Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Våre leger må ikke få reservasjonsrett mot aborthenvisning

– Våre leger må ikke få reservasjonsrett mot aborthenvisning

 

– Skal vi ta mer hensyn til legenes samvittighet enn til kvinnene i en veldig sårbar situasjon, spør Anja Berggård Endresen (V)

Tekst:

Publisert:

Gruppeleder i Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, sier hun håper det blir en frisk debatt omkring abort og fastlegenes reservasjonsrett i kommunestyret torsdag.

– Vi mener regjeringens forslag om at fastleger skal kunne reservere seg mot aborthenvisning er et stort tilbakeskritt i abortkampen, sier Venstre-politikeren.

– Hensynet må ligge hos kvinnene

Hun mener forslaget gjør leger over hele landet i stand til å føre sin egen motstandskamp mot abortloven på legekontorene i møte med ufrivillige og ofte sårbare gravide.

– Skal vi virkelig ta mer hensyn til legenes samvittighet enn til kvinnene? Hensynet må ligge på kvinnene, mener Anja Berggård Endresen.

Ingen rødstrømpe-sak

Torsdag fremmer Sola Venstre en interpellasjon i kommunestyret. Den har et meget tydelig forslag til vedtak: Sola kommune er en reservasjonsfri kommune. Ingen fastlege i Sola kommune skal kunne bruke reservasjonsretten.

– Jeg håper virkelig det blir vedtaket som fattes. Jeg håper også at, etter som dette er en verdisak, partiene fristiller sine medlemmer slik at ikke partipisken brukes, sier hun.

Anja Berggård Endresen sier dette er en sak som handler om medmenneskelighet.

– Dette er ikke en rødstrømpesak-sak, men om medmenneskelige hensyn. Dersom legene skal få reservere seg mot å henvise til abort, betyr det nok en stein til byrden for kvinnen, mener hun.

Må forholde seg til abortloven

Hun mener det vil være helt unødvendig belastende for en kvinne i Norge anno 2014 å måtte få nei av en lege for aborthenvisning.

– Jeg mener hensynet til legenes samvittighet er ivaretatt ved at de kan nekte å være med på å utføre et abortinngrep. Leger i Norge er nødt til å forholde seg til abortloven som gir kvinnen rett til abort, fastslår Venstre-politikeren.

Flere av Venstre sine lokallag har fremmet tilsvarende interpellasjoner i by- og kommunestyrer rundt i landet. I flere byer signaliseres det motvilje mot forslaget om reservasjonsrett for henvisning.

KrF-sak

Det er KrF som har fått gjennom lovforslaget i en spesialavtale med Høyre og Frp under regjeringsforhandlingene. Helse og omsorgsminister Bent Høie (H) har sendt ut på høring et forslag om at kommuner skal ha mulighet til å inngå avtaler med sine fastleger om reservasjon mot å henvise kvinner til abort.

– Et slikt forslag setter menneskerettigheter i fare. Vi mener at leger ikke bør reservere seg mot noe som helst. Det er kvinners grunnleggende og ubestridte rett å bestemme seg over sin egen kropp. Ingen kvinne skal bli utsatt for den overraskelsen og ydmykelsen at de møter en fastlege som ikke vil henvise dem til abort, sier Anja Berggård Endresen.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!