Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Trist at vi mister hundestranden

– Trist at vi mister hundestranden

Marit Myrstad og Naomi Kopperdal går ofte tur med hundene Mira og Samson på Hellestø, og synes det er forargerlig at politikerne nå har bestemt at båndet må på alle dager. – Jeg kjører gladelig fra Ålgård for å slippe hunden min løs her, sier Myrstad. FOTO: Line Viste

Etter nyttår får ikke den badeglade labradoren Samson løpe fritt og bade på Hellestø. – En trist beslutning for både mennesker og dyr, mener hundeeier og sørabygding Naomi Kopperdal.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2015 kl 11:28

Utenom sommerhalvåret har det vært lov å la de firbeinte løpe fritt på Hellestøstranden tre dager i uka. I forrige kommunestyremøte ble det vedtatt med knapt flertall å avvikle denne ordningen, selv om et alternativt område ikke er på plass. Dette skuffet og provoserte hundeeier Kopperdal, som bor i Hålandsmarka og bruker stranda flittig som turområde.

– Hundestranden er noe av det beste vi har her i Sola. Jeg synes det er utrolig at politikerne ikke ser hvilket unikt tilbud dette er. Denne stranden er naturens egen antidepressiva, sier Kopperdal, og legger til at det var svært uheldig at kommunen sendte forslaget ut på offentlig høring midt i fellesferien.

– Mange som ville ha sagt noe fikk det ikke med seg, sier hun.

Bruker stranden som terapi

Kopperdal jobber innen psykiatrien og har sett hvor mye det å ha hund og det å bevege seg langs sjøen betyr for mange mennesker. Det samme gjelder for henne selv. For henne er en tur på stranden som terapi å regne på dårlige dager.

– Jeg har snakket med flere som kommer hit og lar ruskeværet rive i seg og går av seg tristheten på Hellestø. Dessuten er det et blitt et sted hvor mange får dekket et sosialt behov. Det er viktig for både eldre og ensomme. Når man først har hund blir det jo ikke til at man først går en tur alene på stranden og så en tur med hunden etterpå, sier hun.

– Dere kan vel fortsatt gjøre dette med hunden i bånd?

– Det blir ikke det samme. Det er bra for hundene å få bevege seg fritt innimellom, og som eier kjenner jeg på en utrolig glede ved å se hunden få boltre seg. Mange hunder, sånn som Samson, elsker dessuten å bade. Det blir ikke lett å få til med båndet på, sier Kopperdal.

Kommer langveisfra

Denne dagen har Samson og matmoren selskap av Marit Myrstad og hunden Mira. De har kjørt fra Ålgård for å gå tur på Hellestø, og det er noe de gjør ofte.

– Det er fantastisk å komme hit. Der jeg bor har vi også turområder, men det er skog og kan ikke sammenlignes med dette, sier Myrstad.

Se bildet større

Samson er en badehund som liker seg god på stranden. – Hvorfor skal vi miste dette tilbudet fordi noen er redd for hunder og noen få eiere ikke vet hvordan de skal oppføre seg? spør matmor Naomi Kopperdal. FOTO: Line Viste

Selv om dette er en fredag og foreløpig båndfri dag, har hun langline på for å holde kontroll på handhunnen og hunnhunden, siden Mira er midt i løpetiden. Matmødrene er usikre på hvor lett omsettelige blandingsvalper av labrador og mellomschnauzer hadde vært.

Begge hundeeierne er vant til å lese situasjoner, og er påpasselige med å ta på båndet igjen hvis de ser at det er nødvendig.

– De aller fleste eiere kjenner hunden sin godt og vet hva de bør gjøre. Jeg synes det er helt idiotisk at vi skal legge dette opp etter at uheldige episoder kan oppstå. Det er jo ikke sånn at fordi noen kan bli påkjørt må alle slutte å kjøre bil, sier Kopperdal.

Ikke det samme innenfor gjerde

Samtlige politiske partier har sagt at de ønsker å finne et alternativt båndfritt område i Sola. Et inngjerdet område i Ølbergskogen er nevnt, men dette er ikke på plass ennå. Rune Østerhus (H), leder utvalg for kultur, samfunnsutvikling og miljø, som først behandlet saken. Han har sagt at det nye stedet skal være på plass innen året er omme. Kopperdal og mannen har vært på det inngjerdete området på
«Sirkustomten» ved Vannassen i Stavanger, men synes ikke noe om det.

