som står her, tenkte jeg. Men så kom jeg til fornuft og innså at det står kun én intetsigende linje om landbruket. Sola er en landbrukskommune, ikke la oss sysle vekk det gode landbruket vårt, appellerer Frp-politiker Margrete Dysjaland.

Bekymret for idretten

Blant de mange som tok ordet under møtet var også tidligere kommunestyrepolitiker Bjørn Enoksen.

– Siden 1965 har Madla stått på en prioriteringsliste for å få en flerbrukshall. De har cirka 20.000 innbyggere i den bydelen. Hva har skjedd siden den gangen i Sola? Jo, vi har fått Åsenhallen, Tanangerhallen, Skadberghallen og flere skoler har flerbrukshaller, sier han.

Idrettens kår i Nord-Jæren kommune bekymrer også Morten Saxvik, som sitter i styret i Havørn.

– Idretten i kommunen vår er fundamentert på frivillighet. Vi har god rekruttering og støttende foreldre. Havørn teller cirka 1300 medlemmer, og betyr det samme for Tananger som Havdur gjør i Sørabygda, Sola på Sola og Våganes på Røyneberg. Men vi har svært få administrative ressurser. Det gjør at vi er avhengige av et tett samarbeid med kommunen. Vi kjenner Sola kommune og vet hvem vi skal snakke med der for å få hjelp. I en storkommune blir det helt nye folk og helt ny organisasjon, og vi mangler de administrative ressursene til å orientere oss i en ny kommune, mener han.

Han er også bekymret for rasjonalisering og driftsoptimalisering av idrettsanlegg.

– Kan vi være sikre på at barn i Tananger får bruke idrettsanleggene i Tananger som de får i dag, spør han.

– Hva med lokaldemokratiet?

Håkon Rege er klokkeklar på at prinsippdokumentet som beskriver Nord-Jæren kommune verken er juridisk eller politisk bindende for noen.

– Det som står her kan endres i det første nye bystyremøtet. Det skal bare ett vedtak til så er eiendomsskatt innført. Det betyr ingen ting at partene som har møtt hverandre til naboprat sier det ikke skal være eiendomsskatt. Et vedtak gjelder bare til et nytt er fattet, sier den erfarne politikeren.

Den eneste blant forsamlingen som har deltatt på nabomøtene mellom Sola, Stavanger og Sandnes er Ap-politiker Siv-Len Strandskog. Hun sier hun ikke står bak noe av det som står i prinsippdokumentet, og at det er et rent bestillingsverk som gir statsråd Sanner nøyaktig det han ber om: En utredning av mulighetene for en storkommune på Nord-Jæren.

– Jeg er helt imot en storkommune, og det er mange grunner til det. En av dem er lokaldemokratiet. Vi får kanskje to-tre medlemmer inn i det nye bystyret på 59 medlemmer. Er det å være godt representert? De fleste av politikerne kommer til å være fra Stavanger. Tror dere de vil prioritere sentrumsutvikling i Sola og Tananger når de kommer til å være fullt opptatt med å holde Stavanger og Sandnes by i live, spør hun.

Snart blir det ja-møte

Etter kveldens møte er motstandsgrupperingen Ja til Sola kommune etablert med et styre. Nå skal det lages informasjonsbrosjyrer, arrangeres stand og vekke engasjementet både ute og på sosiale medier.

Det er samtidig iferd med å etableres en tilsvarende ja til storkommunen-gruppe. Denne har sitt første møte mandag.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!