Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Venter på debuten i Bundesliga:

Birk (18) lever guttedrømmen

Birk (18) lever guttedrømmen

Det blir tid til litt trening selv om han er hjemme på Tjora for å nyte en velfortjent juleferie. Her står Birk Risa (18) på fotballbanen hjemme på Tjora hvor grunnlaget for karrieren ble lagt. FOTO: Geir Arne Løland

Tjora-gutt Birk Risa (18) har den siste tiden trent med A-laget til Bundesliga-laget FC Köln, og håper snart å kunne gjøre debut i den stjernespekkede ligaen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2017 kl 15:34

FOTBALL: Et av navnene som setter Sola på idrettskartet er Birk Risa (18) fra Tjora. Som 15-åring tok han steget fra Sola til Sandnes Ulf. Det var der han ble oppdaget av den tyske storklubben. I skrivende stund har han trent med A-laget i én måned. Han er også blitt tilbudt fornyet kontrakt for fire år.

Bundesliga har nå juleferie frem til 20. januar. Når lagene starter opp igjen etter ferien er det med FC Köln på syvende plass på tabellen. Der puster laget Dortmund i nakken, med to poengs mellomrom. For Risa er tilbudet om ny kontrakt et tegn på god tillit fra hans tyske arbeidsgivere. Han legger ikke skjul på at han tror en debut i ligaen er nært forestående.

Jeg tipper at jeg innen to år har debutert for A-laget. Men om det skjer om tre måneder eller et år vet jeg ikke

– I tyske medier ville de ha meg med i hvert fall på benken i kampen mot Leverkusen. Men da passet det ikke helt inn med at jeg hadde vært på U19 og skulle ha ferie. Hadde de spurt meg ville jeg mye heller vært med der enn å reise hjem. Jeg synes jeg har vært veldig nære på å få sjansen. Jeg tipper at jeg innen to år har debutert for A-laget. Men om det skjer om tre måneder eller et år vet jeg ikke, sier han.

– Ingen kjære mor

At han trener med en klubb som satser høyt viser godt igjen på treningsfeltet, ifølge Risa.

– Du merker på trening at det er ikke noen kjære mor. Mange er veldig greie, men man må levere på trening. Hvis ikke blir man den som bare får pepper. Jeg synes jeg klarer å henge godt med, jeg er ikke den som gjør mest feil på treningen. Det går jeg også tilbakemeldinger på, så det ser bra ut, sier han.

Inntil i år hadde han tre kamerater som også var tilknyttet FC Köln, deriblant Baard Finne. Alle tre forsvant fra klubben i sommer. Selv om Risa nå er den eneste norske spilleren i klubben, føler han ikke på ensomhet.

– Jeg merker ikke mye av ensomheten. Jeg vet hva jeg vil, og det hjelper på, forklarer han.

Venner og familie kommer når de har anledning til det. Faren hans, Johnny, reiser også ofte ned til Tyskland for å besøke ham.

– Pappa er veldig ofte nede, det er ganske greit. Han er nede kanskje en gang i måned. Da får jeg snakke med han, lufte ut frustrasjoner og ikke minst dele oppturer, forteller han.

Godt med jul på Tjora

Selv om han lever ut guttedrømmen og får leve av det han brenner for, er han ikke et sekund i tvil om at det har vært godt å feire julen hjemme hos familien.

– Det er veldig deilig å feire jul hjemme. Den siste måneden etter at billetten er bestilt så gleder man seg veldig og kan ikke komme hjem fort nok, sier han og smiler.

Han er derimot klar på at det ikke bare er sofaen som gjelder når han først er hjemme. I motsetning til mange av oss kan han ikke bruke julehøytiden som en unnskyldning til å droppe treningen.

– Jeg og en kamerat var på en løpetur i går, da løp vi rundt Hålandsvannet. Jeg hadde treningsfri frem til 27. desember, men nå blir det regelmessig trening frem til avreise til Tyskland. Jeg må holde det litt ved like selv om vi har ferie, det er viktig. Dermed blir det ingen sjokk når jeg kommer til Tyskland og skal trene av meg julen, sier han.

Det er veldig deilig å feire jul hjemme. Den siste måneden etter at billetten er bestilt så gleder man seg veldig og kan ikke komme hjem fort nok

– Det er også viktig når man er ung og vil nå langt. Det nytter ikke å ligge hele julen. Selv om pinnekjøtt og ribbe er godt så er det viktig å komme seg ut, legger han til.

Veien mot målet

For Risa har veien til tysk fotball hatt sine offer. Han var tidlig klar over hvilke treningsmengder som måtte til for å nå målet sitt, og ofte måtte han prioritere gressmatte og ball over venner og familie.

– Det ligger mye trening bak det. Jeg sto kanskje tre timer til dagen med kompiser. Du må være villig til å ofre mye tid med kompiser og familie. Du må ofre for å nå målene dine. At du dropper «den festen» og heller drikker vann og går på trening, slike steg er viktig, forklarer han.

Selv er han overbevist om at den viktigste faktoren for å bli en god fotballspiller sitter mellom ørene.

– Da du var mindre så tenkte du kanskje at fotball bare handlet om ferdigheter. Når du kommer deg ut merker du at fotball er 80 prosent mentalt og 20 prosent ferdigheter. Det gjelder å være mentalt sterk, noe jeg tror er min sterkeste egenskap, sier han.

– Du er enten elsket, eller hatet

Han forklarer at han er svært takknemlig for kameratene han har, som støtter ham i det han holder på med.

– Jeg har veldig gode kompiser. Det er når du flytter ut at du merker hvem som virkelig er kompisene dine. Jeg får meldinger om at de er stolte av meg og slikt. Jeg er veldig heldig som har de vennene jeg har som støtter meg i tykt og tynt. Vi er en veldig god gjeng, sier han.

Når han nå returnerer til Tyskland etter nyttår, er det A-lagsspill som gjelder. Bundesliga-debuten er han bestemt på å møte på en profesjonell måte. I fotballens verden er avstanden mellom helt og syndebukk svært kort.

– Hvis det er på hjemmebane er det 50.000 mennesker som står på tribunene og skriker. Det handler om å være mentalt sterk, noe jeg mener er styrken min òg. Når jeg skal utpå så prøver jeg å glemme alt rundt. Det som skjer det skjer, i fotball er man enten elsket eller hatet. Kan man ikke leve med det presset, så er det ikke riktig jobb, avslutter han.

Når jeg skal utpå så prøver jeg å glemme alt rundt. Det som skjer det skjer, i fotball er man enten elsket eller hatet. Kan man ikke leve med det presset, så er det ikke riktig jobb

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!