Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dette er posisjonens viktigste saker

Skal blant annet bli strengere på langsiktige grense for landbruk

Dette er posisjonens viktigste saker

Høyre, Venstre og Krf skal samarbeid de neste fire årene og har nå bestemt hvilke saker de skal prioritere. Fra venstre: Varaordfører Jan Sigve Tjelta (Krf), ordfører Ole Ueland (H), gruppeleder i Venstre Anja Berggård Endresen og gruppeleder i Høyre Janne Stangeland Rege. FOTO: Trine Barka Højmark

For første gang har posisjonspartiene skrevet en avtale om hvilke saker de vil prioritere de neste fire årene. Blant disse er alt fra satsing på skolen og flere arbeidsplasser til jordvern og ubetjente biblioteker.

Tekst:

Publisert:

Det ble forrige uke klart at det er Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti som danner posisjonen i Sola kommune. Det betyr da at Ole Ueland (H) fortsetter som ordfører og Jan Sigve Tjelta (Krf) fortsetter som varaordfører. Disse tre partiene har nå samarbeidet i fire år, men har ikke hatt en avtale om hvilke saker de vil prioritere og hvilken retning de vil gå i. Det har de fått nå.

– Vi ser at det er en del ting som vi er enige om og at det er noe vi er uenige om. Men vi har nå satt ned de elleve punktene som vi er mest enige om, og som vi vil prioritere de neste fire årene, sier Ole Ueland (H) på en liten pressekonferanse på Godhjørna i dag.

– Det kan bli tøft i tidene som kommer og da er det viktig å ha en plattform som sier hva som er viktig, sier Jan Sigve Tjelta (Krf).

Strengere på jordvern

Det er ikke alle punktene som er hjertesaker for alle partiene, men de peker på at dette er noe alle kan akseptere.

– Noen av punktene er gjerne noen partier mer opptatt av enn andre, som det med døgnåpne biblioteker som er Venstres sak, sier Ueland.

Jordvern er heller ikke den saken Høyre har ropet høyest om, i motsetning til Venstre som er veldig opptatt av dette.

– Det er jo noen som har snakket mer om matjord, men det står omtrent det samme i alle programmene våre, sier Tjelta.

– Og vi har sett at dette er et tema som står høyt på dagsordenen og som blir stadig viktigere. Vi ser ofte at vi kommer til kort i diskusjoner og at vi må bli strengere på tilnærming av denne grensen. Vi vil derfor forholde oss til den slik den er i dag, men så er det også et vedtak om å se på hele denne grensen i fylket, sier Ueland.

Er fortsatt uenige om noe

Når det gjelder saker som ikke er kommet med på denne listen er søndagsåpne butikker noe Krf savner. De er klart i mot søndagsåpne butikker, men her er meningene forskjellige i de tre partiene.

– Men vi er jo fortsatt forskjellige partier selv om vi samarbeider, påpeker han.

– Og det skal det være takhøyde til også. Vi skal ikke presse noen til å mene noe, selv om vi samarbeider, sier Ueland, som selv er fornøyd med prioriteringslisten.

De peker på at velgerne ga tydelig beskjed om at de ønsker at Sola skal styre i samme retning som tidligere, siden posisjonen fikk flere stemmer.

– Og derfor ligger også hovedlinjene fast. Men det handler også om hvilken tid vi nå er i og at det å skaffe nye arbeidsplasser blir viktig nå. Mens det tidligere har handlet mer om å håndtere vekst.

– Ja, næringspolitikk og flyktningpolitikk har fått en annen prioritet, på grunn av det som skjer nå, sier Anja Berggård Endresen (V).

Dette er punktene som posisjonen vil prioritere:

• Satsing på kompetanseheving i skole og barnehage.

• Tilrettelegge for nye arbeidsplasser.

• Ha fullt trykk på å ta i mot flere syriske flyktninger.

• Ikke innføre eiendomsskatt.

• Ikke utfordre langsiktig grense for landbruk.

• Bygge ny kirke i sentrum.

• Fokus på ny ungdomsskole i sentrum.

• Sørge for at flere sykler.

• Utvidet åpningstid for biblioteker/ubetjente biblioteker.

• Utvikle opplevelses- og museumssenter ved Sømmevågen.

• Sørge for bedre sentrum i kommunen med superlekeplass, studentboliger, torg, mathall, sentrumspark, lokaler for kultur og helsekvartal.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!