Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmtvannsbasseng på privat initiativ

Varmtvannsbasseng på privat initiativ

Ingjerd Haarstad er lidenskapelig opptatt av svømming og tilbyr gjennom Delfinen svømmeskole over hundre faste svømmekurs. FOTO: Silje Foss Langeland

– Vi ønsker å spre positive ringer i vannet, sier Ingjerd Haarstad.

Tekst:

Publisert:

Ingjerd Haarstad er daglig leder og hovedinstruktør i Delfinen svømmeskole. Hun startet i august 2013 opp et varmtvannsbasseng på Eiganes. Før dette hadde det ikke blitt bygget nytt varmtvannsbasseng på 20 år i Rogaland.

– Det er ganske tankevekkende at det må et privat initiativ til for å få frem et slikt helsebringende tiltak, sier Haarstad, og legger stolt til at varmtvannsbassenget ble til uten sponsorer.

Likevel synes hun at et slikt tiltak er noe flere burde støtte økonomisk.

Klare helsefordeler

Haarstad er klar på helsefordelene et varmtvannsbasseng fører med seg, både for barn og for voksne.

– Når vannet blir 33 grader blir det terapeutisk for ledd og sener. I tillegg kan man ha babyer i et varmtvannsbasseng. Det kan man ikke i et kaldt basseng fordi babyer og små barn ikke klarer å tilpasse kroppstemperaturen sin like raskt, sier hun.

Selv om varmtvannsbassenget brukes spesielt til kurs for de minste, tilbyr Delfinen svømmekurs for alle aldere i andre basseng. I tillegg driver de blant annet med utendørssvømming, fridykking, førstehjelpskurs og bølgesurfing.

– Over hundre faste kurs

Haarstad er utdannet innen fysisk aktivitet og helse ved Norges Idrettshøyskole i Oslo. Det var da hun gikk der at det hele begynte. Hun fikk en datter mens hun var student, og ønsket å delta på babysvømming. Da hun ble avvisende møtt på kurset, tok hun i stedet instruktørutdannelsen selv. Hun har drevet svømmekurs-virksomhet i 16 år. I 1997 startet hun opp Delfinen svømmeskole.

– Vi startet med kun ett svømmekurs og i dag har vi over hundre faste kurs, sier Haarstad.

Men veien dit har ikke alltid vært like lett. Før varmtvannsbassenget kom på plass stanget de hodet i veggen flere ganger.

– Vi fikk ikke nok bassengtid andre steder og måtte avlyse flere kurs. I tillegg hadde vi flere hundre på venteliste, noe som gjorde at vi til slutt måtte stenge ventelistene fordi det var helt urealistisk å få plass, sier hun.

Nå som varmtvannsbassenget er åpnet har Delfinen derimot doblet antall kurs, og i januar i år økte de antall kurs ytterligere.

– Vann er mitt element

Haarstad bor i Sola, men pendler til Eiganes i Stavanger for å drive Delfinen. Dette er noe hun er lidenskapelig opptatt av.

– Det å være i vann er viktig, og det å kunne svømme er en egenskap som redder liv. I tillegg ser vi jo hvor motoriske og vanntilvente barna på kursene våre blir, sier Haarstad.

Selv har hun elsket vann siden hun var liten, og lærte seg å svømme tidlig.

– Jeg husker at jeg begynte å gråte da jeg måtte opp av vannet. Vann er mitt element, sier hun og legger til at hun i tillegg driver med bølgesurfing og fridykking på fritiden.

Opptatt av miljøet

Personlig er Haarstad opptatt av miljøet, og dette er noe de prioriterer i Delfinen også. Blant annet selges det nesten utelukkende økologiske- og fairtradeprodukter i caféen.

– Vi har ulike miljøtiltak her og har blant annet ryddet strender og svømt for forskjellige saker, sier hun.

Åpner for publikum

Delfinen er ingen svømmeklubb, men en svømmeskole forteller Haarstad. De driver ikke med konkurranser, og har heller fokus på helse, glede og vanntilvenning. I tillegg til ulike kurs i vann, har de også åpnet for publikumssvømming .

– Vi hadde åpent for publikum litt før jul, og det var en så stor suksess at vi tenkte at dette er noe vi må fortsette med. Vi har hatt «drop in» bading for kursdeltakerne våre noen søndager og har hatt fullt basseng. I tillegg åpner vi for morgensvømming for publikum på onsdager etter vintervieren.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!