Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha bosettingsløsning for flyktninger

Vil ha bosettingsløsning for flyktninger

 

– Vi skal ikke tvinge kommunene til å ta imot flere flyktninger, men vi må løse utfordringen med at det sitter over 5000 på mottak og venter på en bostedskommune, sier Solveig Horne.

Tekst:

Publisert:

Fredag gjestet barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) Sola og Stangelandsenteret. En av hensiktene med besøket er å få vite hva kommunen gjør for å bosette og integrere flyktninger.

– I dag sitter det over 5000 med oppholdstillatelse og venter på en bostedskommune. Cirka 900 av disse er barn. Dette er en kjempeutfordring som vi har arvet fra den rødgrønne regjeringen, sier statsråden.

– Uholdbart

Horne håper på en asyldugnad fra alle landets kommuner om å ta imot flere flyktninger og flere mindreårige enslige flyktninger.

– Det er en uholdbar situasjon å ha så mange på mottak. De som har oppholdstillatelse må integreres, lære språket og komme seg ut i skoler eller arbeid. I stedet sitter de på mottak, forteller Solveig Horne.

Respekt for Frp-nei til flere flyktninger

Kommunene mottar årlig forespørsler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, IMDi, om å ta imot flyktninger. Det gjør også Sola kommune.

I desember vedtok kommunestyret å ta imot 27 flyktninger i år, og 30 flyktninger årlig de neste to årene. Seks av disse skal være enslige mindreårige. Sola Frp stemte mot dette og vil kun ta inn 10 flyktninger årlig de neste tre årene. Partiet har hvert år valgt å legge seg på et lavere inntak enn flertallet, men statsråden sier hun ikke føler seg «motarbeidet av sine egne». Solveig Horne avviser at det oppleves vanskelig at hennes eget parti ikke vil ta inn flere flyktninger.

– Jeg har respekt for vedtakene som fattes i kommunestyrene og avgjørelsene som tas i partiene. Men min jobb er å finne løsninger slik at flyktninger med oppholdstillatelse kommer ut av mottakene så raskt som mulig, sier hun.

Boligmangel

Begrunnelsen fra Sola Frp om å ikke ta inn flere enn ti flyktninger årlig er mangelen på boliger.

– Jeg er klar over at det er mangel på boliger her, og at dette er en region med svært høye boligpriser. Dette er en av utfordringene vi må løse, sier statsråden.

Økte boligtilskudd til Husbanken og til kommunene som integreringstilskudd er noen av virkemidlene som er igangsatt for å løse bosettingsutfordringene.

– Utfordringene er ulike i kommunene, og det er derfor viktig for meg å dra rundt til dem og lytte til dem. Dette er noe vi er nødt til å løse, fordi det er viktig at flyktninger integreres så raskt som mulig, og da må de ut av mottakene, sier statsråden fra Sola.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!