Test: Badeplasser i Sola: Strandtest

Solabuen har mange herlige badeplasser å velge mellom. FOTO: Arkivfoto

Hvorfor dra til Syden når du bor i Sola? Finn ditt favorittbadested i sommer!

Tekst:

Publisert:

Solabladet.no
Solabladet A/S

Hva er vel bedre enn å late seg i sola en varm sommerdag, med sand mellom tærne og utsikt over turkist hav? Heldigvis for solabuen trenger man ikke reise langt for å få sydenstemning. Hvit sand og langgrunn bunn under krystallklart vann karakteriserer deler av kystlinjen til Sola. Hver badeplass har sin egen sjarm, og 4U har derfor testet ut både sterke og svake sider ved seks ulike steder.

Den årlige kontrollen av badevannskvaliteten i Sola viser etter første oppdatering en utmerket vannkvalitet både på Solastranden, Vigdelstranden og Sjøbadet på Myklebust. På Hellestø og Ølberg er vannkvaliteten god, mens Ormen Lange derimot tester til «dårlig». Er aktivitetsmulighetene viktigere enn selve badingen, er Ormen Lange likevel et fint uteområde. Idyllen derimot kan ikke måle seg med Hellestø, eller desto mer naturskjønne Vigdel. Dersom mat er den overordnede drafaktor er Ølberg midt i blinken, så lenge folkemengden ikke plager deg. Skulle det likevel bli i overkant trangt om plassen er det heldigvis ikke langt til Solastranden hvor du garantert finner roen. Frister ikke tanken på sand i håret? Da venter Sjøbadet i Tananger. God sommer!

5 stjerner: Vigdelstranden

+ Toaletter ved parkeringsplassen
+ Bossbøtter utenfor toalettbygget
+ Krystallklart vann, fin og lys bunn
- Ingen kiosk
- Litt tang på sanden
+/- småkrabber på bunnen

Mellom irrgrønne knauser, svaberg og fjell ligger Vigdelstranden idyllisk til i ei lita bukt mellom Tjelta og Rege. Strandlinjen er kort og sanddynene ruver i bakkant. Bunnen er langgrunn og passe langt fra land lokker en liten øy og et par skjær, som man kan svømme ut til. Nydelig badeplass for deg som verdsetter skjønne omgivelser. For å komme seg ut hit må man ta buss 41, men denne går kun i skoledagene.

4 stjerner: Hellestøstranden

+ Bossbøtter på parkeringsplassen
+ Ren og ryddig strand
+ Klart vann
+ To toalett
- Ikke vask på toalettene
- Kan være sterke undervannsstrømmer i sjøen
- Ingen kiosk

Med utsikt til Feistein fyr ligger Hellestøstranda idyllisk til, omkranset av fin natur og med sanddyner i bakkant. Ypperlig strand å fly drage på, og den langgrunne bunnen gjør at man kan vasse langt ut. Flott alternativ til badeplass for deg som foretrekker en brei sandstrand. Det er krøkkete å komme seg hit med buss, så sykkel eller bil er å fortrekke.

3 stjerner: Ormen Lange

+ Mange bossbøtter
+ Sandvolleyballbane, liten fotballbane og én huske
+ Bord og benker
+ Tillaget fire plasser for å grille
- Ikke kiosk
- Ikke do
- Tynn sone med tang i fjærekanten
- Til tider dårlig vannkvalitet
- Overfylte bosskurver

For dem som bor på Røyneberg eller Grannes er Ormen Lange absolutt det nærmeste alternativet. I motsetning til de andre strendene i testen består havbunnen på Ormen Lange av en blanding av stein og sand, noe som forsåvidt er kjekt for de minste som gjerne vil snu på steiner og finne krabber. Badestedet anbefales for den rastløse som heller vil spille ball enn å late seg i solsteiken.

4 stjerner: Ølbergstranden

+ kiosk og restaurant
+ klart vann
+ Liten lekeplass og sandvolleyballbane bak sanddynene
+ bossbøtter ved lekeplassen
+ Toaletter tilknyttet campingplassen
- Tang både på stranden og i sjøen, og store svarte felt i havet

Tar du veien til Ølberg en fin sommerdag, blir du garantert ikke alene. Den 400 meter korte, halvmåneformede stranden er et populært reisemål for solhungrige jærbuer når gradestokken bikker 20 grader. Om været er godt, bør du belage deg på å stå en stund i kiosk-kø, dersom burger, pølse eller is skulle friste. Buss: Nummer 41 fra Sande terrasse.

3 stjerner: Sjøbadet i Tananger

+ Flott anlegg, tilrettelagt for rullestolbrukere
+ Bossbøtter og to livvester
- Ingen kiosk
- Ingen do (foreløpig)
- Brunt, lite innbydende vann som ser skittent ut og rusk flyter i vannet
- Alger på sementen langs kantene
- Svært varierende dybde

Sjøbadet i Tananger ligger i nydelige omgivelser ved kyststien, og er et flott badested for deg som misliker sand. Betong fyller fint ut mellom svabergene og badeanlegget. En rampe som leder ut i vannet sikrer adkomst til bassenget også for funksjonshemmede, men vær obs på at den stopper brått. Vær også oppmerksom på at steinbunnen er ujevn med skarpe steiner som stikker opp. Man bør derfor på ingen måte stupe eller hoppe, da vannet ofte er brunt og dermed umulig å skimte bunn. Negativt er det at badeanleggets popularitet fører til lite innbydende vann. Rusk flyter, alger ligger langs kantene på sementen og vannet ser i det hele tatt skittent ut. Dette trekker ned, slik at sjøbadet kun får tre av fem mulige soler.Buss: Ta 9en fra Solakrossen og gå av ved busstoppene «Sjøleik» eller «Myklebustvegen». Gå deretter over haugen og nedover mot havet.

5 stjerner: Solastranden

+ Lang strandlinje
+ Parkering både i nordenden, sørenden og midt på, ved strandhotellet.
+ Strandkiosk
+ Lite tang
+ Toaletter i sørenden tilrettelagt for handikappede, samt toalettbygg mellom nordenden av strandhotellet og sanddynene.
- Få bossbøtter

Vakre Solastranden utgjør den lengste stranden i denne testen med sine 2,3 km. Her er det neppe et problem å finne en plass for seg selv, enten på stranda eller i sanddynene. Solastranden er åpnere enn de andre strendene, men også mer utsatt for vind. Dette i kombinasjon med en langgrunn bunn, gjør stranden perfekt for sjøaktiviteter som bølgesurfing og kiting. Sola Strandhotell driver en strandkiosk som holder åpent mellom klokken søndager hele året og noen timer hver dag i sommerferien.

Siste nytt i Nyheter

Nå kan du få gratis advokathjelp
ANNONSE
Havarikommisjonen skal <br> granske fritidsbåt-ulykker
 
I denne barnehagen er sykefraværet lavt
McDonald's nærmer seg åpning
Norsea Group med ny avtale på Dvalin-feltet
 

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Sandnesposten

Bygdebladet

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE