Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykler for kreftsyke barn

Sykler for kreftsyke barn

Team Rynkeby Rogaland med hele sju syklister fra Tananger. Fra venstre Robert Sæbø, Nicholas Matthews, Jostein Økland, David Ottesen, Arild Østbø og Arild Hegerland. Pål Krøger er også med på laget, men ikke på bildet. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Minst to ganger i uken kommer denne gjengen sammen for å trene seg opp til å sykle til Paris - for barnekreftsaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2016 kl 08:37

VELDEDIGHET: - Dette gjør vi ikke bare fordi vi liker å sykle, eller fordi vi vil trene. Vi gjør det også fordi det er meningsfullt, sier Arild Østbø, kaptein på Team Rynkeby Rogaland.

Østbø er tanangerbu i likhet med hele sju andre fra det rogalandske Rynkeby-laget. Sju tanangerbuer med minst én ting til felles: Et ønske om å støtte forskning på barnekreft.

Foruten kaptein Østbø består tanangerfløyen av David Ottesen, Arild Hegerland, Nicholas Matthews, Pål Krøger, Jostein Økland og Robert Sæbø. Bare Ottesen og Østbø har syklet til Paris tidligere. For å bli med i Team Rynkeby må man søke og begrunne hvorfor man søker.

- Det er tre fundamenter her. Vi skal gjøre noe godt for andre, vi skal gjøre noe godt for oss selv, og vi skal gjøre noe godt sammen med andre, forteller kapteinen.

Barnekreftsaken

Team Rynkeby består av cirka 1800 syklister i de fem nordiske landene. 220 av disse er norske og fordeler seg på fem lag, der Rogaland med sine cirka 35 medlemmer er ett av dem.

Hvert år sykler lagene fra de fem landene til Paris for å samle inn penger til barnekreftforskning i Norden. Det skjer gjennom innsamlingsaksjoner og sponsor-bidrag. Rynkeby-uniformen til laget fra Rogaland har flere logoer fra givere i området, og dette er penger som går uavkortet til barnekreftsaken.

- Å sykle for barnekreft er meningsfullt. Forskning på kreft blant barn er veldig viktig, fortell-er Arild Østbø og David Ottesen, som opplever at de møter både interesse og velvilje for det de gjør.

For barnas skyld

Gjengen forplikter seg til å bidra til innsamlingsarbeidet, og til å trene jevnlig frem mot Paris-turen. Det er et krav at deltakerne har tilbakelagt minst 2500 kilometer på sykkelen i løpet av ett år før sommerens store fysiske prøvelse.

Å sykler til Paris er hardt arbeid, så Rynkeby-gjengen fra Tananger roser det støttende og viktige fellesskapet de har seg imellom. Noen av etappene er tøffe, og da er det fint å huske på hva som er målet med turen.

- Det er også grunnen til at vi starter turen på Rikshospitalet i Oslo. Blir det tøft underveis, tenker vi på barna der og hvorfor vi gjør dette, sier Arild Østbø.

Rogalandslaget samlet inn 1,7 millioner kroner i fjor, og håper på god støtte fra næringslivet for å holde trykket oppe på barnekreftforskning.

Team Rynkeby

• Team Rynkeby er et internasjonalt veldedighetsprosjekt som samler inn penger til barnekreftsaken i Norden.

• Består av 1.800 syklister fordelt på alle nordiske land. 400 personer på service. Ca. 220 syklister i Norge på fem lag.

• Samlet totalt inn 82 millioner kroner i Norden i 2016, derav seks millioner kroner i Norge. Sponsorer fra firma er viktigste grunnlaget for innsamlingen.

• Pengene går uavkortet til Barnekreftforeningen, og midlene brukes til forskning på barnekreft i Norge. Syklistene som er med dekker alle utgifter selv.

• Team Rynkeby oppsto i 2001 da en lungesyk ansatt i Rynkeby Foods i Danmark fikk en idé til hvordan han kunne komme i bedre form.

• Sammen med kollegaer syklet de til Paris for å få med seg innspurten i Tour de France i paradegata Avenue des Champs-Elysée.

• Før turen hadde de fått sponsormidler av bedrifen, og etter turen hadde de et overskudd på 42.000 kroner. Disse ga de ansatte til barnekreftavdelingen ved universitetssykehuset i Odense.

• Dette ble starten på et veldedighetsprosjekt som hele Norden i dag deltar i. Norge kom med i 2014.

• Fra gaven på 42.000 kroner det første året, samlet cirka 1800 syklister i fem land inn 82 millioner kroner i 2016 og nesten 250 millioner kroner totalt gjennom disse 14 årene.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!