Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker kino til kulturhuset

Ønsker kino til kulturhuset

Ungdomsskoleelev Arian Rahèl vil gjerne se kino i kulturhuset. - Jeg tror det vil kunne samle flere ungdom i Sola, sier han. FOTO: Helene Vikingstad

Arian Rahèl i ungdomsrådet mener Sola trenger egen kino.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.03.2015 kl 16:18

Arian Rahèl (14) er medlem i elevrådet ved Sola ungdomsskole. Da kommunen sitt ungdomsråd ble opprettet like etter nyttår, ble Arian valgt inn som én av to representanter fra Sola ungdomsskole. Ungdomsrådet, som består av ni medlemmer, behandler saker som gjelder oppvekstvilkår for barn og ungdom i Sola kommune.

Rahèl mener kino til kulturhuset burde tas opp som en sak. Daglig leder ved kulturhuset Eirik Vatne stiller seg positiv til forslaget.

– Vi trenger kino

Rahèl forteller at ideen kom da elevrådet ble innkalt til kulturhuset for å diskutere hvordan kulturhuset kan bli enda bedre for solabuen.

– Kulturhuset er et stort flott bygg, som man burde utnytte best mulig. Her er flotte saler, og jeg mener det er et veldig fint utgangspunkt for å starte en kino, sier Arian.

Rahèl synes Sola trenger flere fritidstilbud slik at både barn, ungdom og voksne kan benytte seg av kjekke aktiviteter i Sola. Han påpeker at ungdommer er spesielt glade i kino, men må nå ta bussen til Stavanger eller Sandnes for å se filmer.

– Å komme seg til Stavanger eller Sandnes tar rundt en halvtime hver vei med buss. En kino i Solakrossen vil ligge mer sentralt for oss, og det ville dermed bli mye enklere for solabuen å komme seg på kino. Jeg ser for meg at kinoen og foajeèn i kulturhuset blant annet ville blitt et sted ungdommen kunne møtes for å prate, slappe av og se kino i helgene. Kinoen ville absolutt hatt en positiv innvirkning på livet i Solakrossen, understreker Rahèl.

Daglig leder Eirik Vatne informerer om at hele kulturhuset har siden 2014 hatt trådløst nettverk til fri benyttelse for brukerne av huset. Dette gjør det kjekkere å oppholde seg på kulturhuset for både ungdom og voksne.

Lave priser og aktuelle filmer

Kulturhuset har vært lokale for bygdekino tidligere. Vatne opplyser at denne kinoen avrundet sin virksomhet i kulturhuset rundt år 2005. Konseptet bygdekino er et tilbud om kino på steder som ikke har egen, fast kino. Bygdekinoen sørget for både film og visningsutstyr. Filmene var godt besøkt da det ble satt opp barnefilmer, men å trekke ungdommer derimot ble problematisk ettersom bygdekinoen ikke viste de nyeste filmene. Dessuten gikk det flere uker mellom hver kinovisning. Arian ønsker en kino som viser ungdomsfilmer, og han vet hva som må til for at konseptet skal bli bra:

– Prisen må være lavere enn i Stavanger og Sandnes. I tillegg må filmene vises med det samme de kommer ut. Det nytter ikke å vise en film to uker etter at Stavanger og Sandnes har startet å vise den, for da har ungdommene i Sola allerede sett den. Jeg ser for meg at filmene går både i helgene og ukedagene. Hvis disse kravene oppfylles, tror jeg kinoen ville blitt en suksess, smiler Arian.

Åpen for forslaget

Kulturhusets daglige leder, Eirik Vatne, stiller seg positiv til ønsket om å få kino i kulturhuset. Han vet ikke om det lar seg gjøre, men er villig til å forsøke dersom flere vil ha kino og det kommer en bestilling.

– Vi er positive til all aktivitet, spesielt hvis det er rettet mot barn, ungdom og familie. Da strekker vi oss langt. Vi har ikke dedikerte midler til det, så vi må se om det er noe ekstra midler i så fall, opplyser Vatne. Han tilføyer at hvis de skal forsøke å starte kino, må de få vite hvordan ungdommene ønsker å ha den.

Hva må til for å starte kino?

– Først og fremst må man ha noen som ønsker å komme og se filmene. Neste runde er å få kinomaskin og lydanlegg, forteller Vatne og presiserer at dette er utstyr de ikke har.

Han forteller at det må bevilges penger til å kjøpe utstyret. Dersom en ønsker å gå for samme kvalitet som det er i Stavanger og Sandnes vil prisen ligge på 800.000 kroner. Avgiftene for å drive kino kommer i tillegg. Etter diskusjon med andre kinodriftere har kulturhuset kommet fram til at Intimscenen er den beste salen for å vise kino. Denne salen har kapasitet på 68 personer. Et annet alternativ er å høre med bygdekinoen om de kan komme tilbake.

– Selv om det var en tid det ikke fungerte før, kan vi godt gå en runde og se om vi får det til igjen, sier Vatne.

Gallup

Trenger vi kino i Sola?

Ja, det hadde vært gøy!
Nei, det trenger vi ikke
Storfilmene hadde vært gøy å få til kulturhuet

Vis resultat

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!