Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En kamp mot nedrykk

En kamp mot nedrykk

Asle Andersen med Sandnes Ulf i La Manga. Treneren tror laget nok en gang vil måtte slite i bunnen av tabellen. FOTO: Morten Wiik Larsen

Asle Andersen tror at Sandnes Ulf nok en gang vil måtte kjempe for å unngå nedrykk.

Tekst:

Publisert:

To sesonger har Sandnes Ulf tilbrakt i bunnen av Tippeligaen. Asle Andersen forstår at eksperter nok en gang vil tippe dem «der nede».

– Om du sier realistisk, vil det være realistisk for de fleste å si at Sandnes vil kjempe for å overleve i Tippeligaen. Eksperter og realister vil nok si det er naturlig at vi kommer til å slite. Det har jeg også forståelse for. Realistisk sett, om du ser på budsjett, rammer og fasiliteter rundt klubben, er vi fortsatt i bunn i Tippeligaen. Det er realiteten og det får vi forholde oss til, forteller Andersen bastant.

Det beste er gratis

Men det er ikke i bunnen Andersen har ambisjoner om å ligge. Treneren vil høyere opp på tabellen, ligge trygt og godt over kvalikstreken. For å få det til må laget være best på det de kan - det som er gratis.

– Det er faktisk mange elementer i fotballen som er gratis, som vi kan være best på. Det handler om samhold, være et kollektiv, disiplin, profesjonalitet, kvalitet på trening. Det handler om å ha en spillestil som er veldig forankret i laget og som alle spillerne kjenner seg igjen i.

Under 2013-sesongen viste «lille Sandnes Ulf» at de kan være helt på høyde med de beste. Det må laget ta med seg inn i årets sesong om de skal ta steget opp på tabellen.

– Det var veldig påfyll av energi for meg, og guttene, å se at vi slo Rosenborg, vi slo Strøms-godset, vi slo de fire topplagene. Det viser at vi kan ta poeng mot de beste, og det synes jeg er et stort steg i forhold til året før, der vi ikke evnet å straffe de beste lagene. Vi viser at vi har et toppnivå inne og kan ta poeng mot de beste.

Kjenner konkurransen fra Viking

Andersen var nær en aldri så liten skalp på Viking stadion i fjor. Straffebom på overtid var alt som hindret ham og laget fra å ta sine første tre poeng mot «storebror» i tippeligasammenheng. Samtidig taper laget mye på spillermarkedet i forhold til stavangerlaget.

– Jeg synes vi må erkjenne at det er naturlig at Steinthor vurderer Viking som en mer attraktiv klubb å spille for. Det er realiteten, men vi ønsker jo veldig sterkt å gjøre noe med det. Slik som Sandnes driver nå, har vi et kjørt fundament. Vi er ikke i nærheten av Viking. Vi kan ikke matche de andre konkurrentene våre i forhold til økonomi og fasiliteter på spillermarkedet.

Overrasket mange

Klubben har hentet inn flust av spillere i vinter. Ikke overraskende, mener han selv. Spillere forsvant ut jevnt og trutt i fjor, og disse har vært vanskelige å erstatte. Treneren har merket at klubben hans sliter med å koble til seg spillere av ypperste klasse.

– Realiteten er at vi må lete etter spillere på en annen hylle enn konkurrentene våre. Men vi merker og at det er en del spillere som nå begynner å legge merke til oss. Vi opplever nå at vi står noe sterkere i forhold til det å hente spillere inn.

Solakaren har mye å fortelle. Mange visjoner, flere ønsker. Han kan ikke la være å nevne den høstdagen i 2011 da eventyret startet. Det er stort for familiemannen fra Skadberg.

– Vi er stolte over det vi har fått til. Opprykket fra Adeccoliga til Tippeliga trodde få eller ingen, uten om kanskje oss nærmeste, at vi skulle få til. Jeg kjenner at opprykket var stort, og jeg forstår at folk blir imponert av det. Vi hadde tro på det selv, men vi overrasket nok mange.

Ingen har sittet lengre

Livet i Tippeligaen har ikke bare vært en lek for Andersen og resten av laget. Han har måttet tåle kritikk fra pressen og fra spillere. «En del av gamet», forklarer treneren. Han bryr seg ikke med det. Han er mer interessert i det som skjer på banen.

– Jeg jobber knallhardt innenfor de fire veggene i garderoben, det er det som er mitt produkt, det er de jeg skal få til å levere. Det er det som er min jobb.

Han kom til Sandnes Ulf i 2006. Siden da har han blitt værende i klubben. Ingen andre trenere på toppnivå har sittet lengre som trener enn Andersen. Nå går han inn i sitt åttende år, men fortsatt bryr han seg lite om medienes press.

– Man kjenner jo på at det største presset, er det jeg legger på meg selv. Jeg blir utrolig skuffet når vi taper kamper, om det er mot Rosenborg eller Molde som ingen forventer vi skal vinne. over Jeg er nok den som forventer det mest selv, forklarer han.

Følger Sola tett

To sesonger gjenstår av kontrakten. Hva som skjer etterpå vil han ikke tenke på. I mellomtiden skal han kose seg med en ny sesong, både på Sandnes og Sola.

– Sola har kanskje den sterkeste stallen i 3. divisjon i år, og bør på papiret rykke opp til 2. divisjon. Det hadde vært utrolig gøy om de lyktes med det. Jeg kommer nok til å stille opp på tribunen og følge dem tett.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!