Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha ressursgruppe for sentrum

Vil ha ressursgruppe for sentrum

 

– Vi er nødt til å samle oss for å få til et levende sentrum, sier Mette Finnebråten, leder i Sola Sentrumsforening.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.01.2014 kl 00:35

Mette Finnebråten har flere år bak seg i styret, og som leder av Sola Sentrumsforening. Hun opplever at det er svært vanskelig å få aktører i og rundt Solakrossen til å engasjere seg for å gjøre området til et bedre sentrum.

– Vi har i underkant av 40 medlemmer, og det er bare omtrent halvparten av de næringsdrivende i sentrum. Vi jobber hele tiden for å få med flere, men det er vanskelig, sier hun.

Må dra lasset sammen

Hennes erfaring er likevel at de fleste som både eier gårder i sentrum, og de som driver butikk, har samme mål.

– Alle ønsker at det skjer noe i sentrum, at det er mye handel og at det er fint og trivelig her. Men det er ikke alltid så lett å få alle med på å dra lasset sammen, sier hun.

Årlig står Sola Sentrumsforening bak flere arrangementer i Solakrossen, blant annet Soladagene og julegateåpning. I fjor fikk også sentrumsforeningen Europeisk marked til å komme til Solakrossen. Dette skjer ikke av seg selv.

– Med et budsjett på cirka 300.000 kroner klarer vi ikke å arrangere mer enn det vi gjør, og det er mange flere ting vi ønsker å gjøre. Men når medlemsmassen vår bare utgjør knapt halvparten av de handelsdrivende, blir det ikke nok penger, sier Finnebråten.

Sentrumsvegen

Flere butikker har utfordringer, og denne våren legger noen av butikkene i Solakrossen ned virksomheten.

Stengingen av Sentrumsvegen fra nordsiden etter åpningen av Solasplitten har, i følge flere aktører, bidratt til å redusere handelen i sentrum.

– Kommunen har i årevis jobbet med en sentrumsplan for å styrke handelen, men likevel så verken de eller politikerne hvilken skade Solasplitten ville gjøre for handelen. Da vi spurte Vegvesenet om å få opp et skilt med Sola sentrum på, fikk vi beskjed om at det var for mange bokstaver. Dette er eksempler på ting som kunne vært unngått om vi alle hadde trukket i samme retning, mener Mette Finnebråten.

Ønsker hjelp fra næringsforeningen

Hun mener det er for lite dialog både med representanter fra kommunen, politikere og gårdeiere.

– Vi har mange ganger forsøkt å ta kontakt med politikere og gårdeiere for å få dem til med på laget, sier hun.

I fjor høst bestemte styret i sentrumsforeningen seg derfor for å ta kontakt med Næringsforeningen i Stavangerregionen. Håpet er at det kan opprettes en ressursgruppe for Sola sentrum slik at flere blir involvert og snakker sammen.

– Dette er noe vi virkelig håper vil hjelpe oss, fordi vi er nødt til å gjøre noe før sentrum blir helt dødt, sier Mette Finnebråten.

Inviterer til møte

Sentrumsforeningen håper nå at deres ressursgruppe på samme måte skal styrke Sola sentrum og handelen her. Det er derfor ikke bare butikkeierne som skal sitte i denne gruppen, det er i tillegg aktører med tyngde og visjoner i og rundt sentrum som inviteres med.

– I denne gruppen trenger vi representanter fra både kommunen, gårdeiere, butikker, Avinor og næringslivet. Målet er å skape et forum der vi snakker sammen og jobber sammen mot et felles mål som er å få liv i Sola sentrum, sier Mette Finnebråten.

28. januar inviterer sentrumsforeningen derfor til et møte der den nye ressursgruppen skal dannes.

– Folk må gjerne ta kontakt med meg for dersom de har spørsmål om møtet, jeg håper det blir stor oppslutning om det, sier sentrumslederen.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!