Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyktningsituasjonen:

- Vi skal bidra med det vi kan

- Vi skal bidra med det vi kan

Rådmann Ingrid Nordbø og ordfører Ole Ueland orienterer kommunestyret om status for flyktningsituasjonen i Sola. FOTO: Helene Pahr-Iversen

Seks enslige mindreårige asylsøkere er nå bosatt på Kolnes. Flere asylsøkere er ventet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2015 kl 21:29

- Vi har fått etablert et omsorgssenter på Kolnes med plass til 12 enslige mindreårige barn. Seks er foreløpig bosatt, forteller rådmann Ingrid Nordbø.

Under kveldens kommunestyremøte benyttet rådmannen anledningen til å orientere politikerne om flyktningsituasjonen akkurat nå.

- Det er store forventninger til at alle kommuner bidrar. Det kommer mellom 350 og 450 nye asylsøkere til Norge daglig, og presset på mottakssystemet gjør at vi nå betegner situasjonen som en krise, forteller hun.

En utfordring

Foreløpig er presset ikke kommet til Sola, men både rådmannen og ordfører Ole Ueland er tydelige på at kommunen skal bidra.

- Vi skal bidra med det vi kan. Vi ser at det blant annet er et stort behov for informasjon ut til folk, sier ordføreren.

Han legger ikke skjul på at dette er en utfordring.

- Vi har ikke all informasjon selv, så det gjør det utfordrende. Ting skjer fort og ting endrer seg hele tiden, sier han.

Flytende mottak

Rådmannen påpeker at enn så lenge er det ingen lokaler i Sola som er vurdert å være egnet for et storinnrykk av asylsøkere, men at det kan bli aktuelt å benytte lokaler i Sola til mindre grupper om det blir behov for det.

- I Stavanger og Sandnes er det lokaler som nå blir brukt og er planlagt brukt. Vi samarbeider med nabokommunene og bidrar med det vi kan, sier rådmannen.

Hun forteller også at krisen på mottakskapasiteten har fremtvunget en forenkling av rutinene. Mottakene er nå sprengt, og det må finnes alternativer så fort som mulig. En av disse er floteller, eller flytende innkvarteringssteder, som kan huse opp mot 17.000 personer. Man vet ennå ikke om og hvor disse blir plassert.

- Det er ikke lenger slik at vi kan bruke mye tid på vurderinger. Ting må skje raskt, sier Ingrid Nordbø.

Hun regner med at det derfor vil komme flere nye mottak i vår region.

Kommunen opplever også at det er mange frivillige som nå ønsker å bidra.

- Vi har stor pågang av innbyggere som vil bidra. Det er også private som tilbyr å ta imot asylsøkere, forteller hun.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!