– Det kan ikke sammenlignes med stranden her. Hvorfor skal vi miste alle de gode, særegne tilbudene som finnes i Sola? Nå har vi hverken bokhandel, hobbybutikk eller hundestrand lenger. Skal vi måtte dra ut av kommunen for alt mulig? spør Kopperdal.

Aller helst ville hun ha beholdt Hellestø som båndfri strand, men hvis en omkamp er umulig vil hun gjerne ha en av de andre strendene.

– Vi drar gjerne til Vigdel hvis vi får lov til det, men der tror jeg kanskje det er mer beitedyr. Her på Hellestø finnes det jo ikke beitedyr, sier hun.

– Gå et annet sted

Begrunnelsen for å gjøre om på dagens ordning var at det skapte forvirring rundt hvilke dager det var lov å slippe hundene løs og ikke, mange trodde det gjaldt samtlige dager, andre hele året, og at det derfor ikke fungerte å oppsøke stranden på de "hundefrie" dagene for de som ønsket det. Østerhus omtalte det som rent anarki. Margrete Dysjaland (Frp) talte for at hundene gjerne måtte gå løse hele året på stranden for hennes parti sin del.

Kopperdal ser ikke logikken i at det skal tas hensyn til at noen mennesker er redd hunder. Hun mener det er opp til disse folkene å jobbe med frykten.

– Jeg hører stadig folk si at de er redd hunder fordi de har hatt uheldige eller skremmende opplevelser som barn. Javel, vi har vel alle opplevd skremmende ting i løpet av oppveksten. Jeg oppfordrer disse menneskene til å jobbe med frykten. Les dere opp eller møt hunder i trygge omgivelser for å komme dere videre, sier Kopperdal, som dessuten mener at det er nok av strender å ta av her i kommunen.

– Hvis folk er så redde kan de gå en annen plass. Kunne ikke vi hundeeiere få hatt denne ene stranden noen dager i uka? Det går jo an å gå tur og jogge både på Solastranden, Regestranden og Ølberg, sier hun.

Kopperdal er skuffet over politikerne, og særlig av KrF.

– Jeg trodde de var et familieparti som var opptatt av folks velferd, sier hun.

– Vanskelig sak

Jan Sigve Tjelta (Krf) er klar på at dette har vært en vanskelig sak, og at det er umulig å gjøre alle til lags.

– Det er nærmest en gordisk knute vi har fått utdelt. Det er to parter som ønsker vidt forskjellige ting, sier han.

Tjelta er klar på at dersom folk hadde overholdt regelen om båndfrie dager tre ganger i uken, hadde ikke dette vært et problem. Men så lenge de får tilbakemeldinger fra folk som ikke våger seg ned på stranden fordi de stadig opplever at hundeeiere ikke følger reglene, blir de nødt til å foreta seg noe.

– Jeg har snakket med flere barnefamilier som holder seg unna Hellestøstranden og heller velger å dra andre steder. Når det er sånn holder vi i realiteten stranden stengt for disse menneskene, og det ønsker vi heller ikke, sier Tjelta.

Han mener at høringsrunden var god nok, til tross for at den strakk seg over ferien, da de fleste allerede kjenner argumentene i denne saken.

Samtidig forsikrer han hundeierne om at et nytt område hvor hundene kan gå uten bånd skal være på plass innen årsskiftet.

– Det er to sider av samme sak. Det er en likeverdig del av vedtaket det også. Vi har diskutert Ølbergskogen, men har ikke konkludert ennå, sier Tjelta.

Båndtvang på Hellestøstranden

  • I perioden 21. august til 31. mars har det vært lov å la hunder gå uten bånd på Hellestø og Bybergsanden tre dager i uken (mandag, onsdag og fredag).
  • 3. september vedtok kommunestyret å legge ned denne ordningen med virkning fra 1. januar 2016.
  • Høyre, KrF og Sp sitt forslag om å legge ned dagens ordning og se på Ølbergskogen som et alternativ fikk et knapt flertall med 22 mot 19 stemmer.
  • Frp, Ap, Venstre og Tanangerlisten fremmet et forslag om at dagens ordning skulle vurderes på nytt når et alternativt sted å kunne lufte hunden uten bånd hele året foreligger. Partiene ville at Ølbergskogen vurderes sammen med andre potensielle områder.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!