Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Været i januar

Tørrere enn normalt

 Været i januar

Regn, vind og plussgrader var det som preget været i måneden som gikk. FOTO: Anne Buckle

Sterk vind, opphold og mild temperatur preget årets første måned.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.02.2014 kl 17:34

Været i Sola i januar har vært preget av lite nedbør og sterk vind. Statsmeteorolog Tore Vassbø forteller at vinden har vært sterkere enn den normalt er i årets første måned.

- I tillegg har vinden vært noe mer østlig enn normalt. Det spesielle i år er at vinden har kommet fra samme retning over en så lang periode. Dette skyldes et stabilt høytrykk over Nord-Russland, som har presset lavtrykkene fra vest inn sør for oss. Derfor har hele landet fått vind fra østlig eller sørøstlig kant omtrent hele måneden, sier han.

- Tørrere enn normalt

Vassbø forteller også at januar har vært en tørr måned.

- Januar har vært tørrere enn normalt, men langt fra noen rekordmåned slik det har vært lenger nord i landet. Sola fikk 68,2 millimeter nedbør, mens normalen er 92 millimeter, sier han og legger til at den minste nedbøren målt i januar var på 4 millimeter tilbake i 1996.

Til tross for å være sesongens andre vintermåned har i tillegg temperaturene for det meste holdt seg på plussiden av gradestokken.

- Middeltemperaturen for januar var på 2,9 grader, mens normalen er 0,9 grader. Dette er likevel et stykke fra høyeste middeltemperatur som er målt i Sola. Den var på 5,9 grader i januar 1989, sier han.

Mildt og perioder med regn

Denne uken i Sola vil i følge meteorologen være preget av et nærgående lavtrykk inn fra sørvest.

- Generelt ser lavtrykkene ut til å ha en noe mer nordlig bane enn det som var tilfellet i januar. Det vil føre til vind fra sør til sørvest, periodevis med kuling på kysten og perioder med regn. Generelt vil det være relativt mildt, slik at man må et stykke opp i fjellet eller inn i landet for å få nedbør som snø, sier Vassbø.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!